8 Ιουλίου 2024

Αν έχεις μουρλάνει τον σκύλο σου στα φιλιά καλό είναι να ξέρεις πώς νιώθει

Τι πιστεύεις ότι καταλαβαίνει ο τετράποδος φίλος σου όταν του συμπεριφέρεσαι με... υπερβολική τρυφερότητα
Το σκυλάκι σου είναι το πιο γλυκό και χαριτωμένο πλάσμα στον κόσμο, οπότε πολύ φυσικά θέλεις να του εκφράζεις την αγάπη σου με αγκαλιές, χάδια, «τρίψιμο» της κοιλιάς και φιλιά. Κι αν στο σκυλί σου είναι πολύ ξεκάθαρο ότι απολαμβάνει τα χάδια σου, πόσο ξεκάθαρο είναι και ότι τού αρέσουν εξίσου και τα φιλιά σου; Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, ξέρεις ακόμα κι αν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς είναι τα φιλιά;

«Τα σκυλιά δεν γεννιούνται σε αυτόν τον κόσμο γνωρίζοντας τι σημαίνει ένα φιλί από έναν άνθρωπο», λέει η Rachel Salant, ειδική στη συμπεριφορά των ζώων στο Veterinarians.org. Και όταν ένας σκύλος σε γλείφει, μπορεί να είναι σημάδι ότι σε αγαπά ή κάτι εντελώς διαφορετικό.

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα, τείνουμε να ξεχνάμε ότι τα σκυλιά μας δεν είναι τα πραγματικά μας μωρά και δεν συμφωνούν απαραίτητα με ορισμένα είδη ανθρώπινης στοργής. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν τους αρέσουν τα φιλιά … αν και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τους αρέσουν.

Γι’ αυτό και ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων λύνουν όλες τις απορίες μας μια για πάντα.

Αρέσει στα σκυλιά να τα φιλάς;

«Το αν ένας σκύλος ανέχεται ή ακόμα και απολαμβάνει τα φιλιά από έναν άνθρωπο εξαρτάται από τον κάθε σκύλο, την ανατροφή του και το τι έχει μάθει από τις εμπειρίες του με τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στο πρόσωπο», λέει η Salant. Όταν τα φιλιά συνδέονται με άλλα πράγματα που αγαπούν οι σκύλοι, όπως το χάιδεμα και το ξύσιμο στα αγαπημένα τους σημεία, ο σκύλος συνδέει το φιλί με κάτι καλό. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά δεν αισθάνονται άνετα με αυτού του είδους την αλληλεπίδραση.

Δηλαδή, ενώ τα σκυλιά μαθαίνουν ότι τα φιλιά συνοδεύονται και από άλλα ευνοϊκά πράγματα, δεν κατανοούν το φιλί ως ένδειξη στοργής. «Αν το καλοσκεφτείτε, τα σκυλιά δεν το κάνουν αυτό μεταξύ τους από στοργή, οπότε μάλλον δεν το καταλαβαίνουν από εμάς», λέει η Valarie Tynes, DVM, κτηνίατρος συμπεριφοράς στο SPCA του Τέξας.

Θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας αρέσκεται στα φιλιά ελέγχοντας τη γλώσσα του σώματός του. Αν κουνάει την ουρά του, πλησιάζει κοντά σας για περισσότερη στοργή ή σας φιλάει κι εκείνος, λέει η Salant, όλα αυτά είναι σημάδια ότι τα χάδια σας είναι εγκεκριμένα από τα σκυλάκια.

Τι νομίζουν οι σκύλοι ότι είναι τα ανθρώπινα φιλιά;

Τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι ένα φιλί σημαίνει «σ’ αγαπώ», αλλά γρήγορα καταλαβαίνουν ότι ένα φιλί είναι κάτι ευνοϊκό. «Σε γενικές γραμμές, δεν εκνευριζόμαστε με τα σκυλιά μας όταν πάμε να τα φιλήσουμε, οπότε μαθαίνουν ότι ένα φιλί από έναν άνθρωπο είναι κάτι καλό», λέει η Salant. Συνδέουν τα φιλιά με τα άλλα θετικά στοιχεία που συμπίπτουν με αυτά. Εξάλλου, συνήθως μιλάμε με χαρούμενη, ήρεμη ή τρυφερή φωνή πριν φιλήσουμε τον σκύλο μας, τον χαϊδεύουμε ή τον γρατζουνάμε πίσω από το αυτί και μπορεί να του δώσουμε και μια λιχουδιά μετά.

Αρέσουν λοιπόν στα σκυλιά τα φιλιά ή είναι τα καλά που τα συνοδεύουν; «Μπορεί να μην είναι το φιλί, συγκεκριμένα, αυτό που τους αρέσει», λέει η Salant, «αλλά το τρίψιμο της κοιλιάς που συνοδεύει το φιλί».

Γιατί τα σκυλιά χασμουριούνται ή φτερνίζονται όταν τα φιλάτε;

Τα σκυλιά χασμουριούνται και φτερνίζονται τόσο για φυσικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κουρασμένα ή μπορεί να είναι ευαίσθητα στο σαμπουάν ή τη λακ μαλλιών σας και να φτερνίζονται όταν τα πλησιάζετε. Όσον αφορά την ψυχολογική πτυχή, αρέσουν στα σκυλιά τα φιλιά αν χασμουριούνται ή φτερνίζονται μετά; «Τελικά, το θέμα είναι να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον κάθε σκύλο ξεχωριστά», λέει η Salant. Το φτέρνισμα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως άνεση, αναζήτηση προσοχής ή ακόμη και ως συμπεριφορά παιχνιδιού, οπότε αυτό θα ήταν μάλλον ένα ναι.

Αν όμως ο σκύλος σας χασμουριέται μετά από ένα φιλί και δεν είναι νυσταγμένος, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα είδος συμπεριφοράς εκτόπισης – η οποία περιγράφει μια συμπεριφορά που φαίνεται εκτός πλαισίου όταν αισθάνεται άβολα ή αγχωμένος για μια αλληλεπίδραση και δεν ξέρει τι να κάνει. «Αν ο σκύλος σας χασμουριέται πολύ όταν τον πλησιάζετε στο πρόσωπό του, θα υπέθετα σίγουρα ότι αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος δεν θέλει να είστε στο πρόσωπό του», λέει η Dr. Tynes. Και ακολουθώντας αυτή τη λογική, το κουτάβι σας σας λέει ευγενικά ότι μάλλον δεν θέλει να το φιλήσετε.

Το γλείψιμο του σκύλου είναι η δική του εκδοχή του φιλιού;

Σίγουρα θα θέλαμε να το πιστεύουμε! Λατρεύουμε τα σαλιάρικα φιλιά τους στα πρόσωπά μας όταν μας χαιρετούν ή όταν αγκαλιαζόμαστε μαζί τους, αλλά τι σημαίνει όταν ένας σκύλος μας γλείφει; Αυτό εξαρτάται από το πού σας γλείφει ο σκύλος, λέει η Dr. Tynes. «Όταν οι σκύλοι γλείφουν το πρόσωπο ή το στόμα σας, μπορεί να είναι αυτό που ονομάζεται κατευνασμός», εξηγεί. «Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους “διατηρούν την ειρήνη” σε μια ομάδα». Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιδρούν στην ένταση στο δωμάτιο επειδή νομίζουν ότι είστε θυμωμένοι μαζί τους – απλώς διατηρούν τον δεσμό μεταξύ σας με τον πιο χαριτωμένο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, όταν τα σκυλιά γλείφουν τυχαία άλλα μέρη του σώματος -όπως τα χέρια, τα πόδια και τις πατούσες μας- είναι πιθανότατα η αλμυρή γεύση του δέρματός μας, το φαγητό που έχουμε αγγίξει ή κάτι άλλο που βρίσκουν ελκυστικό να γλείψουν. «Απλά να θυμάστε ότι πρόκειται για ζώα που τους αρέσει η γεύση των κοπράνων, οπότε είναι δύσκολο για εμάς να συσχετιστούμε με το τι βρίσκουν νόστιμο!» λέει η Dr. Tynes.

Τα σκυλιά φιλιούνται μεταξύ τους;

Είναι πολύ χαριτωμένο να βλέπεις σκύλους να «φιλιούνται», αλλά σε αντίθεση με το εκκολαπτόμενο ειδύλλιο μεταξύ της Λαίδης και του Αλήτη, η στοργή δεν είναι το κίνητρο για την ανταλλαγή γλειψιμάτων. Όταν τα σκυλιά «φιλιούνται» μεταξύ τους, είναι παρόμοια με τη συμπεριφορά κατευνασμού όταν φιλιούνται άνθρωποι. Μπορεί να το δείτε αυτό να διαδραματίζεται στο πάρκο σκύλων, όταν δύο σκυλιά βρίσκονται σε καβγά και 10 λεπτά αργότερα ανταλλάσσουν φιλιά. «Είναι σαν ένας σκύλος να λέει: «Σε παρακαλώ, μη θυμώνεις. Ας τα ξαναβρούμε», λέει η Dr. Tynes.

Τα σκυλιά επίσης περιποιούνται περιστασιακά το ένα το άλλο, γλείφοντας γύρω από το πρόσωπο και τα αυτιά. Αυτό ονομάζεται allogrooming και είναι πολύ συνηθισμένο στον κόσμο των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των γατών), επειδή είναι αμοιβαία επωφελές και βοηθά στη δημιουργία και διατήρηση κοινωνικών δεσμών. Το ίδιο ισχύει και για τις μαμάδες σκύλους που φροντίζουν τα νεογέννητά τους. Η μητέρα θα γλείψει τα κουτάβια της για να τα καθαρίσει, θα τα παρακινήσει να φάνε και θα τα προτρέψει ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα. Σίγουρα, πρόκειται για συμπεριφορά φροντίδας, αλλά και πάλι, τίποτα από αυτά δεν είναι φιλί, με την ίδια έννοια που είναι για τους ανθρώπους.

Ποια σημάδια δείχνουν ότι δεν πρέπει να φιλήσετε έναν σκύλο

Ακόμη και οι πιο στοργικές και χαλαρές ράτσες σκύλων έχουν τα όριά τους όταν πρόκειται για ανθρώπινη στοργή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι ένα άτομο και κάποιοι απλώς ανέχονται τη στοργή περισσότερο από άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να αλλάξει ανάλογα με τη διάθεσή τους και το πώς αισθάνονται σωματικά. Τα καλά νέα είναι ότι όλοι οι σκύλοι θα μας δώσουν ανεπαίσθητες ενδείξεις -με τις εκφράσεις του προσώπου τους, τον τρόπο που κινούν την ουρά τους και άλλη γλώσσα του σώματός τους- για να μας σηματοδοτήσουν πότε δεν θέλουν να τους φιλήσουμε ή να τους αγκαλιάσουμε.

«Όταν αγνοούμε αυτά τα ευγενικά μηνύματα που στέλνει ο σκύλος, τότε μερικές φορές ο σκύλος θα νιώσει τελικά την ανάγκη να επικοινωνήσει πιο ξεκάθαρα», λέει η Dr. Tynes. «Και αυτό μπορεί να σημαίνει ένα γρύλισμα, ένα χτύπημα ή ένα δάγκωμα».

Εδώ είναι τα αποκαλυπτικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να κρατήσετε τα χείλη σας για τον εαυτό σας:

Χασμουριέται
Κοιτάει αλλού
Απομακρύνεται
Σκληραίνει τη στάση του σώματος
Σφίγγει τα αφτιά
Κατεβάζει την ουρά

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ο σκύλος πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους στοργή. Αυτά τα ευγενικά σημάδια είναι ο τρόπος του σκύλου να πει: «Νιώθω πραγματικά άβολα με αυτό», λέει η Dr. Tynes.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να αποφεύγετε όταν φιλάτε τον σκύλο σας;

Ναι. Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι βρίσκουν απειλητική τη στενή επαφή με το πρόσωπο, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε να φιλάτε τους σκύλους στο πρόσωπο, τη μύτη και την κορυφή του κεφαλιού, λέει η Dr. Tynes. Εκτός από την κοντινή απόσταση, έχουμε την τάση να πιάνουμε το πρόσωπό τους και να κάνουμε άμεση οπτική επαφή πριν τους χαϊδέψουμε, και αυτά τα δύο είναι δυνητικά προβληματικά για τα σκυλάκια μας.

«Οι σκύλοι τείνουν να θεωρούν την άμεση οπτική επαφή απειλητική, οπότε η επαφή με το πρόσωπο ενός σκύλου μπορεί να αυξήσει το φόβο και το άγχος του», λέει η Dr. Tynes. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, επειδή τα σκυλιά πάντα μας κοιτάζουν με αυτά τα μεγάλα κουταβίσια μάτια, έχουν έναν απώτερο σκοπό για αυτή τη συμπεριφορά. Με την πάροδο του χρόνου, τα σκυλιά έχουν μάθει ότι το να μας κοιτάζουν επίμονα και να φαίνονται αξιολάτρευτα είναι πολύ αποτελεσματικό για να επικοινωνήσουν ότι θέλουν το φαγητό ή την προσοχή μας.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα φιλιά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα πόδια και η κοιλιά του κουταβιού σας. Τα σκυλιά μπορεί να εκνευριστούν όταν διεγείρετε υπερβολικά αυτά τα σημεία.

Στους σκύλους αρέσουν οι αγκαλιές;

Όταν σκέφτεστε αν στα σκυλιά αρέσουν τα φιλιά, πρέπει να αναρωτηθείτε για το αντίστοιχο του φιλιού: Τις αγκαλιές. Στους σκύλους αρέσουν οι αγκαλιές όσο τους αρέσει ένα καλό τρίψιμο στην κοιλιά; «Μερικά σκυλιά συνηθίζουν να τα αγκαλιάζουν ή να τα φιλούν και το ανέχονται, αλλά είναι σπάνιο να απολαμβάνει πραγματικά αυτό το είδος αλληλεπίδρασης», λέει η Dr. Tynes. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγκαλιά συνήθως περιλαμβάνει το τύλιγμα γύρω από το σώμα τους, το οποίο μοιάζει σαν να τους περιορίζετε. Παρόλο που σίγουρα δεν είναι αυτή η πρόθεσή σας, μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να νιώθει άγχος, στρες ή φόβο.

Όσο κι αν θέλουμε να αγκαλιάσουμε τα σκυλάκια μας, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε πρώτα πώς νιώθουν. Τα σκυλιά πιθανόν να μην κατανοούν αυτό το είδος αλληλεπίδρασης επειδή δεν είναι κάτι που κάνουν με άλλα σκυλιά. «Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν τη γνώμη ότι ένας σκύλος πρέπει να κάνει ό,τι θέλουμε και να το ανεχόμαστε», λέει η Δρ Tynes, «αλλά αυτός δεν είναι ένας πολύ σεβαστός τρόπος να συμπεριφερόμαστε στον καλύτερο φίλο μας».

Πώς αλλιώς να δείξετε στο σκύλο σας ότι τον αγαπάτε

Το καταλαβαίνουμε. Είναι κάπως βλακώδες να φανταστείς ότι οι αγκαλιές και τα φιλιά βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα πράγματα που κάνεις και τα οποία ο σκύλος σου πραγματικά μισεί, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δώσεις στο σκύλο σου προσοχή και να του δείξεις πόσο τον αγαπάς, αν δεν του αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά.

Προφανώς, μπορείτε να αγκαλιάζεστε μαζί τους, να τους χαϊδεύετε, να παίζετε παιχνίδια, να μοιράζετε λιχουδιές και να αγοράζετε παιχνίδια για σκύλους. Αλλά η ενδυνάμωση της σχέσης σας μαθαίνοντας να ερμηνεύετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας και κατανοώντας τι προσπαθεί να σας πει είναι ο πιο προσεκτικός τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας.

Με πληροφορίες από Reader’s Digest