15 Ιουλίου 2024

Σκάνδαλο μεγατόνων με επιδόματα ΡΟΜΑ στην Διεύθυνση Πρόνοιας Καρδίτσας

Πόρισμα «φωτιά» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καρδίτσας που κατηγορούνται ότι καταχωρούσαν αιτήσεις για επιδόματα σε ΡΟΜΑ που δεν ήταν δημότες Καρδίτσας, αλλά και δεν τηρούσαν καν το αρχείο των δικαιολογητικών.
Ενέκριναν αδικαιολόγητα επιδόματα σε 2027 Τσιγγάνους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ζημίωσαν το δημόσιο με 3,6 εκ. €, ενώ όταν τους ζητήθηκε να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, δήλωσαν εγγράφως – ψευδώς - ότι καταστράφηκαν από τον ΙΑΝΟ! Τους διέψευσε όμως η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος και πλέον το λόγο έχει ο εισαγγελέας Καρδίτσας που διεξάγει σχετική έρευνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 80% των αιτήσεων που καταχωρήθηκαν ήταν «μαϊμού» και οι υπάλληλοι φέρονται ότι τις καταχωρούσαν ακόμη και τα μεσάνυχτα!

Όταν το 2014 θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ανάμεσα στους 13 δήμους που εντάχθηκαν τότε πιλοτικά ήταν και ο Δήμος Καρδίτσας δικαίως πανηγυρίσαμε μιας και υπήρχε πλήθος κατοίκων στο νομό μας που ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αργότερα, τον Ιούλιο του 2016 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αντικαταστάθηκε από το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ΚΕΑ και σε αυτό εντάχθηκαν επιπλέον 30 δήμοι πέραν των αρχικών δεκατριών.

Οι δήμοι επιλέχθηκαν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας.

Έλα όμως που στην Ελλάδα τίποτα δεν αφήνουμε να λειτουργήσει σωστά και βρίσκονται πάντα επίορκοι υπάλληλοι και επιτήδειοι που χαλάνε ότι καλό πάει να γίνει;

Σε αυτό δυστυχώς, πρωταγωνίστρια είναι η Καρδίτσα μας μιας και όπως αναφέρει σχετικό πόρισμα - Έκθεση ελέγχου - της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καρδίτσας, καταχωρούσαν στο σύστημα δικαιολογητικά πολιτών ΡΟΜΑ που δεν ήταν καν κάτοικοι Καρδίτσας, ενώ για τους 2027 από αυτούς δεν τηρούσαν καν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά.

Όταν όμως έγιναν αντιληπτοί, η τότε διευθύντρια της υπηρεσίας δήλωσε εγγράφως ότι τα έγγραφα τηρούνταν στο γραφείο της αντιδημαρχίας στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς και καταστράφηκαν από τον ΙΑΝΟ!

Ο ΙΑΝΟΣ όμως αν και διπρόσωπος σύμφωνα με την μυθολογία, δεν μπόρεσε να τους γλιτώσει, μιας και όταν ζητήθηκε από την διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας, τόσο ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, όσο και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος Ουρανία Σούφλα, εγγράφως δήλωσαν ότι τα έγγραφα και οι φάκελοι τηρούνταν στα γραφεία της υπηρεσίας στον 1ο όροφο και δεν θα μπορούσαν να καταστραφούν από την πλημμύρα, ενώ στο γραφείο της αγοράς δεν υπήρχαν φάκελοι με έγγραφα, παρά μόνο γραφική ύλη, έπιπλα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Πως πιάστηκαν στη φάκα

Πως όμως οι υπάλληλοι πιάστηκαν ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;

Φαίνεται ότι το σύστημα από το αρμόδιο Υπουργείο ήταν πολύ καλά οργανωμένο μιας και είχαν φροντίσει να δώσουν σε κάθε αρμόδιο υπάλληλο αυστηρά προσωπικούς κωδικούς εισόδου στο σύστημα.

Τα δικαιολογητικά καταχωρούνταν ηλεκτρονικά και η κάθε αίτηση έφερε και την ηλεκτρονική σφραγίδα του αρμόδιου υπαλλήλου που έκανε την καταχώρηση και ήταν υπόλογος σχετικά.

Αυτό όμως που κέντρισε το ενδιαφέρον των υπευθύνων στο αρμόδιο υπουργείο ήταν ότι πολλές φορές, η ώρα που καταχωρούνταν οι αιτήσεις ήταν πέρα του ωραρίου των υπαλλήλων. Μάλιστα πολλές αιτήσεις καταχωρούνταν ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.

Ο ιδιαίτερος ζήλος των αρμόδιων υπαλλήλων του Δήμου Καρδίτσας που δούλευαν πολλές ώρες εκτός ωραρίου, προκάλεσε τον σχετικό έλεγχο και φτάσαμε να βρεθούν ότι καταχωρούνταν αιτήσεις από μη δημότες Καρδίτσας που όλοι τους ήταν ΡΟΜΑ.

Οι αιτήσεις που δεν βρέθηκαν δικαιολογητικά είναι συνολικά 2027 και από αυτές το δημόσιο ζημιώθηκε 3,6 εκατομμύρια Ευρώ.

Οι ελεγκτές σύγκριναν τα στοιχεία με αυτά που τηρούνταν από την καταγραφή στον οικισμό ΜΑΥΡΙΚΑ και βρήκαν ότι 2027 ΡΟΜΑ που πήραν επιδόματα στην Καρδίτσα, δεν ήταν κάτοικοι Καρδίτσας, ενώ τα δικαιολογητικά τους παραμένουν μέχρι σήμερα άφαντα.

Από τον Δήμο Καρδίτσας το πόρισμα ρίχνει ευθύνες σε τρεις υπαλλήλους της διεύθυνσης πρόνοιας.

1ον Σε πρώην ανώτερη υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καρδίτσας που σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί και στην οποία επιρρίπτει ευθύνες ότι καταχώρησε παράνομα 514 αιτήσεις και ζημίωσε με τον τρόπο αυτό το δημόσιο με 1,2 εκ. €.

2ον Σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καρδίτσας στην οποία επιρρίπτει ευθύνες ότι καταχώρησε παράνομα 1302 αιτήσεις και ζημίωσε με τον τρόπο αυτό το δημόσιο με 2,05 εκ. €.

3ον Σε διαμεσολαβητή του παραρτήματος ΡΟΜΑ και συμβασιούχο υπάλληλο του δήμου Καρδίτσας στο Κέντρο Κοινότητας, στον οποία επιρρίπτει ευθύνες ότι καταχώρησε παράνομα 211 αιτήσεις και ζημίωσε με τον τρόπο αυτό το δημόσιο με 321 χιλιάδες €.

Το έβγαλαν τα μάτια…

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, συνολικά είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ από το Κέντρο Κοινότητας ΡΟΜΑ της Καρδίτσας συνολικά 2523 αιτήσεις.

Από αυτές όταν ζητήθηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά, αποδείχθηκε ότι για τις 2027 δεν υπήρχαν καν φάκελοι.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι πραγματικοί δικαιούχο στο νομό μας ήταν γύρω στους 500 και τελικά έγιναν 2523.

Δεν μιλάμε δηλαδή ότι καταχωρήθηκαν μερικές δεκάδες αιτήσεις παραπάνω από το κανονικό, αλλά ότι το 80% των αιτήσεων ήταν «μαϊμού».

Τι έγινε με τους υπαλλήλους

Το πόρισμα στάλθηκε στην εισαγγελία Καρδίτσας και στο διάστημα αυτό διενεργείται ανάκριση για την υπόθεση.

Η τότε ανώτερη υπάλληλος έχει συνταξιοδοτηθεί.

Η άλλη υπάλληλος παραπέμφθηκε με απόφαση του Δημάρχου Καρδίτσας στο πειθαρχικό και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο διαμεσολαβητής ΡΟΜΑ έχει απολυθεί μιας και ήταν συμβασιούχος.

Προς το παρόν αυτά τα μέτρα είναι διοικητικά, αλλά προχωράει με γοργό ρυθμό και η ποινική διαδικασία.

Ποιο ήταν το κίνητρο των υπαλλήλων;

Στο πόρισμα δεν αναφέρεται πουθενά για το ποιο ήταν το κίνητρο των υπαλλήλων που έκαναν τις σχετικές παρανομίες και αυτό καλείται να το βρει ο εισαγγελέας με τον ανακριτή, μιας και θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες οι ίδιοι οι ΡΟΜΑ που έπαιρναν τα επιδόματα, ενώ φημολογείται ότι πολλοί από αυτούς ίσως να μην ήξεραν καν ότι είχαν εισπράξει χρήματα.

Εδώ θα εξεταστεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται και λογιστές, ή άλλοι ΡΟΜΑ και διαμεσολαβητές από άλλες περιοχές της χώρας.

Η υπόθεση είναι τεράστια και η ανάκριση αναμένεται να κρατήσει για μήνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον νόμο, επειδή και για τους τρεις εμπλεκόμενους τα ποσά που έχουν διασπαθιστεί από το δημόσιο είναι άνω των 120 χιλιάδων €, μιλάμε για υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος.