1 Ιουλίου 2024

Χίος: Νέο ομόφωνο «όχι» Δημοτικού Συμβουλίου σε νέα δομή

Σε κλίμα σύμπνοιας και αποφασιστικότητας, συζητήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28/6 στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου για επαναβεβαίωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Δήμου Χίου, λέει «Όχι» σε νέα δομή στη Χίο ...αν προηγουμένως, δεν υπάρξουν σαφείς νομικές δεσμεύσεις ότι η όποια δομή, μικρού αριθμού μεταναστών, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για καταγραφή και ταυτοποίηση και όχι για πολύμηνη διαμονή.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο politischios.gr, η συγκεκριμένη απόφαση, έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρώτη απόφαση χορήγησης παράτασης του έργου της κατασκευής νέας δομής στο Θόλος, από τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έθεσε ως χρονικό ορίζοντα έναρξης των εργασιών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα η 643 και η 705 του 2019, πέραν του γεγονότος ότι αποτυπώνουν το κλίμα και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, δεσμεύουν το σύνολο των αιρετών ότι στη Χίο δεν επιτρέπεται καμία συζήτηση για νέα δομή, αν προηγουμένως δεν εκπληρωθούν τα κριτήρια που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διατυπώθηκαν ερωτήματα για το εάν το Σώμα θα πρέπει να συντάξει νέα απόφαση ή να προχωρήσει σε επαναβεβαίωση των αποφάσεων, ωστόσο αποφασίστηκε η δεύτερη οδός, μαζί με ένα εισαγωγικό κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου, με τη λογική ότι δείχνει τη διαρκή σταθερή απόφαση της Χίου, σχετικά με τον σχεδιασμό για νέα δομή στη Χίο.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση, ψήφισε και ο συνεργάτης του πρώην Υπουργού Μετανάστευσης Μιχάλης Χατζηδάκης, ο οποίος όμως προηγουμένως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι κάποια στιγμή το Δ.Σ. θα πρέπει να προτείνει θέση, για να λάβει την απάντηση από τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων ότι κανείς δεν θα προτείνει τοποθεσία δομής αν δεν υπάρξει νομική δέσμευση για το είδος της δομής που θα κατασκευαστεί.