Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει η ξηρότητα στη μύτη του σκύλου μας. Η υγρή μύτη είναι πάντα ένδειξη ότι χαίρει άκρας υγείας;
Όλοι όσοι έχουμε σκύλο, έχουμε την πεποίθηση ότι η υγρασία της μύτης του μαρτυρά ότι ο αγαπημένος μας φίλος είναι υγιέστατος. Και έτσι είναι.
Υπάρχει, όμως, και μία εξαίρεση στον κανόνα.
Η υγρή μύτη του σκύλου τον βοηθά να έχει επαφή με το περιβάλλον μέσω της μυρωδιάς
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υγρή μύτη μπορούμε να έχουμε και σε παθολογικές καταστάσεις
«Η υγρή μύτη είναι ο «καθρέφτης» της υγείας ενός σκύλου. Η υγρασία της μύτης του, με ένα διάφανο υγρό σαν νερό που δεν στάζει, όμως, αλλά την κρατάει υγρή, είναι πραγματικά ο καλύτερος δείκτης υγείας του ζώου», αναφέρει ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος.
Εξηγεί ότι η υγρή μύτη του σκύλου τον βοηθά να έχει επαφή με το περιβάλλον μέσω της μυρωδιάς: να κυνηγά (να μυρίζει το θήραμα) και να ανακαλύπτει πράγματα (φωλιές, να εντοπίζει ναρκωτικά ή εκρηκτικά).
Επιπλέον, μέσω της υγρής μύτης, που είναι ιδιαιτερότητα του σκύλου, βρίσκει και το ταίρι του για να ζευγαρώσει.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, η υγρή μύτη τον βοηθά να αντιλαμβάνεται ευκολότερα τις οσμές, καθώς κολλούν πάνω οι οσμογόνοι παράγοντες. Δηλαδή, η γύρη, η μυρωδιά από την τρούφα στη φύση, οι μυρωδιές από το χώμα και το έδαφος που μυρίζει.
Άρα, μέσω της μύτης, αλλά και της γλώσσας με την οποία γλύφει, καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο γύρω του.
Πότε η υγρή μύτη είναι ανησυχητική
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, υγρή μύτη μπορούμε να έχουμε και σε παθολογικές καταστάσεις.
Συνήθως, όμως, συνοδεύεται και από έκκριμα, χρώματος μπεζ ή πράσινου, που δείχνει κάποια φλεγμονή στο ανώτερο αναπνευστικό. Ή από αιματηρό έκκριμα, που δηλώνει κάποιες ασθένειες, όπως είναι η ερλιχίωση.
Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο χτύπημα.
Η ξηρή μύτη του σκύλου
«Το χειρότερο, όμως, είναι όταν βλέπουμε τη μύτη να ξεραίνεται, να «κατακερματίζεται». Να έχει μία αίσθηση ότι είναι λασπωμένη, και η λάσπη να έχει ξεραθεί.
Αυτή η ξηρασία μπορεί να δηλώνει σοβαρά προβλήματα για τον σκύλο», επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος.
Βέβαια, όπως λέει, μπορεί να είναι και κάτι τυχαίο. Για παράδειγμα, ο σκύλος μας να έσκαψε, και τα χώματα να κόλλησαν πάνω στη μύτη του.
Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε πολύ εύκολα με ένα βρεγμένο πανί ή χαρτί να τού τα αφαιρέσουμε, και η μύτη του να επανέλθει στα φυσιολογικά της. Αν, όμως, την καθαρίσουμε και βλέπουμε ότι η μύτη του παραμένει ξεραμένη και σκασμένη, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.
Ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος
Συνήθως, η ξηρή μύτη συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο πυρετός ξεραίνει τη μύτη και η διάθεση του σκύλου δεν είναι καλή.
Μπορεί, όμως, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, να φανερώνει και πιο σοβαρά νοσήματα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι του καλαζάρ. Γι’ αυτό θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τον κτηνίατρό μας.