25 Ιουνίου 2024

Το αντιοξειδωτικό που είναι 6.000 φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη C και προστατεύει το δέρμα

Η ασταξανθίνη είναι ένα από τα κύρια καροτενοειδή

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή μας, επειδή βοηθούν στην εξάλειψη της ζημιάς που προκαλείται από επιβλαβή μόρια, γνωστά ως «ελεύθερες ρίζες». Αυτές απελευθερώνονται από παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ηλιακό φως και ο καπνός από τσιγάρα. Ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος επιστημονικών αποδείξεων συνδέει τα αντιοξειδωτικά με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, ακόμη και ο καρκίνος.

Υπάρχουν διάφορες ομάδες αντιοξειδωτικών και κάθε συγκεκριμένος τύπος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην υγεία λόγω της μοναδικής του σύστασης.

Αναζητήστε το χρώμα…

Η παλέτα ζωηρών χρωμάτων δεν πρέπει να περιορίζεται στις ενδυματολογικές επιλογές. Το να προσθέσετε χρώμα στο πιάτο σας είναι πολύ σημαντικό, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Louise Pyne στη The Standard. Κάθε χρώμα στα τρόφιμα έχει τη σημασία του, καθώς αυτό οφείλεται στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος τρώγοντας περισσότερα κόκκινα και πορτοκαλί τρόφιμα. Το χρώμα τους οφείλεται σε μια οικογένεια ευεργετικών αντιοξειδωτικών που ονομάζονται καροτενοειδή. Όπως έχει αποδειχθεί, διαθέτουν ισχυρές ιδιότητες προστασίας του δέρματος και όχι μόνο.

Ασταξανθίνη: 6.000 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη C

Η ασταξανθίνη είναι ένα από τα κύρια καροτενοειδή που λαμβάνεται από την κατανάλωση ορισμένων κόκκινων τροφών, όπως η μικροάλγη (τα γνωστά μας φύκια) και διάφορες ποικιλίες θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων, των καβουριών, του σολομού και των αστακών. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι που δίνει σε αυτά τα θαλάσσια ζώα το χαρακτηριστικό τους κόκκινο χρώμα.

Είναι επίσης παρούσα σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε κόκκινα, αλλά και κάποια μπλε φρούτα, όπως μύρτιλα, ρόδια και κόκκινες πιπεριές. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα είναι φτωχή από αυτές τις πηγές, επομένως ακόμη κι αν η ασταξανθίνη είναι παρούσα, είναι απίθανο να απορροφήσουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Το θετικό είναι πως διατίθεται σε μορφή συμπληρωμάτων, οπότε μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να την ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Η ασταξανθίνη είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένη για την ισχυρή της αντιοξειδωτική δράση. Σε σύγκριση με τη βιταμίνη C, είναι περίπου 6.000 φορές πιο ισχυρή στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, καθιστώντας την ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά για την προστασία των κυττάρων από τη ζημιά που προκαλεί η οξειδωτική πίεση.

Μείωση της φθοράς από τον ήλιο

Η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι το πιο κοινό πρόβλημα του δέρματος το καλοκαίρι και η προσθήκη της ασταξανθίνης στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Η ασταξανθίνη, ιδιαίτερα εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι ένα πανίσχυρο καροτενοειδές, που βοηθάει στην αποκατάσταση της ζημιάς από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραλείψετε το αντηλιακό σας.

Ενίσχυση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του δέρματος

Από σχετική μελέτη στην Ιαπωνία έχει επίσης διαπιστωθεί πως η συμπλήρωση της διατροφής με 4mg ασταξανθίνης βοήθησε στη μείωση της απώλειας υγρασίας του δέρματος και στην προστασία από την υποβάθμιση της επιδερμίδας λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας. Η ασταξανθίνη δημιουργεί μια προστατευτική δράση στο λιπιδικό φράγμα του δέρματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία και τη διατήρηση της πληρότητας και της ενυδάτωσης του δέρματος.

Ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Η ασταξανθίνη είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την προστασία και την ενυδάτωση του δέρματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τις ιδιότητές της είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και να διατηρήσουμε τη νεανική του εμφάνιση.

Η λήψη της σε μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα οφέλη της, καθιστώντας την ασταξανθίνη ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θερινής φροντίδας της υγείας σας.