5 Ιουνίου 2024

Το βιβλιοπωλείο που ανοίγει στις 5 τα ξημερώματα για χάρη των συγγραφέων

Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, το βιβλιοπωλείο Kemptown στο Μπράιτον της Αγγλίας ανοίγει νωρίτερα: στις 5 τα ξημερώματα, αντί για τις 9 το πρωί που ανοίγει τις υπόλοιπες εργάσιμες μέρες. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να βοηθήσει συγγραφείς που αναζητούν έναν ήσυχο και άνετο χώρο για να γράψουν το βιβλίο τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο BBC η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, Κάθι Χέιγουορντ: «Ποιο μέρος είναι καλύτερο για να γράψεις από ένα βιβλιοπωλείο με καφετέρια και πότε είναι η καλύτερη ώρα, αν όχι στις 5 το πρωί;». Η ίδια άλλωστε έχει γράψει ένα μεγάλο μέρος του επόμενου βιβλίου της σε αυτές τις «σιωπηλές συνεδρίες», που ξεκίνησαν πιλοτικά το καλοκαίρι του 2023 και πλέον έχουν γίνει μηνιαίος θεσμός.

Μία συγγραφέας που συμμετέχει τακτικά σε αυτές τις «συνεδρίες» συμφώνησε ότι την έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της. «Αφού γέννησα δίδυμα και πρέπει να διαχειρίζομαι ταυτόχρονα τη δουλειά και έναν ολοένα αυξανόμενο σωρό από άπλυτα, το να βρω χώρο μέσα στη μέρα για να γράψω είναι απίστευτα δύσκολο. Όμως το να έχω τη δυνατότητα να μπω στον άνετο, γεμάτο έμπνευση χώρο του βιβλιοπωλείου Kemptown μαζί με άλλους συγγραφείς μία φορά τον μήνα, την ώρα που ο κόσμος ακόμα κοιμάται, είναι κάτι ανεκτίμητης αξίας».