10 Ιουνίου 2024

Οι 10 σταθμοί του βινυλίου ανά τα χρόνια

Από τον φωνογράφο του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, το βινύλιο έχει περάσει τις φάσεις του... Έχει ζήσει ένδοξες στιγμές, έχει ζήσει και πικρές. Τα '20s το βρίσκουν να ζει και να βασιλεύει.
Για να δούμε όμως πώς φτάσαμε ως εδώ...
1877 - Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει τον φωνογράφο, την πρώτη συσκευή ικανή να καταγράφει και να αναπαράγει ήχο, χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.

1948 - Η Columbia Records παρουσιάζει τον δίσκο βινυλίου μακράς αναπαραγωγής (LP) 12 ιντσών, που περιστρέφεται με 33 1/3 στροφές ανά λεπτό (rpm), φέρνοντας επανάσταση στην κατανάλωση μουσικής.

1949 - Η RCA Victor κυκλοφορεί τον πρώτο δίσκο 7 ιντσών 45 rpm, ο οποίος γίνεται δημοφιλής για single κυκλοφορίες και προσφέρει καλύτερη αντοχή και πιστότητα από τους δίσκους 78 rpm.

1950s - Οι δίσκοι βινυλίου γίνονται το κύριο μέσο για την εμπορική διανομή μουσικής, οδηγώντας στην ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας και της ποπ κουλτούρας.

1960s - Η εποχή της τέχνης του άλμπουμ ανθίζει, με εμβληματικά εξώφυλλα όπως το "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" των Beatles να γίνονται πολιτιστικά σύμβολα.

1970s - Η χρήση δίσκων βινυλίου κορυφώνεται, και το βινύλιο κυριαρχεί και στην αναπαραγωγή μουσικής στο σπίτι και στους DJ πριν από την άνοδο των κασετών και των CD.

1980s - Η εισαγωγή του CD το 1982 αλλά και η εκτεταμένη χρήση των κασετών αρχίζει να επισκιάζει το βινύλιο, το οποίο παρουσιάζει πτώση στις πωλήσεις και τη δημοφιλία.

1990s - Οι δίσκοι βινυλίου αρχίζουν να παρουσιάζουν μια αναβίωση μεταξύ των DJ και των πιο "ψαγμένων" μουσικόφιλων, παρά την κυριαρχία των CD και των αναδυόμενων ψηφιακών μορφών.

2007 - Οι πωλήσεις βινυλίου αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας αναβίωσης του βινυλίου που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

2020 - Οι δίσκοι βινυλίου ξεπέρασαν τα CD από άποψη εσόδων για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980. Η αναβίωση είναι πραγματικότητα με τον πιο επίσημο τρόπο!

πηγή: discobole.gr