Πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο «φλεγμονή» από ειδικούς ή να τον έχετε διαβάσει σε αναρτήσεις, αλλά γνωρίζετε τι πραγματικά σημαίνει αυτή η λέξη και ποιες υπερτροφές βοηθούν τον οργανισμό σας να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα σας;
Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά στη θωράκιση του σώματός σας από εξωτερικές απειλές, όπως βακτήρια, τοξίνες και ιούς. Ωστόσο, όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια και επίμονη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας, συμβάλλοντας στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή είναι μια κρίσιμη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με ζάχαρη μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα, ενώ υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να κρατήσουν τη φλεγμονή υπό έλεγχο και να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
Οι 4 υπερτροφές που μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό σας:
Μούρα και φράουλες
Λιπαρά ψάρια
Μπρόκολο
1. Μούρα και φράουλες
Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα δεν είναι απλώς νόστιμα, αλλά είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτά τα μόρια που καταπολεμούν τις ασθένειες, βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, να οδηγήσουν σε ασθένειες και να επιταχύνουν τη γήρανση.
Όλα τα μούρα περιέχουν φλαβονοειδή, αλλά ορισμένα είδη είναι πιο ισχυρά από άλλα. Τα βατόμουρα φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αυτό το φυτοθρεπτικό συστατικό, το οποίο διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
2. Λιπαρά ψάρια
Το NHS συνιστά να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο γαύρος και οι σαρδέλες, είναι πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Τα ψάρια αυτά περιέχουν μάλιστα τους δύο σημαντικότερους εκπροσώπους των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα EPA ή αλλιώς εικοσαπεντεανοϊκό οξύ και τα DHA ή αλλιώς εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ. Μάλιστα, τα DHA αποτελούν βασικό συστατικό όλων των κυτταρικών μεμβρανών και βρίσκονται σε αφθονία στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή.
Τα EPA και τα DHA θεωρούνται από πολλούς ερευνητές ευεργετικά για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.
Όταν καταναλώνετε αυτά τα είδη ψαριών, το σώμα σας μετατρέπει τα θαλάσσια λιπαρά οξέα σε ενώσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα.
3. Μπρόκολο
Το μπρόκολο διαθέτει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία που πολλοί από εσάς μπορεί να μην γνωρίζετε. Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, αυτή η γεμάτη θρεπτικά συστατικά δύναμη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, όπως η καμφερόλη και η κερκετίνη.
Είναι επίσης γεμάτο με καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων. Εκτός του ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό συνοδευτικό στο πιάτο με το ψητό, μπορείτε να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε το μπρόκολο και σε τηγανητά, σούπες και σαλάτες.
4. Κουρκουμάς
Το μπαχαρικό με το χρυσαφένιο χρώμα που χρησιμοποιείται πλέον σε πολλές κουζίνες και πολλά πιάτα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πόνων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, ενώ καταπραΰνουν συμπτώματα δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η φωτεινή κίτρινη χημική ουσία που δίνει στον κουρκουμά το ασυνήθιστο χρώμα του, η οποία ονομάζεται κουρκουμίνη, είναι ικανή να αλληλεπιδράσει με μια ποικιλία μορίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή, ενώ κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματική στην καταστολή της φλεγμονής με τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή.
Μπορείτε να πασπαλίσετε με κουρκουμά τα λαχανικά και να τα ψήσετε στο φούρνο, να τον προσθέσετε στην ομελέτα με αυγά ή να δοκιμάσετε να φτιάξετε χρυσό γάλα, ένα νόστιμο ινδικό ρόφημα που περιλαμβάνει τη θέρμανση αγελαδινού ή φυτικού γάλακτος, με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ.