15 Απριλίου 2024

Η μαγική ικανότητα των σκύλων να διαισθάνονται

Οι σκύλοι είναι απίθανα πλάσματα τα οποία διαθέτουν μια σχεδόν μαγική ικανότητα να κατανοούν και να διαισθάνονται ανεπαίσθητες αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους.
Στέλλα Πανοπούλου

Μπορεί αυτό που τους καθιστά τόσο δημοφιλείς να είναι η αφοσίωση και η συντροφικότητα που μας προσφέρουν, αλλά εκτός αυτού διαθέτουν και μια οξυμένη αίσθηση σχετικά με ό,τι συμβαίνει γύρω τους, πολλές φορές ξεπερνώντας τις αντιληπτικές ικανότητες των ανθρώπων.

Ας δούμε κάποια πράγματα που ο σκύλος σας διαισθάνεται χρησιμοποιώντας το αλάνθαστο ένστικτό του, πιθανότατα πριν τα αντιληφθείτε εσείς.


Συναισθηματική κατάσταση

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των σκύλων είναι η ικανότητά τους να αισθάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορούν να εντοπίσουν ανεπαίσθητες αλλαγές στη διάθεσή σας, στη γλώσσα του σώματός σας, ακόμα και στις φερομόνες που εκλύετε. Σύμφωνα με έρευνες, οι σκύλοι μπορούν να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στα ανθρώπινα συναισθήματα, προσφέροντας συντροφιά και ανακούφιση. Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν και τις αλλαγές στη διάθεση άλλων ζώων εκτός από τον άνθρωπο, και να ξεχωρίσουν αν οι βλέψεις τους είναι επιθετικές, φιλικές, καθώς και το πώς αισθάνονται.

Προβλήματα υγείας

Οι σκύλοι έχουν την τρομερή ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στην κατάσταση της υγείας σας, ακόμα κι αν εσείς δεν τις έχετε νιώσει ακόμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν προβλήματα υγείας όπως είναι οι κρίσεις, η υπογλυκαιμία, καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου. Πολλοί σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν μεταβολικές αλλαγές στην αναπνοή μας και μέσα από το δέρμα μας. Υπάρχουν πολλές ιστορίες σκύλων που κατάφεραν να προειδοποιήσουν τους κηδεμόνες τους για κάποια ασθένεια από την οποία έπασχαν, βοηθώντας τους να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη πριν να είναι αργά.


Πρόβλεψη φυσικών καταστροφών

Οι σκύλοι έχουν μια εγγενή ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού, ιδίως πριν από καταιγίδες ή φυσικές καταστροφές. Η ιδιαίτερα οξεία ακοή τους τούς επιτρέπει να αντιλαμβάνονται μακρινούς ήχους βροντών ή αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, κάτι που τους δίνει το προβάδισμα στην προετοιμασία για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα. Ακόμα, οι μεταβολές στο ηλεκτροστατικό φορτίο της ατμόσφαιρας ειδοποιούν τους σκύλους σχετικά με αλλαγές στο περιβάλλον τους. Πολλές φορές, πριν από τον ερχομό έντονων περιβαλλοντικών αλλαγών, τα σκυλιά μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια άγχους, υπερδιέγερσης, ή ακόμα και να αναζητούν καταφύγιο.
Εγκυμοσύνη

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, κάποια σκυλιά μπορούν να διαισθανθούν αν η κηδεμόνας τους είναι έγκυος. Μεταβολές στις ορμόνες, στις φερομόνες, και ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά, συχνά “χτυπούν” πάνω στη διαίσθηση του ζώου, το οποίο καταλαβαίνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει. Μπορεί ο σκύλος σας να γίνει πιο προστατευτικός και φιλικός, ή ακόμα και να παρουσιάσει ασυνήθιστες συμπεριφορές όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυτή τη μεγάλη αλλαγή.


Αλλαγές στη ρουτίνα

Τα σκυλιά είναι ζώα της συνήθειας και λατρεύουν τις ρουτίνες. Επομένως, είναι φυσικό το ότι αντιλαμβάνονται ακόμα και τις πιο ανεπαίσθητες παρεκκλίσεις από το πρόγραμμά τους. Αν έχετε συνηθίσει τον σκύλο σας σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, και ξαφνικά παρεκκλίνετε έστω και λίγο, είναι σίγουρο ότι θα το καταλάβει και ενδέχεται να αγχωθεί, να σας παρακολουθεί έντονα, ή ακόμα και να αρχίσει να γαβγίζει.

Επισκέπτες που πλησιάζουν

Όταν κάποιος πλησιάζει το σπίτι σας, ή ακόμα και αν απλώς παρκάρει κοντά, ο σκύλος σας θα το καταλάβει και θα σας προειδοποιήσει πριν ακόμα χτυπήσει το κουδούνι, επιδεικνύοντας ενθουσιασμό ή εγρήγορση. Αυτό οφείλεται στην οξεία ακοή και όσφρησή του που του επιτρέπει να αναγνωρίζει την παρουσία ανθρώπων από απόσταση. Οι συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσει είναι ριζωμένες στο ένστικτό που του λέει να προστατεύσει την περιοχή και την αγέλη του. Αν ο σκύλος σας μοιάζει ξαφνικά ταραγμένος ή ενθουσιώδης, υπάρχει περίπτωση κάποιος να πλησιάζει στο σπίτι σας.


Κινδύνους και απειλές

Οι σκύλοι έχουν φυσικό ένστικτο για τον εντοπισμό πιθανών απειλών και κινδύνων στο περιβάλλον τους. Είτε πρόκειται για κάποιον άγνωστο που πλησιάζει, είτε για κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο, ή ακόμα και για μια αλλαγή στην ατμόσφαιρα, ο σκύλος σας θα καταλάβει γρήγορα αν κάτι πηγαίνει στραβά και θα προσπαθήσει να σας προειδοποιήσει ή να αναζητήσει προστασία. Αν ο σκύλος σας μοιάζει αναστατωμένος ή σε επαγρύπνηση, μπορεί να χρειαστεί κι εσείς να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση με επιφύλαξη, ακολουθώντας την προειδοποίησή του.