10 Απριλίου 2024

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν ο σκύλος δεν τρώει από το πιάτο του αλλά μόνο από το χέρι σας

Αν στον σκύλο σας αρέσει να τρώει από το χέρι σας και όχι από το μπολ του, πιθανότατα αυτό να σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί μπορεί να συμβαίνει.
Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται συχνά σε κουτάβια που απογαλακτίστηκαν πολύ νωρίς ή που δεν είχαν αρκετές ευκαιρίες να φάνε μαζί με τη μητέρα τους. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί και σε ενήλικους σκύλους που έχουν αναπτύξει ισχυρό δεσμό με τον κηδεμόνα τους.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας προτιμάει να τρώει από το χέρι σας αντί για το μπολ του

Ο σκύλος σας βλέπει το χέρι σας ως κάτι ασφαλές

Εάν ο σκύλος σας τρώει μόνο από το χέρι σας, είναι πιθανό να αισθάνεται πιο ασφαλής με αυτόν τον τρόπο. Σε ένα σπίτι που υπάρχουν πολλοί σκύλοι, μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός για το φαγητό. Σαν αποτέλεσμα το να φάει ένα ζώο από το μπολ του μπορεί να είναι αγχωτικό και δυσάρεστο. Έτσι προτιμάει να τρώει από το χέρι σας.

Το τάισμα με το χέρι είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε με τον σκύλο σας και να χτίσετε τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη. Ο σκύλος ξέρει ότι εσείς είστε αυτός που του δίνει φαγητό, έτσι αισθάνεται άνεση και ασφάλεια.

Δεν αισθάνεται καλά

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον δεσμό ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και τον σκύλο του. Μοιραζόμαστε το σπίτι μας, το κρεβάτι μας και το φαγητό μας μαζί του. Και εκείνος μας αγαπάει χωρίς να θέλει αντάλλαγμα- εντάξει λίγο φαγητό και κανένα χάδι. Τι γίνεται όμως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Αν εκείνος δεν αισθάνεται καλά;

Ένας λοιπόν από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το δείξει αυτό είναι τρώγοντας από το χέρι σας αντί από το μπολ του. Για αυτό κοιτάξτε αν είναι κάτι παθολογικό. Αν όχι, είναι σίγουρα ψυχολογικό. Τρώγοντας από το χέρι σας, ο σκύλος σας σάς λέει ότι χρειάζεται περισσότερη αγάπη και προσοχή (και ίσως μερικές επιπλέον λιχουδιές) μέχρι να ”επιστρέψει” στον συνηθισμένο εαυτό του.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μπολάκι φαγητού

Έχετε έναν σκύλο που πάντα τρώει από το χέρι σας αντί από το μπολ του; Αν ναι, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μπολ. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Το μέγεθος του μπολ. Εάν το μπολ είναι πολύ μικρό, ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρει όλη την τροφή που χρειάζεται. Για αυτό προτιμάει να τρώει από το χέρι σας. Για να φάει με αυτόν τον τρόπο περισσότερο.

Ο τύπος του μπολ. Ορισμένα μπολ είναι κατασκευασμένα από υλικά τα οποία δεν αρέσουν στους σκύλους- όπως πλαστικό.

Η θέση του μπολ. Εάν το μπολ βρίσκεται σε ένα άβολο μέρος (π.χ. πολύ μακριά από εκεί που αρέσει στον σκύλο σας να τρώει), μπορεί εκείνος να προσπαθήσει να μη φάει από εκεί αλλά από το χέρι σας.

Αν νομίζετε ότι ένα από αυτά μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας τρώει από το χέρι σας, δοκιμάστε να κάνετε κάποιες αλλαγές. Και δείτε αν αρχίζει να τρώει από το μπολ του πιο συχνά.

Βαριέται

Οι σκύλοι είναι έξυπνα πλάσματα και χρειάζονται ψυχική διέγερση και αλληλεπίδραση. Αν δεν γίνει κάτι για αυτό, μπορούν να γίνουν ανήσυχα. Έτσι ενδέχεται να νιώθουν βαρετά και μόνα όταν τρώνε από το μπολ τους. Οπότε, όταν τους προσφέρετε φαγητό από το χέρι σας, είναι μια ευκαιρία για αυτά να δεθούν μαζί σας, να κάνουν κάτι μαζί σας και να αισθανθούν πιο αφοσιωμένα.

Έτσι, την επόμενη φορά που ο σκύλος σας ψάχνει το χέρι σας να φάει, σκεφτείτε ότι μπορεί απλά να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτή η προσοχή θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται.

Είναι χορτασμένος (ίσως από σνακ που του έχετε δώσει όλη την ημέρα)

Έχει συμβεί σε όλους μας: Σκεφτόμαστε τη δουλειά μας όταν ξαφνικά ο σκύλος μας μάς κοιτάζει με αυτά τα μεγάλα, γεμάτα παράπονο μάτια. Και πριν το καταλάβουμε, του δίνουμε λίγο από το φαγητό μας ή μια λιχουδιά. Παρόλο που το μπολ του είναι πιο εκεί γεμάτο.

Αλλά γιατί το κάνει αυτό; Γιατί δεν πάει στο μπολ του και έρχεται σε εμάς; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικές πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, θα μπορούσε να είναι ότι ο σκύλος σας είναι ήδη χορτάτος από τα σνακ που του δίνετε όλη την ημέρα.

Δεύτερον κάθε φορά που βάζετε το χέρι στην τσέπη σας για μια λιχουδιά, μαθαίνει ότι το φαγητό ισούται με αγάπη – έτσι μπορεί να περιμένει (και να ελπίζει) για μια συνεχή παροχή σνακ.

Και τρίτον μπορεί απλά να απολαμβάνει περισσότερο το φαγητό του από το χέρι σας παρά από το μπολ του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα αρχίσει να ικετεύει για φαγητό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε αν είναι πραγματικά πεινασμένος – ή αν απλά προσπαθεί να ”εκμεταλλευτεί” την αγάπη σας.

Θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας

Εάν ο σκύλος σας τρώει από το χέρι σας, μπορεί να είναι επειδή θέλει απλώς να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά πλάσματα και μπορεί να δουν την ώρα του γεύματος ως ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τον αγαπημένο τους άνθρωπο.

Τρώγοντας λοιπόν από το χέρι σας, ο σκύλος σας νιώθει πιο κοντά σας. Εάν συμβαίνει αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο να ασχοληθείτε μαζί του.

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να φάει από το μπολ του

Προσθέστε κάτι νόστιμο στο γεύμα του

Εάν ο σκύλος σας αρνείται να φάει από το μπολ του, δοκιμάστε να προσθέσετε κάτι νόστιμο στο φαγητό του. Μια επιλογή είναι να αναμείξετε λίγη υγρή τροφή με τις κροκέτες του, κάνοντας έτσι το φαγητό πιο ελκυστικό.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα ζωμού κοτόπουλου ή ζωμού οστών στο μπολ του. Έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να ικετέψει να φάει από το χέρι σας.


Αλλάξτε τη θέση του μπολ του

Εάν ο σκύλος σας εκλιπαρεί πάντα για φαγητό από το χέρι σας, μπορεί να είναι επειδή προσπαθεί να σας πλησιάσει, να έρθει πιο κοντά σας. Σε αυτή την περίπτωση, απλά μετακινώντας το μπολ του σε μια θέση κοντά σας μπορεί να είναι αρκετό για να τον κάνει να αρχίσει να τρώει από αυτό.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε το μπολ του σε μια ήσυχη γωνιά ή μακριά από τυχόν περισπασμούς. Μερικοί σκύλοι προτιμούν να τρώνε ήσυχα, οπότε αυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το μπολ τους.

Βάλτε ένα νέο μπολ

Εάν ο σκύλος σας εξακολουθεί να αρνείται να φάει από το μπολ του, ίσως χρειαστεί να πάρετε καινούργιο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο τύπος του μπολ μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο πόσο απολαμβάνει ο σκύλος σας το γεύμα του.

Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπολ διατηρούν τις μυρωδιές, καθιστώντας το φαγητό μέσα σε αυτά λιγότερο ελκυστικό για τον σκύλο σας. Τα μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι είναι μια καλή επιλογή επειδή καθαρίζονται εύκολα και δεν συγκρατούν μυρωδιές. Αν συνεχίσει να μην τρώει από εκεί, τότε αλλάξτε τον τύπο του μπολ.

Κάντε την ώρα του φαγητού πιο συναρπαστική

Εάν ο σκύλος σας βαριέται να τρώει από το μπολ του, δοκιμάστε να κάνετε την ώρα του γεύματος πιο συναρπαστική. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, το να παίξετε, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι πριν φάει. Κάνοντας την ώρα του γεύματος πιο διασκεδαστική, θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να δει το μπολ του ως κάτι ευχάριστο.

Να είστε συνεπείς με την εκπαίδευσή του

Εάν θέλετε ο σκύλος σας να αρχίσει να τρώει από το μπολ του, πρέπει να είστε συνεπείς με την εκπαίδευσή του. Κάθε φορά που ικετεύει για φαγητό από το χέρι σας, απλά αγνοήστε τον – ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι. Με την πάροδο του χρόνου, θα μάθει ότι η επαιτεία δεν τον οδηγεί πουθενά και θα είναι πιο πιθανό να φάει από το μπολ του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα αρχίσει να ικετεύει για φαγητό από το χέρι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε τι μπορεί πραγματικά να προσπαθεί να σας πει. Λίγη προσοχή θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται.

https://www.topetmou.gr/