20 Μαρτίου 2024

Δεν ήταν μόνο οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά: Οι μπάντες που γιγάντωσαν το ελληνικό ροκ των '90s

Το Reader ξεχωρίζει τα 30 συγκροτήματα που «έχτισαν» την ελληνική ροκ σκηνή της δεκαετίας του '90.
Ροκ, πανκ, hardcore, μέταλ, alternative και άλλες πολλές τάσεις της ηλεκτρικής μουσικής, ήταν εκείνες που καθόρισαν αυτό που αποκαλούμε ακόμη και σήμερα ελληνική ροκ σκηνή.

Η δεκαετία του 1990 συνοδεύτηκε με την έκρηξη της ελληνικής (ή έστω ελληνόφωνης) ροκ και πανκ μουσικής, με δεκάδες συγκροτήματα να φτιάχνουν τραγούδια που πλέον θεωρούνται «κλασικά», με εκατοντάδες συναυλίες σε στάδια ή σε σκηνές όπου γινόταν το αδιαχώρητο και γενικά μια γενιά ανθρώπων - αυτοί που πλέον είναι πάνω κάτω 40 - να θρέφεται μουσικά από τις συγκεκριμένες μπάντες.

Στα '90s η ελληνική ροκ κατάφερε να μπει στα σπίτια. Είτε λόγω δημοφιλών συγκροτημάτων όπως οι Τρύπες, τα Διάφανα Κρίνα ή οι Panx Romana, είτε λόγω των ραδιοφονικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα που έπαιζαν το συγκεκριμένο είδος, ή ακόμα και των συγκυριών.

Μην ξεχνάμε πως στη συγκεκριμένη δεκαετία υπήρξαν δύο μεγάλα μαθητικά κινήματα με πολύμηνες καταλήψεις.

Υπήρξαν, επίσης, πολλά μαγαζιά που πόνταραν πάνω στο ροκ, όπως επίσης και δισκογραφικές εταιρείες που ανέλαβαν παραγωγές και διανομές δίσκων και cd ελληνικών συγκροτημάτων.

Εταιρείες όπως η Wipe Out, η Lazy Dog, η Ano Kato ή και η ΜΒΙ εμπιστεύτηκαν τις ελληνικές μπάντες και εκείνες τις περισσότερες φορές τις δικαίωσαν.

Στη συνέχεια του κειμένου, κοιτάμε πίσω από τα πολύ γνωστά ονόματα της περιόδου και ξεχωρίζουμε 30 συγκροτήματα που με τη δραστηριότητά τους μέσα στη δεκαετία του 1990 έβαλαν τα θεμέλια για την ροκ σκηνή.

Άλλες μπάντες άγγιξαν σε δημοφιλία τα μεγάλα ονόματα, άλλες περιορίστηκαν σε πιο underground κοινά. Επίσης είναι δεδομένο πως κάποιες αξιόλογες προσπάθειες θα έχουν παραληφθεί. Δεν έγινε επίτηδες...

Πριν αρχίσετε τη βουτιά στον χρόνο, να σημειώσουμε πως έχουν επιλεγεί συγκροτήματα αμιγώς ελληνόφωνα, με δισκογραφία και παρουσία στη δεκαετία του 1990 και από ένα ευρύ φάσμα της ροκ μουσικής, ενώ η σειρά επιλογής τους είναι τυχαία.

Υπόγεια Ρεύματα

Από τις πιο ενεργές μπάντες από το 1992 όταν και δημιουργήθηκαν μέχρι και σήμερα. Στην πορεία τους έχουν καταγράψει πέρα από κομμάτια που έγιναν επιτυχίες και πολλές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα συνολικά της ελληνικής μουσικής (Μικρούτσικος, Νταλάρας κ.α.).

Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε το νέο τους άλμπουμ «30 Χρόνια Στην Υπόγα» (ακούστε το εδώ) με διασκευές κομματιών άλλου μουσικού ύφους.
Ενδελέχεια

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, μέχρι και τον Απρίλη του 2009 που διαλύθηκαν, κατέθεσαν στη ροκ σκηνή κομμάτια και μουσικές που πλέον έχουν γίνει κλασικά. Κυκλοφόρησαν 10 δίσκους, πήραν μέρος σε συλλογές ενώ αρκετά από τα μέλη του γκρουπ, όπως ο Δημήτρης Μητσοτάκης συνεχίζουν σόλο καριέρα.
Μωρά στη Φωτιά

Μπάντα από τους θεμέλιους λίθους της ελληνικής ροκ σκηνής που από το 1984 όταν και πρωτοσυστήθηκαν έχουν επηρεάσει με το έργο τους και άλλα συγκροτήματα.

Μετά από κάποια χρόνια εντάσεων, το 1995 τα Μωρά στη Φωτιά έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους, ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Θεσσαλονίκη. Το σχήμα με ηγέτη τον Στέλιο «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου συνεχίζει να παράγει και να παίζει σε live.
Tsopana Rave

Δημιουργήθηκαν το 1993, δύο χρόνια αργότερα το 1995 κυκλοφόρησαν τη θρυλική πλέον Κορνηλία και από τότε συνεχίζουν ενεργοί με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους.
Γιώργος Τσίγκος & Οι Μαύροι Κύκλοι

Έχουν περάσει 30 και πλέον χρόνια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Τσίγκου και των Μαύρων Κύκλων (όπως ονομάστηκαν... προσωρινά οι φίλοι του μουσικοί) και το συγκρότημα παραμένει ακόμα ενεργό και στη σκηνή. Σχήμα με ιδιαίτερα πολιτικό στίχο έγινε ευρύτερα γνωστό με τον δίσκο Τετραγωνισμένα Φύλλα και το ομώνυμο κομμάτι.

Λευκή Συμφωνία

H Λευκή Συμφωνία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1984 στην Αθήνα και έγινε το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που έχει υπογράψει σε πολυεθνική εταιρεία αλλά και το πρώτο που video clip του μεταδόθηκε από το MTV. Έχουν παίξει στο εξωτερικό, έχουν σταθεί δίπλα στους Metallica και παραμένουν ακόμη ενεργοί έχοντας τον τίτλο ενός από τα μακροβιότερα σχήματα της σκηνής.
Magic De Spell

Από τα παλιότερα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής, που μάλιστα παραμένει ενεργό. Οι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980 και από το 1993 με το album “Διακοπές Στο Sarajevo” άρχισε η ελληνόφωνη περίοδος του γκρουπ. Μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 20 δίσκους και συνεχίζουν τις live εμφανίσεις τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στίγμα '90

Το συγκρότημα που κινείται ανάμεσα σε πανκ και ροκ είναι από τα λίγα που κατάφεραν να έχουν σταθερή παρουσία μέχρι και σήμερα και να έχουν γυναίκα (Βιβή Βούρου) στα φωνητικά τους! Έχουν ηχογραφήσει σε αυτά τα χρόνια δύο ολοκληρωμένους δίσκους, όμως έχουν πολλές συμμετοχές σε ροκ συλλογές, ενώ έχουν παίξει με επιτυχία και στο εξωτερικό.

Αρνάκια

Δημιουργήθηκαν το 1983 παίζοντας πανκ και έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο το 1993 με τον δίσκο Στο Στόμα του Λύκου. Λίγα χρόνια ήρθε ο ξαφνικός θάνατος του ντράμερ τους, Αντώνη Πρωτονοτάριου από το σύνδρομο της Νάξου, με το συγκρότημα να εμφανίζεται και πάλι δισκογραφικά το 1999. Το 2014 υπήρξε επανένωση κάνοντας εμφανίσεις.
Έρεβος

Από τα πιο χαρακτηριστικά και δραστήρια συγκροτήματα στα 90s καθώς ηχογράφησαν τρεις δίσκους μέσα στη δεκαετία, ενώ είχαν συμμετοχές στις περισσότερες ροκ συλλογές καθώς είχαν συνεργασία με τη Wipe Out Records. Το τραγούδι τους «Το σπίτι με τα παράξενα» έγινε και βίντεο κλιπ.
Αντίδραση

Ενδεχομένως πολλοί θα πουν πως οι Αντίδραση είναι τα... πάντα εκτός από ροκ. Κι όμως αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την underground μουσική σκηνή των 90s.Σχηματίστηκαν το 1985 και ήδη από τις πρώτες τους συναυλίες και τα demo κέρδισαν τον κόσμο. Ο δεύτερος δίσκος τους το «Ενάντια» που κυκλοφόρησε το 1991 περιέχει κάποια από τα πιο πολυακουσμένα τραγούδια της δεκαετίας. Οι Αντίδραση έχουν hardcore ήχο, μπορούν να χαρακτηριστούν πανκ και τρεις δεκαετίες τώρα παραμένουν ενεργοί, καθώς συνεχίζουν να παίζουν και να είναι αλληλέγγυοι. Πρόσφατα έφυγε από ζωή σε τροχαίο ο συνιδρυτής της μπάντας Κώστας Μπουρμπουλας.
Γκούλαγκ

Ένα ακόμα συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη με πανκ ήχο. Δημιουργήθηκαν το 1985 και τους χαρακτηρίζουν πολιτικοποιημένοι στίχοι αλλά και πρωτοποριακές συνθέσεις. Βρέθηκαν σε σκηνές και συλλογές σε όλο τον κόσμο έχοντας όλα αυτά τα χρόνια φανατικό κοινό.
Μάσκες

Από τα πιο μελωδικά συγκροτήματα της δεκαετίας, με αφετηρία κι αυτοί από τη Θεσσαλονίκη το 1993. Ήταν ενεργοί για περίπου μία δεκαετία και από τη δισκογραφία τους υπήρξαν πολλά κομμάτια που ξεχώρισαν και κέρδισαν χρόνο στα ραδιόφωνα. Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκαν ολοκληρωμένοι δίσκοι τους στο Youtube (δείτε εδώ).
Αχαιοί

Με... ρίζες από την Πάτρα, δημιουργήθηκαν στο 1996 στην Αθήνα και το 1998 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο το «49.19» απ' όπου ξεχώρισε το τραγούδι Πυξίδα. Συμμετείχαν σε πολλά live, ηχογράφησαν έναν ακόμη δίσκο και εν τέλει διαλύθηκαν στις αρχές του 2000.
Φόβοι του Πρίγκηπα

Άρχισαν από το Ρέθυμνο, γρήγορα όμως βρέθηκαν να παίζουν σε όλη την Ελλάδα. Έκαναν δισκογραφικό ντεμπούτο το 1997 και κυκλοφόρησαν συνολικά τρεις δουλειές τους, πριν διαλυθούν στις αρχές του 2000.

Χάσμα

Πανκ ροκ συγκρότημα που άρχισε την πορεία του το 1994 από τον Πύργο και πήραν το βάπτισμα του πυρός δίπλα στους Panx Romana. Έμειναν ενεργοί για περίπου δύο δεκαετίες παρουσιάζοντας τέσσερεις ανεξάρτητες δισκογραφικές δουλειές.
Ελληνιστάν

Άρχισαν από τη Θεσσαλονίκη και έμειναν στη σκηνή για σχεδόν μία δεκαετία. Σε αυτά τα χρόνια παρουσίασαν δύο στούντιο δίσκους, ενώ συμμετείχαν σε πολλά live σε όλη τη χώρα, παίζοντας με αρκετά συγκροτήματα της ροκ σκηνής.

Ψόφιοι κοριοί

Φοιτητές στην Ξάνθη δημιούργησαν την μπάντα που το 1997 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο. Πέρα από το Επιστροφή στη φύση που έγινε αμέσως επιτυχία και video clip με πλάνα από την συναυλία τους στο Ρόδον στην Αθήνα, ξεχώρισε το τραγούδι... ύμνος στην επαρχία. Το Όμορφη Πόλη...
    Πράσσειν Άλογα

    Δημιουργήθηκαν συγκυριακά στη Θεσσαλονίκη στα μέσα των 90s και ετοίμασαν το πρώτο τους CD με δική τους παραγωγή η οποία τελικά βρήκε «στέγη» σε δισκογραφική εταιρία και κάπως έτσι κυκλοφόρησε το Βασίσου Πάνω Σου το 1998. Στα επόμενα χρόνια και με αλλαγές στη σύνθεσή τους θα ηχογραφήσουν κι άλλες δουλειές τους.
Πίσσα Και Πούπουλα

Άρχισαν την πορεία τους στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1987 και τα επόμενα χρόνια συμμετείχαν σε συναυλίες με μεγάλα ονόματα του χώρου τόσο στην πόλη τους όσο και στην Αθήνα. Το 1992 ηχογράφησαν τον μοναδικό τους ολοκληρωμένο δίσκο με το όνομά τους στον τίτλο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα το σχήμα διαλύθηκε.
Χαοτικό Τέλος

Άλλη μία πανκ/ροκ μπάντα που άρχισε εκεί στα τέλη των 80s. Κυκλοφόρησαν αρχικά κάποιες κασέτες με δική τους παραγωγή, συμμετείχαν σε συλλογές και το 1993 έγραψαν τον δίσκο τους , με τίτλο «Μπροστά Στην Παράνοια».
Ωχρά Σπειροχαίτη

Δημιουργήθηκαν στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έμειναν ενεργοί μέχρι για πάνω από 20 χρόνια. Κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους (ο πρώτος το 1997 ο τελευταίος το 2010) όμως έγιναν γνωστοί από τα χωρίς είσοδο live τους.
Μαύρη Μαγιονέζα

Η Μαύρη Μαγιονέζα πρωτοεμφανίζεται το 1996 όταν ένα συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη ονόματι "Νυχτοπούλι" αποφασίζει να αλλάξει το όνομά του. Από τότε μέχρι και σήμερα η μπάντα παραμένει ενεργή...
Homo Sapiens

Underground μπάντα που σχηματίστηκε στην Αθήνα στις αρχές των '90s. Συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συλλογή «Οι Rock 'N' Roll Βοήθειες Παρουσιάζουν 10 Νέα Ελληνικά Συγκροτήματα No 2» το 1995 και εκείνη τη χρονιά θα κυκλοφορήσει και ο πρώτος τους δίσκος. Το συγκρότημα συνεχίζει να είναι ενεργό...
Τα ρόδα της ερήμου

Άρχισαν από την Πτολεμαΐδα επηρεασμένοι από ελληνικές και ξένες μπάντες της περιόδου, το 1995. Δύο χρόνια μετά έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο ενώ ακολούθησαν συμμετοχές σε συλλογές. Μετά από κάποια χρόνια χωρίς δραστηριότητα η μπάντα άρχισε να παίζει και πάλι στα τέλη των 00s.
Υδρογόνο 3

Οι Υδρογόνο 3 είχαν σύντομη παρουσία στη σκηνή των 90s όμως κατάφεραν να βρουν αποδοχή τόσο με τα λάιβ που έκαναν με αφετηρία την Πάτρα όσο και με τον δίσκο Η3 που κυκλοφόρησαν το 1998.
Αγάπη Πιο Κρύα Από Το Θάνατο

Σχηματίστηκαν το 1990 (με όνομα από την πρώτη ταινία του Φασμπίντερ;) και παρουσίασαν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο το 1997. Μπάντα με διαφορετικό ήχο καθώς δεν έχουν μπάσο ενώ αντίθετα χρησιμοποίησαν σαξόφωνο και drum machine.
Horror Vacui

Η παρουσία των Horror Vacui ήταν σύντομη στη δεκαετία του '90 καθώς έμειναν μαζί για λίγα χρόνια. Ο πρώτος τους δίσκος, το 1994 έναν χρόνο μετά από τη δημιουργία τους, περιείχε μεταξύ άλλων και το τραγούδι «Κύκνειο άσμα» που τους έδωσε για πάντα μια θέση στην ιστορία της ελληνικής ροκ σκηνής.
Ίχνη Του Ανέμου

Από τα λιγότερα γνωστά συγκροτήματα των 90s με διαφορετικό ήχο και με τραγούδια τους να βρίσκονται σε ροκ συλλογές. Κυκλοφόρησαν τον μοναδικό τους δίσκο το 1997.
Μοντάζ

Αν και πρωτοεμφανίστηκαν το 1989 (με άλλο όνομα) παρουσίασαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά 10 χρόνια αργότερα. Ο δίσκος «Τι κόσμος είναι αυτός» ήρθε σε μία εποχή που το ροκ των 90s ξέφτιζε, γρήγορα όμως βρήκε ανταπόκριση. Το 2003 κυκλοφόρησαν και δεύτερο δίσκο με δική τους παραγωγή.
Οι «ναυαρχίδες» της ελληνικής ροκ σκηνής

Τρύπες

Οι Τρύπες ήταν ίσως το πιο δημοφιλές συγκρότημα στα 90s. Ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη το 1983 και γρήγορα κέρδισαν το κοινό. Ο πρώτος τους ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε το 1985 και σε κάθε ένα από τα έξι άλμπουμ που ακολούθησαν παρουσίαζαν και μια διαφορετική πρόταση. Το τέλος τους, εκεί γύρω στο 2000 ήταν απότομο κλείνοντας έτσι έναν μεγάλο κύκλο...

Panx Romana

Πιθανότατα το πιο ιστορικό ελληνικό πανκ γκρουπ. Άρχισαν τις εμφανίσεις του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (το '84 έπαιξαν στο Κύτταρο) και μέσα στα 90s παρουσίασαν τέσσερις από τους δίσκους τους. Κομμάτια τους βρίσκονταν σε όλες τις ροκ συλλογές που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο και έπαιξαν δίπλα σε μπάντες όπως οι Ramones. Το συγκρότημα συνεχίζει ακόμη να παίζει μαζί, με αλλαγές στη σύνθεσή του.
Διάφανα Κρίνα

Ο... τρίτος πόλος στα μεγάλα συγκροτήματα των 90s, τα Διάφανα Κρίνα ήταν η «απάντηση» στο δίλλημα των τότε εφήβων «Τρύπες ή Ξύλινα Σπαθιά». Κάθε κομμάτι τους και ένα ποίημα. Κάθε τους σύνθεση και ένα διαφορετικό ταξίδι. Έμειναν ενεργοί από τις αρχές του 1990 ως και τα τέλη του 2000 όταν η μπάντα διαλύθηκε με έναν σκληρό για τους φάν της, τρόπο. Το 2016 έφυγε από τη ζωή ο frontman του συγκροτήματος Θάνος Ανεστόπουλος.

Ξύλινα Σπαθιά

Από το 1993 όταν και παρουσίασαν την Ξεσσαλονίκη, τα Ξύλινα Σπαθιά αποτέλεσαν μία από τις κορυφαίες μπάντες σε δημοτικότητα. Κυκλοφόρησαν συνολικά έξι δίσκους, γέμισαν γήπεδα στα live τους και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ελληνική ροκ σκηνή.
* Τα κομμάτια είναι υποκειμενική επιλογή του συντάκτη...

https://www.reader.gr/