Σύμφωνα με το βελγικό ιστότοπο Le Vif, ο Μπαλντάν υπέβαλε καταγγελία εναντίον της φον ντερ Λάιεν στις 5 Απριλίου σε δικαστή στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Λιέγης. Η κατάθεσή του έρχεται στον απόηχο μιας υπόθεσης των New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Αλαμάνο, καθηγητή του δικαίου της Ε.Ε. στο HEC Paris. Ο Αλεμάνο, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις, είπε στο Politico ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας αγωγής που απευθύνεται σε μεμονωμένο μέλος της Επιτροπής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
«Η πρώτη μου αντίδραση – χωρίς να έχω ξαναδιαβάσει τα φυλλάδια – είναι ότι αυτή η νομική ενέργεια είναι σχεδόν μια προσπάθεια πρόκλησης για να αυξηθεί η ορατότητα γύρω από την αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και να προσθέσει την πίεση που η αγωγή των New York Times άσκησε ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο ίδιος.
«Αυτό που έκανε η φον ντερ Λάιεν ήταν πραγματικά να βλάψει την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες», τόνισε.
Η φον ντερ Λάιεν λέγεται πως έσπευσε να αναλάβει αποφασιστικά δράση στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid-19, «σώζοντας» το μπλοκ στην εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Ωστόσο, η πίεση για να αποκαλυφθεί η έκταση του προσωπικού της ρόλου στη συμφωνία – η οποία έχει αφήσει τις χώρες εκτεθειμένες για εκατομμύρια περιττές δόσεις – αυξάνεται, τη στιγμή που το όνομά της συζητείται ολοένα και περισσότερο ως υποψήφια για δεύτερη θητεία.
Έξω από τα δικαστήρια, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγινε η διαπραγμάτευση της συμφωνίας εγείρονται ολοένα και εντονότερα, εν μέρει επειδή οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν τώρα να «βγουν» από αυτήν.
Η σύμβαση αφορά έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, για 1,1 δισεκατομμύρια. Τα κράτη πρόκειται να λάβουν περίπου τα μισά από αυτά φέτος.
Όμως, η μειωμένη ζήτηση σημαίνει ότι αυτές οι καταβληθείσες δόσεις κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Τον Ιανουάριο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BR24 υπολόγισε ότι 36,6 εκατομμύρια δόσεις έληξαν αχρησιμοποίητες μόνο στη Γερμανία.
Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να πεταχτούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις. Και στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε τον Μάρτιο ότι 17,5 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκονται σε αποθήκες, αχρησιμοποίητα.

