Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους.
Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες.
Για την καλύτερη διαχείριση αυτών των ουσιών, κάθε ένα πρόσθετο έχει πάρει έναν μοναδικό αριθμό. Στην Ευρώπη οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν με το Ε, πράγμα όμως που δε συμβαίνει εκτός Ευρώπης. Οι χώρες γενικώς δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες και απαγορεύσεις για τα διάφορα πρόσθετα. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες, σε άλλες εμφανίζονται με το Ε μπροστά, σε άλλες με τον αριθμό και σε άλλες με την ονομασία τους.
Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες:
Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες
Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες
Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες
Ε400-Ε499 γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές
Ε500-Ε599 ρυθμιστές οξύτητας
Ε600-Ε699 βελτιωτικά γεύσης
Ε900-Ε999 διάφορα
Ε1000-Ε1999 πρόσθετα χημικά
Αυτές τις ουσίες μπορούμε να τις αποφεύγουμε, αλλά το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, γιατί τώρα πάρα πολλές εταιρείες αναγράφουν τα πρόσθετα με το όνομά τους και όχι με τον κωδικό.
Ελέγξτε τα τρόφιμα που καταναλώνετε περισσότερο για να αποφύγετε τα επικίνδυνα συντηρητικά.
Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του Chaumont της Γαλλίας, βασισμένη σε πληροφορίες που δόθηκαν από το ερευνητικό νοσοκομείο του Villajuir, για να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων.
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 αφορά την ισορροπία του νευρικού συστήματος.
Ε123 – πολύ επικίνδυνο απαγορευμένο στις ΗΠΑ και Ρωσία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ – από το γαλλικό υπουργείο υγείας 1/1/77
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ – ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων