10 Απριλίου 2021

Έγινε Ιρλανδός πριν πεθάνει ο Τζον λε Καρέ

Την ιρλανδική υπηκοότητα είχε λάβει ο συγγραφέας Τζον λε Καρέ (1931-2020) πριν από τον θάνατό του, όπως αποκαλύπτει ο γιος του, Νίκολας Κόρνγουελ, σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC Radio 4.
Σύμφωνα με τον Κόρνγουελ, ο συγγραφέας ήταν τόσο αντίθετος με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναζήτησε τις ιρλανδικές του ρίζες και ζήτησε να λάβει την ιρλανδική υπηκοότητα, προκειμένου να παραμείνει Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και να τιμήσει την καταγωγή του.

«Την ώρα του θανάτου του ήταν Ιρλανδός πολίτης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιος του Λε Καρέ, προσθέτοντας: «Στα τελευταία του γενέθλια του έκανα δώρο μία ιρλανδική σημαία, οπότε σε μία από τις τελευταίες του φωτογραφίες που έχω είναι καθισμένος, τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία, με ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά».

Μάλιστα, ο Λε Καρέ είχε επισκεφθεί το Κορκ, την πόλη της Ιρλανδίας όπου γεννήθηκε η γιαγιά του, προκειμένου να βρει στοιχεία για την καταγωγή του και φαίνεται ότι η επίσκεψη αυτή διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να πάρει την ιρλανδική υπηκοότητα.

Σημειωτέον ότι τα περισσότερα βιβλία του Τζον λε Καρέ έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Bell και Καστανιώτη.