«Οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για έρευνα που θα μπορούσε να βοηθήσει ακούσια τονστρατό της Κίνας να αποκτήσει σύντομα μια δυνητικά κυρίαρχη θέση».
Πάνω από δώδεκα βρετανικά πανεπιστήμια βρίσκονται υπό έρευνα για εμπορικές σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση που ενδέχεται να παραβιάσουν νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια πολλή σοβαρή έκθεση έφερε στη δημοσιότητα το Dailymail , σύμφωνα με την οποία «μερικά από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας» βρίσκονται υπό έρευνα για φερόμενη κοινή χρήση της βρετανικής τεχνολογίας με την Κίνα και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να υπόκεινται σε «ειδοποιήσεις επιβολής» που επιβλήθηκαν από τα έσοδα και τα τελωνεία της Αυτού Μεγαλειότητας (HMRC) .
Η έκθεση ανέφερε ότι η έρευνα διεξάγεται από το MI6 και το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, αφού η Downing Street εξέφρασε ανησυχίες ότι οι Βρετανοί ακαδημαϊκοί προσπαθούν να εξαργυρώσουν τη «νέα χρυσή βιασύνη» κινεζικού χρήματος σε αντάλλαγμα για πρόσβαση σε τεχνολογικές ανακαλύψεις.
Μια κυβερνητική πηγή είπε στην εφημερίδα: «Οι εξαγωγείς στρατιωτικών αγαθών και όσοι ασχολούνται με τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας που ορίζεται στην Εντολή Ελέγχου Εξαγωγών 2008 - συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών - απαιτούν άδεια για εξαγωγή ή μεταφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο."
«Είναι ευθύνη τους να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς», πρόσθεσαν.
Μια πρώιμη κυκλοφορία ενός εγγράφου από το think tank Civitas, με τίτλο «Εξοπλίζουμε τη Κίνα; Το Κινέζικο Στρατιωτικό Συγκρότημα και η Πιθανή Εκμετάλλευση της Επιστημονικής Έρευνας στα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου», ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 20 πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχέσεις με 29 κινεζικά πανεπιστήμια με δεσμούς με τον στρατό του κομμουνιστικού έθνους, καθώς και εννέα στρατιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων των μεγαλύτερων παραγωγών όπλων της Κίνας.
Ο συγγραφέας της μελέτης, Radomir Tylecote, δήλωσε: «Οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για έρευνα που θα μπορούσε να βοηθήσει ακούσια τον στρατό της Κίνας να αποκτήσει σύντομα μια δυνητικά κυρίαρχη θέση».
«Αυτό είναι στρατηγικά ασυνεπές - ειδικά όταν οι δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου για έρευνα για τις δικές τους στρατιωτικές ανάγκες είναι τόσο αναιμικές», πρόσθεσε ο κ. Tylecote.
Η έκθεση Civitas ισχυρίστηκε ότι το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ συνεργάστηκε με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας , το οποίο διευθύνεται από τον κινεζικό στρατό και έχει προηγουμένως εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κέιμπριτζ υπερασπίστηκε το έργο τους με τον κινεζικό στρατό, λέγοντας: «Όλη η έρευνα του πανεπιστημίου υπόκειται σε κανόνες διακυβέρνησης δεοντολογίας και ελέγχου των εξαγωγών».
Το Imperial College London - το οποίο μόλις πέρυσι υπέγραψε συμφωνία 5 εκατομμυρίων λιρών με τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei - βρέθηκε επίσης ότι έχει πραγματοποιήσει τρία ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση από κινέζους κατασκευαστές όπλων.
Εκπρόσωπος του Imperial College είπε: «Η επιστήμη είναι μια παγκόσμια προσπάθεια και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας σε ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς κλάδους σε όλο τον κόσμο».
Η Civitas κατηγόρησε επίσης το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ότι παρέχει «τον κύριο όμιλο πυρηνικών πυραύλων της Κίνας σε ένα ερευνητικό κέντρο χρηματοδοτούμενο από φορολογούμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο»
Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ακύρωσε συμφωνία με την China Electronics Technology Corporation την περασμένη εβδομάδα αφού πληροφορήθηκε ότι η κινεζική στρατιωτική εταιρεία προμηθεύει τεχνολογία στην περιοχή του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Σινγιάνγκ. Το πανεπιστήμιο αρνήθηκε προηγούμενη γνώση της συνενοχής της εταιρείας στο γενοκτονικό καθεστώς εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων εκεί.
Ένας πρώην αξιωματούχος του Κ.Κ.Κ. που έγινε υπέρμαχος της δημοκρατίας ακτιβιστής, Lianchao Han, είπε ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση στο Πεκίνο έχει από καιρό επιδιώξει να εκμεταλλευτεί ακαδημαϊκά προγράμματα ανταλλαγών για να διώξει την τεχνολογία από τη Δύση, προκειμένου να ενισχύσει τον δικό της στρατό.
«Η Κίνα έχει εφεύρει όλα τα είδη προγραμμάτων από την πρόσκληση Δυτικών καθηγητών σε διαλέξεις στη χώρα έως την πρόσληψή τους για συμβουλευτική εργασία και χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων μεταξύ πανεπιστημίων. Αυτά τα σχέδια του επιτρέπουν να αποκτά τεχνολογίες διπλής χρήσης τόσο για πολιτικό όσο και για στρατιωτικό όφελος και να χτίζει έναν τρομερό στρατό », δήλωσε ο Lianchao Han.
«Δυστυχώς, τα περισσότερα δυτικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα είναι κοντόφθαλμα και εξακολουθούν να μην βλέπουν τη στρατηγική πρόθεση της Κίνας», πρόσθεσε.
Ένας κορυφαίος συντηρητικός βουλευτής κατηγόρησε τα βρετανικά πανεπιστήμια ότι ενεργούσαν είτε «αφέλεια είτε απληστία» σε συνεργασία με το Κ.Κ.Κ.
Ο πρόεδρος του Tory της Επιτροπής Επιλογών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Tom Tugendhat, κάλεσε τα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποσυνδέσουν από το κινεζικό κράτος.
Ο Tugendhat είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει νέους νόμους για να περιορίσει το ποσό της έρευνας που μπορεί να γίνει από κοινού με τους Κινέζους, προκειμένου να προστατευθεί η βρετανική καινοτομία από το να κλαπεί ή να χρησιμοποιηθεί για να καταπιέσει τους πολίτες της Κίνας.
«Χρησιμοποιήθηκε έρευνα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταστολή των μειονοτήτων και των ακτιβιστών της δημοκρατίας στην Κίνα; Φοβάμαι ότι είναι όλα, αλλά ορισμένα πανεπιστήμια μας, ίσως μόνο εν μέρει, έχουν καταστεί δυνατοί στη σύνθλιψη της διαφωνίας », έγραψε στο Mail την Κυριακή .
Ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας της Κίνας των συντηρητικών βουλευτών κατέληξε λέγοντας: «Φαίνεται ότι ο Σι έχει μάθει από τον Λένιν - ο καπιταλιστής πραγματικά θα σας πουλήσει το σχοινί που χρησιμοποιείτε για να τον κρεμάσετε. Ή στην περίπτωσή μας, σχεδιάστε το. "