Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Veterinary Dermatology (2016) υποστηρίζει πως οι πατούσες του σκύλου είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κρυώνουν, χάρη σε ένα σύστημα μικροσκοπικών φλεβών που βρίσκονται πολύ κοντά σε αρτηρίες και μπορούν να τροφοδοτηθούν με ζεστό αίμα. Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται "counter-current" heat exchange mechanism.
Αυτό δεν σημαίνει πως ο σκύλος δεν κρυώνει. Οι αγαπημένοι μας φίλοι πρέπει να ζουν μέσα στο σπίτι ώστε να προστατεύονται από το πολύ κρύο ή ζέστη. Σημαίνει πως δεν χρειάζεται να του φοράμε παπούτσια.
Πως ξεκίνησε η μόδα των παπουτσιών για σκύλους;
Σε κάποια μέρη του κόσμου που χιονίζει συνέχεια, οι τοπικές αρχές χρησιμοποιούν διάφορα χημικά για να διαλύσουν το χιόνι και τον πάγο. Αυτά τα χημικά είναι τοξικά και κάνουν κακό στις πατούσες των σκύλων. Γι αυτό το λόγο τους φορούν προστατευτικά παπούτσια. Όχι για ομορφιά ή προστασία από το κρύο. Στην συνέχεια κάποιοι το βρήκαν χαριτωμένο αξεσουάρ και το αγόρασαν.
Γιατί τα σκυλιά στην Αλάσκα φοράνε παπούτσια;
Πραγματικά έχουμε δει φωτογραφίες σκύλων που τραβούν έλκηθρα και φορούν προστατευτικά παπούτσια. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν τα φορούν για προστασία από το κρύο. Προστατεύουν τις πατούσες από τα σημεία που ο πάγος έχει σχηματίσει αιχμηρές εγκοπές. Επίσης με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η συγκέντρωση πάγου γύρω από την πατούσα τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.
Δεν μπορούν όλες οι σύγχρονες φυλές σκύλων να αντέξουν το κρύο στον ίδιο βαθμό. Επίσης εάν ζείτε σε περιοχές που πέφτει πάγος ή χιόνι, καλό είναι να επιλέγετε στεγνές επιφάνειες για την βόλτα ώστε να αποφύγετε κάποιο ατύχημα από γλίστρημα. Η διάρκεια και η ώρα της βόλτας πρέπει να επιλέγεται με γνώμονα την φυλή αλλά και το πόσο σκληραγωγημένος είναι ο σκύλος σας.
Η βόλτα τον χειμώνα -κυρίως τις ημέρες που βρέχει- θέλει προσοχή.
- Σε περίπτωση που βραχεί ο σκύλος κατά την διάρκεια της βόλτας, όταν γυρίσετε σπίτι καλό είναι να τον σκουπίσετε καλά.
- Μην αφήνετε τον σκύλο σας να πίνει νερό από τις λακκούβες του δρόμου. Κινδυνεύει να αρρωστήσει.
- Σε περίπτωση που τρέμει για πολύ ώρα -από την στιγμή που γυρίσατε- καλό είναι να κάνετε ένα τηλέφωνο στον κτηνίατρο σας. Σκεπάστε τον με μία κουβέρτα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στον παρακάτω σύνδεσμο http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-3164.2011.00976.x/abstract?systemMessage=Wiley+Online+Library+will+be+disrupted+14+Jan+from+10-12+GMT+for+monthly+maintenance
Επιμέλεια: Ευθυμία Τσόλκα