14 Φεβρουαρίου 2021

Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ: Μια διαφορετική συνάντηση... με τον μοναδικό Γιάννη Ξανθούλη.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

μέσω της πλατφόρμας των Public (#PublicEventsGoSocial) 
στο Facebook
Τα Public και οι εκδόσεις Διόπτρα υποδέχονται τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη. Ο βραβευμένος από τα Public Book Awards συγγραφέας παρουσιάζει online το βιβλίο του «Ζωή μέχρι χθες».

Πρόκειται για μια διαφορετική συνάντηση καθώς θα έχουμε τη χαρά να μιλήσουμε διαδικτυακά και ζωντανά με τον συγγραφέα που μας έχει δώσει μερικές από τις πιο όμορφες και δυνατές ιστορίες.

Θα μας χαρίσει εικόνες από μια άλλη Αθήνα και θα μιλήσει για όλα εκείνα που τον έκαναν να εμπνευστεί τη Ζωή μέχρι χθες.

Μαζί του ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Άλλωστε οι συζητήσεις με τον Γιάννη Ξανθούλη είναι πάντοτε συναρπαστικές. Αν έχετε παρευρεθεί σε μια από αυτές το γνωρίζετε με βεβαιότητα.

Αν όχι, αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσετε μια «διαφορετική» και πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του. Να γνωρίσετε τον άνθρωπο πίσω από τον συγγραφέα.

Τι φτιάχνει τελικά αυτό που είμαστε; Ποιες είναι οι πράξεις μας από εδώ και πέρα; Πόσο επηρεάζουν τις αποφάσεις μας όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν;


Κάποτε, λοιπόν, γεννήθηκε εν Αθήναις η Αμφιτρίτη Βράνη του Κυρίλλου… Διαισθητικά, χρειαζόταν την αλήθεια, όπως αυτή ξεπηδούσε από ασκημένες ζωές και επικίνδυνα πάθη. Όμως, δεν ήταν έτοιμη για κάτι τόσο τολμηρό. Παρ’ όλα αυτά, το ένστικτό της –φορτισμένο με ρομαντικά λάθη και έναν αισθησιασμό που την ξεπερνούσε– την έκανε να περιφρονεί το αστικό αμπαλάζ μιας συνηθισμένης ζωής εξ ονόματος του έρωτα. Κι επειδή ερωτεύτηκε τον έρωτα, πίστεψε πως ανέβαινε στα υψίπεδα μιας αιρετικής αγιοσύνης…

Δεν τη συγχώρησαν για την τόλμη της και δεν συγχώρησε κανέναν. Ούτε καν τον εαυτό της. Εκπαιδεύτηκε να επιζεί και να διαιωνίζει μια νοσταλγία πέρα από το χθες όπου στοίβαζε τα πάθη της.
Δεν έμενε τώρα παρά να αποδείξει ότι η φάλτσα ζωή της όφειλε να τη δικαιώσει, αν και κάλπαζε στην όγδοη δεκαετία της. Όμως, είχε κι ένα αξόδευτο στοκ νεότητας – κι αυτό ακριβώς ήταν το διαβατήριο που την έκανε προσβάσιμη στο ερεθιστικό ντόμινο των συμπτώσεων. Συμπτώσεις που θα τις έλεγες και εκκρεμότητες...
Όλα αυτά σε μια τωρινή Αθήνα, ασυγχρόνιστη με την αισθητική ηθική της, γεμάτη από ίχνη απόντων. Θα ψάξει τελικά τις αφορμές της απελπισίας της με επιείκεια, υπερασπιζόμενη όμως και τους θυμούς της.

Έτσι ήταν η Αμφιτρίτη-Ρίτα Βράνη. Μια γυναίκα που μπορούσε να διαπρέψει ως γιατρός, ως ηθοποιός, ως νεκρή και ως αστέρι σε έναν γαλαξία συμβάσεων. Προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδια­πραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες. Κι έτσι συνεχίζει…