H ανεκτικότητα των σκύλων στις χαμηλές θερμοκρασίες εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και τη ράτσα (ή τις ράτσες, αν πρόκειται για ημίαιμα). Γενικά, έχουν κρύα πόδια, αλλά ζεστή καρδιά, χάριν της ειδικής 'κατασκευής' των πατουσών τους. Πώς ενημερώνουν πως δεν αντέχουν άλλο.
Έχετε σκύλο, αλλά δεν ξέρετε αν θα του κάνει καλό μια βόλτα στο χιόνι; Απενοχοποιηθείτε! Η θερμοκρασία του σώματος του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτήν που έχει το έδαφος, στο οποίο πατούν. Είτε έχουμε χειμώνα, είτε έχουμε καλοκαίρι.
Είναι χρήσιμο να συντομεύσετε την έξοδο (μην κάνετε μαραθώνιο), να έχετε κοντό οδηγό (να αποφύγετε τυχόν τραβήγματα και να έχετε τον πλήρη έλεγχο -καθώς μια πρόκληση είναι και οι ολισθηρές επιφάνειες) και να προσέχετε που σταματάει για να μυρίσει, γιατί δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι τι υπάρχει κάτω από το χιόνι -και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του.
Τα σκυλιά έχουν κρύα πόδια και ζεστή καρδιά -literally
Έρευνα που έγινε τη δεκαετία του '70, για την ικανότητα των λύκων και των αλεπούδων να κυνηγούν σε εκτεταμένες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών, έδειξε πως η θερμοκρασία στα πόδια των ζώων έμενε κοντά στο -1 βαθμό Κελσίου, ακόμα και όταν είχαν βυθιστεί σε νερό πολύ χαμηλότερης θερμοκρασίας. Τα πόδια παρέμεναν αρκετά ζεστά, για να αποτρέψουν το πάγωμα του ιστού και αρκετά κρύα για να αποφευχθεί η μεγάλη απώλεια θερμότητας από τις πατούσες. Ο λόγος της σταθερής θερμοκρασίας έχει να κάνει με την έγχυση του αίματος στις πατούσες, που τις προστατεύει από το να παγώσουν.
Μολονότι οι πατούσες δεν έχουν το τρίχωμα που έχει το σώμα, οι λύκοι, οι αλεπούδες, αλλά και οι σκύλοι διαθέτουν 'μαξιλαράκια' με μεγάλη ποσότητα λίπους, που 'παγώνει' λιγότερο από άλλους ιστούς.
Το 2011 οι Ιάπωνες ερεύνησαν αν οι σκύλοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αρκτικά ζώα, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι πολλοί είναι απόγονοι λύκων. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά μικροσκόπια και ανακάλυψαν πως τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια των σκύλων (για την ιστορία, μελέτησαν Beagles) είναι 'φτιαγμένα' για να δημιουργούν αυτό που λέγεται 'σύστημα ανταλλαγής θερμότητας, αντίθετου ρεύματος'. Έχουν τη διάταξη των ποδιών του πιγκουίνου και των πτερυγίων της φάλαινας, που βοηθούν τα κακώς μονωμένα μέλη του σώματος να αντέχουν την έκθεση στο κρύο, ενώ 'κρατούν' τη θερμότητα του σώματος.
Ο σχηματισμός αυτός δεν βρέθηκε στις πατούσες των γάτων -που είναι πιο ευάλωτες στις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση και οι σκύλοι δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς είναι ευάλωτοι στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα.
Οι φλέβες που υπάρχουν στα πόδια των σκύλων είναι παράλληλες με τις αρτηρίες. Όπως οι τελευταίες μεταφέρουν το ζεστό αίμα από την καρδιά στις πατούσες, η θερμότητα μεταφέρεται και στις φλέβες. Από την στιγμή που το αρτηριακό αίμα είναι πιο κρύο όταν φτάνει στις πατούσες, 'χάνεται' λιγότερη θερμότητα από τις πατούσες προς το περιβάλλον.
Κατ' αυτόν τον τρόπο αντέχουν και τη θερμότητα -αφού το κρύο αίμα που εισέρχεται στις φλέβες της πατούσας ζεσταίνεται όπως επιστρέφει στην καρδιά και διατηρείται η θερμοκρασία στον κορμό του σώματος.
Χρειάζονται παπούτσια οι σκύλοι;
Τα ειδικά υποδήματα σκύλων υπάρχουν γιατί εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς. 'Μονώνουν' περισσότερο τα πόδια και τα προστατεύουν από τοξικές ουσίες που έχουν 'δεσμευθεί' σε μπάλες πάγου, οι οποίες ενδεχομένως 'κολλούν' στα πόδια. Το μεγαλύτερο θέμα είναι να καταφέρετε να πείσετε το σκύλο σας να περπατήσει με παπούτσια. Δεν ξέρω αν το έχετε δοκιμάσει, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο.
Γενικά, κρατήστε και ότι θα ήταν χρήσιμο να μη μένουν για πολύ ώρα οι σκύλοι στο κρύο -είπαμε, είναι ευάλωτοι στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα.
Πόση ώρα πρέπει να μένουν έξω
Για υγιείς μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σκύλους η βόλτα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά, σε θερμοκρασίες έως -6 βαθμών Κελσίου. Τα μικρόσωμα πρέπει να περιορίζονται σε βόλτες έως 20 λεπτών. Κανείς σκύλος δεν πρέπει να βγαίνει για βόλτα, σε θερμοκρασίες από -17 και κάτω. Ρόλο παίζουν και η ηλικία του ζώου σας, μαζί με την κατάσταση της υγείας του. Τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο -γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν καλά τη θερμοκρασία του σώματος.
Πώς ο σκύλος σε ενημερώνει πως δεν αντέχει άλλο το κρύο
Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι είναι χρήσιμο να ντύνονται καλύτερα, για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Η αντοχή στο κρύο αλλάζει από ράτσα σε ράτσα (οι ράτσες, αν είναι ημίαιμος ο σύντροφος σας). Σε κάθε περίπτωση, δεν κάνει κακό να του φορέσετε το κάτιτις. Ή να παρατηρείται πώς περπατάει, γιατί θα σας δείξει ξεκάθαρα ότι ήλθε η ώρα να γυρίσετε σπίτι -πχ cue είναι αν αρχίσει να γλείφει τις πατούσες ή να τρέμει ή να σκύβει το κεφάλι ή να κλαίει.
Με την επιστροφή, μην παραλείψετε να καθαρίσετε τις πατούσες του με πετσέτα που 'χει ζεστό νερό -ή ειδικό μαντηλάκι-, για να απομακρύνετε τον πάγο ή τα χημικά που ενδεχομένως να 'χει πατήσει. Οι ειδικοί ενημερώνουν ότι θα βοηθήσει και η χρήση ενυδατικής κρέμας (αν δεν έχετε ειδική για σκύλους) στις πατούσες.
Επίσης, έχετε πρόχειρη μια πετσέτα για να στεγνώσετε το σώμα του. Βεβαιωθείτε και ότι υπάρχει νερό διαθέσιμο, αφού υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.