8 Ιανουαρίου 2021

Η Κίνα δυσκολεύει τις έρευνες για να λυθεί το μυστήριο του πώς ξεκίνησε ο COVID-19

Οι ερευνητές μπορεί να μην μάθουν ποτέ και πώς εμφανίστηκε ο Covid-19 στη χώρα - και πώς να το εμποδίσει να ξανασυμβεί. 

Από τον χρόνο που οι πωλητές θαλασσινών άρχισαν να προσέρχονται στα νοσοκομεία του Γουχάν άρρωστοι με μια περίεργη και εξουθενωτική πνευμονία, ο κόσμος έχει μάθει πολλά για τον Covid-19, από τον τρόπο που εξαπλώνεται έως τον τρόπο εμβολιασμού κατά της λοίμωξης. Παρά αυτές τις εξελίξεις, ένα χάσμα παραμένει στην κατανόησή για τον ιό που σκότωσε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους και διέλυσε την παγκόσμια οικονομία: ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε.

Εκεί που ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά...το πώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους είναι ένα επίμονο μυστήριο, που γίνεται όλο και πιο αόριστο με κάθε μήνα που περνάει. Η Κίνα δεν έχει κανένα κίνητρο για να βρούμε την πραγματική προέλευση της μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε έναν αιώνα. 


Η Κίνα εξουδετέρωσε αποτελεσματικά τον Covid-19, χάρη στις αυστηρά κλεισίματα των συνόρων, τα μαζικά τεστ και ένα δίκτυο παρακολούθησης, που επέτρεπε την παρακολούθηση των μολυσμένων ατόμων και των επαφών τους μέσω δεδομένων κινητού τηλεφώνου. Με την καταπολέμηση της πηγής της πανδημίας να αποτελεί επέκταση της ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του κόσμου, η Κίνα προσπαθεί τώρα να αναθεωρήσει την αφήγηση του ιού από την αρχή....

Οι εικόνες των πρώτων ανταποκριτών επισκιάζουν την είσοδο στο φωτεινό κόκκινο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, όπως ήρωες από αφίσες προπαγάνδας της Μαοϊκής εποχής: ο αστυνομικός, ο γιατρός, ο στρατιώτης, τα πρόσωπά τους κρύβονται από μάσκες. Ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα ιατρών που τείνει σε έναν κρίσιμο ασθενή με κορονοϊό ακτινοβολεί πάνω από ένα πραγματικό νοσοκομειακό κρεβάτι, τα ηχητικά σήματα ενός μόνιτορ καρδιακού ρυθμού δημιουργούν μια αίσθηση δράματος.....

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να ασχολείται με τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτου και τα μεταλλαγμένα στελέχη, η Κίνα ήδη αντιμετωπίζει την πανδημία στην εκδοχή της ιστορίας της. 

Η Ειδική Έκθεση Battle Against Covid-19 επιδιώκει να απομνημονεύσει τα πάντα, από μηχανήματα μάσκας και προσωρινά νοσοκομεία 2.000 κλινών, έως κλείδωμα και εξ αποστάσεως μάθηση. Ένα χρονοδιάγραμμα στην είσοδο της έκθεσης χρονολογεί με προσοχή τις ενέργειες του Προέδρου Xi Jinping για τον ιό, ξεκινώντας από τις 7 Ιανουαρίου και να τελειώσει τον Σεπτέμβριο, όταν ο Xi έδωσε ομιλία σε κρατικούς λειτουργούς στο Πεκίνο σχετικά με το πώς η Κίνα εξημέρωσε τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αγορά θαλασσινών της Χουάν, τις πρώτες μολύνσεις ή το κοινό που ξεσηκώνεται για τις συγκαλύψεις της κυβέρνησης στις πρώτες μέρες της επιδημίας, όταν έκρυψε την έκταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθυστέρησε να αναλάβει δράση. 

Για πολλούς Κινέζους, αυτός ο θυμός έχει αντικατασταθεί από μια αίσθηση υπερηφάνειας, ότι η χώρα τους κέρδισε μια κρίση, αλλά νίκησε τις ΗΠΑ, αφήνοντας την Κίνα ισχυρότερη και σε καλό δρόμο - τουλάχιστον σύμφωνα με μια εκτίμηση - για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Με τον ιό που είναι σταθερά περιορισμένος - το Γουχάν δεν είχε τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα από τον Μάιο - υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για να διαλύσουν την ιδέα ότι η Κίνα ήταν η απόλυτη πηγή του ιού, γνωστή επίσημα ως SARS-CoV-2. 

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υποστηρίζει θεωρίες, που συνδέουν τον ιό με τον στρατό των ΗΠΑ και μετά από μια σειρά περιπτώσεων σε κινέζικα λιμάνια και εργαζόμενους σε ψυκτικές αποθήκες ψυγεία, κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει εισέλθει στη χώρα με εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα. Έχουν επίσης προωθήσει έρευνα που υποδηλώνει ότι υπήρχαν λοιμώξεις στις Η.Π.Α. και στην Ιταλία που προηγούνται εκείνων στο Γουχάν. .....

Η ειρωνεία είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε πώς και πού προέκυψε ο ιός. Η Κίνα αγνόησε τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού, επιτιθέμενη στην Αυστραλία που ζήτησαν έρευνα με εμπορικούς περιορισμούς. Επίσης, καθυστερεί τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φέρει κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες στο Γουχάν φέτος. 

Αυτό εμπόδισε την επίπονη επιδημιολογική εργασία από την ανίχνευση δειγμάτων λυμάτων της πόλης, έως τον έλεγχο δειγμάτων ασθενών που συλλέχθηκαν μήνες πριν εμφανιστεί το ξέσπασμα για πρώιμα ίχνη παθογόνου και διεξαγωγή δοκιμών στην ίδια την αγορά τροφίμων - που θα μπορούσαν να δώσουν μια εικόνα για την αλυσίδα των γεγονότων που έφερε τον ιό στην πολυσύχναστη πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και πώς να τον εμποδίσει να ξανασυμβεί.

Τώρα, με μια ομάδα του ΠΟΥ να επικεντρώνεται στον εντοπισμό της προέλευσης του ιού ελπίζοντας να επισκεφθεί τον Γουχάν τον Ιανουάριο και ένα γκρούπ που ανατέθηκε από το ιατρικό περιοδικό The Lancet, η πόλη μπορεί να μην έχει πολλά να αποκαλύψει. 

«Αυτές οι έρευνες είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αναδρομικά, ακόμα κι αν όλα τα στοιχεία είναι ακόμη στη θέση τους», δήλωσε ο Robert Schooley, ένας γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και αρχισυντάκτης του περιοδικού Clinical Infectious Diseases .

(Από άρθρο του Βloomberg)