20 Ιανουαρίου 2021

Ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας

Ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας, το δευτεροβάθμιο σωματείο του οποίου μέλη είναι τα Σωματεία Αστικής Ποδηλασίας στην Ελλάδα. Η ίδρυση της Ομοσπονδίας κατέστη δυνατή με τη χρηματοδότηση της ECF και την πολυετή ζύμωση μεταξύ των τεσσάρων σωματείων αστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα από την Αθήνα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.
Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η ίδρυση Συλλόγων Αστικής Ποδηλασίας σε όλες τις πόλεις.

Πρόκειται για σημαντικό, αν όχι ιστορικής σημασίας, γεγονός καθώς για πρώτη φορά η αστική ποδηλασία στην Ελλάδα θα έχει ενιαία φωνή, δημοκρατική νομιμοποίηση και εθνική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ECF ως πλήρες μέλος.

H Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας αναμένεται να συδεθεί άμεσα και να εκπροσωπηθεί στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας ECF που από την ίδρυσή της το 1983, έχει στόχο να προώθηση της ποδηλασίας ως βιώσιμο και υγιές μέσο μεταφοράς και αναψυχής.
Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι είναι: Αύξηση της ποδηλασίας και προώθηση της αναγνώρισης των πλεονεκτημάτων της ποδηλασίας τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.
Η ενθαρρυνση στην εξέταση των αναγκών των ποδηλατών στην Ευρώπη σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και της διαχείρισης των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και της υγείας και η προώθηση συνθηκών φιλικών προς το ποφήλατο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η υποστήριξη ομάδων μελών σε θέματα εθνικής και διεθνούς σημασίας που σχετίζονται με τους στόχους του ECF.
Διεξαγωγή ερευνών σε θέματα ποδηλασίας, μεταφορών, περιβάλλοντος και ασφάλειας.
Βελτίωση των πληροφοριών και των συμβουλών που διατίθενται στις ομάδες μελών για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των οργανώσεων μελών.
Παροχή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης για την ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων ομάδων: διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα, πολιτικοί, σχεδιαστές, κατασκευαστές / εμπορικές ομάδες, πράκτορες διακοπών ποδηλάτων / τουριστικές αρχές, ομάδες περιβάλλοντος και μεταφορών σχετικά με την ποδηλασία και τα οφέλη και τις ανάγκες της.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας αναμένεται να μεταφέρει αποτελεσματικότερα της λειτουργίες, τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία της ECF στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Μεταξύ των τομέων βελτίωσης που αναφέρονται στην έκθεση είναι η καλύτερη ενσωμάτωση της ποδηλασίας και του EuroVelo στις κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις προτάσεις του ECF.