1 Δεκεμβρίου 2020

CIA και BND κατασκόπευαν 120 χώρες με τη βοήθεια δύο ελβετικών εταιρειών

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας Ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.

Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.

Η Omnisec διαχωρίστηκε από τον ελβετό κατασκευαστή εξοπλισμού κρυπτογράφησης Gretag το 1987 και πούλησε εξοπλισμό φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις έως ότου σταμάτησε τη λειτουργία της πριν από δύο χρόνια.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του SRF Rundschau κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όπως και η Crypto, η Omnisec είχε πουλήσει παραβιασμένο εξοπλισμό σε ξένες κυβερνήσεις και στρατούς.

Η Omnisec πούλησε επίσης τις "ελαττωματικές" συσκευές της σειράς OC-500 σε αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS και άλλες ιδιωτικές εταιρείες , σύμφωνα με έρευνα της SRF.

Τα ευρήματα ενίσχυσαν την οργή στην Ελβετία μετά τις αποκαλύψεις του Crypto.



"Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη όπως η Ελβετία;" ο συν-επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελβετίας, Cedric Wermuth, δήλωσε στον τηλεοπτικό οργανισμό SRF αργά την Πέμπτη.

"Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο από μία μόνο εταιρεία και δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις σχετικά με την πολιτική ευθύνη", δήλωσε ο κ. Wermuth.

Ο Hans-Peter Portman, πολιτικός του Φιλελεύθερου Κόμματος, είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για να μάθει ότι οι ελβετικές επιχειρήσεις ήταν πιθανό να έχουν εμπλακεί και να επηρεαστούν.

"Αυτό εγείρει το ζήτημα της κατασκοπείας, ακόμη και εντός της χώρας", είπε στο SRF.

Μια έρευνα της αντιπροσωπείας ελέγχου του ελβετικού κοινοβουλίου σχετικά με την υπόθεση Crypto κατέληξε αυτό το μήνα ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Ελβετίας επωφελήθηκε από τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ξένοι ομόλογοι της μέσω της εταιρείας κρυπτογράφησης.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του SRF, του Washington Post και του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ZDF, η Crypto χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες για να κατασκοπεύει κυβερνήσεις .

Η εταιρεία παρείχε συσκευές για κωδικοποιημένες επικοινωνίες σε περίπου 120 χώρες από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου έως τις αρχές αυτού του αιώνα. Οι πελάτες περιελάμβαναν το Ιράν, τις κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής, την Ινδία και το Πακιστάν.

Άγνωστο, σε αυτές τις κυβερνήσεις, ότι  η Crypto εξαγοράστηκε το 1970 από την CIA και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND της Δυτικής Γερμανίας.

Μαζί έστησαν τον εξοπλισμό της Crypto για να είναι σε θέση να σπάσουν εύκολα του https://www.thenationalnews.com/world/europe/report-claims-cia-used-second-swiss-encryption-firm-to-spy-on-governments-1.1119327 ς κωδικούς και να διαβάσουν τα μηνύματα των κυβερνητικών πελατών της.

Αναφέροντας μια διαβαθμισμένη εσωτερική ιστορία της CIA για αυτό που αρχικά ονομαζόταν επιχείρηση Θησαυρός και αργότερα Rubicon, οι αναφορές ανέφεραν ότι στη δεκαετία του 1980 τα δεδομένα από τις μηχανές Crypto παρείχαν περίπου το 40 τοις εκατό όλων των ξένων επικοινωνιών από τις και προς τις  ΗΠΑ που ήταν κρυπτογραφημένες.

ΠΗΓΗ: Thenationalnews

https://eforipediada.blogspot.com/