23 Νοεμβρίου 2020

Σκύλος και επικοινωνία: Κατανοώντας τι σας λέει το σκυλί σας

Ο σκύλος σας, σας μιλάει καθημερινά! Για να σας βοηθήσουμε να συμμετάσχετε στην επικοινωνία αυτή, δημιουργήσαμε μια εύχρηστη λίστα με τους ήχους των σκύλων και τι σημαίνουν. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να επικοινωνήσουν μαζί μας, καθώς και με το περιβάλλον τους, και είναι χρήσιμο να λάβετε μια πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να υποδείξει ο κάθε ήχος.

Ο οδηγός σας για τις φωνές που βγάζει ο κάθε σκύλος

Έχουμε το γάβγισμα, το ουρλιαχτό, το κλαψούρισμα, τη κραυγή και το γρύλισμα. Μάθετε τι προσπαθεί να σας πει το σκυλί σας με κάθε έναν από αυτούς τους ξεχωριστούς θορύβους.

Γάβγισμα

Ανάλογα με τη διάρκεια και τον τόνο του, το γάβγισμα των σκύλων μπορεί να είναι ειδοποίηση, σήμα κινδύνου ή ένα φιλικό γειά σου.

  • “Ποιος είναι εκεί έξω;” – Η ειδοποίηση του γαβγίσματος είναι το soundtrack του επισκέπτη. Εάν ακούσετε το σκυλί σας να γαβγίζει γρήγορα, είναι μια προειδοποίηση ότι κάποιος μπαίνει στην επικράτειά του.
  • «Πού είσαι;» – Το ασταμάτητο γάβγισμα μπορεί να είναι ένδειξη άγχους αποχωρισμού. Εάν οι γείτονές σας έρχονται σε επαφή μαζί σας επειδή μπορούν να ακούσουν το σκυλί σας να γαβγίζει ασταμάτητα όταν είστε μακριά, ο γούνινος φίλος σας νιώθει μοναξιά.. Θυμηθείτε, εάν πρέπει να είστε μακριά από το σκυλί σας για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να βρείτε έναν Pet Keeper.
  • “Γεια! Χαίρομαι που σε βλέπω! “- Αν ένας σκύλος σας υποδέχεται με μερικούς χαρούμενους ήχους, σας λέει γεια. Μπορεί ακόμη και να είναι μια πρόσκληση για παιχνίδι.
  • “Κόψτε το!” – Ένας μόνο σύντομο γάβγισμα είναι ένας τρόπος που τα σκυλιά λένε στους άλλους να σταματήσουν αυτό που κάνουν. Αυτό μπορεί να ακουστεί συχνά κατά τη διάρκεια ενός σκληρού παιχνιδιού όταν ένας σκύλος είναι συντετριμμένος.

Ουρλιαχτό

Το ουρλιαχτό είναι μια υπενθύμιση ότι τα σκυλιά κατάγονταν από τους λύκους. Χρησιμοποιούν τον θλιβερό αυτό ήχο ως επικοινωνία μεγάλης εμβέλειας. Συγκεκριμένα, το ουρλιαχτό μπορεί να μεταφέρει οποιοδήποτε από αυτά τα τέσσερα μηνύματα:

  • Θα σας καθοδηγήσω με τη φωνή μου! “- Εάν είχατε μείνει στη δουλειά όλη την ημέρα, το σκυλί σας μπορεί να ουρλιάζει να σας καθοδηγήσει πίσω στην επικράτειά σας, όπως έκανε και οι πρόγονοί τους για το “πακέτο” τους.
  • “Μείνετε μακριά”. – Το ουρλιαχτό επιτρέπει σε άλλα σκυλιά να γνωρίζουν ότι αυτή η περιοχή είναι δική τους και ότι καλύτερα να μην πλησιάσουν.
  • «Είμαι τόσο μοναχικός!» – Ένας ανήσυχος ή λυπημένος σκύλος μπορεί να ουρλιάζει ως απάντηση στο να μείνει μόνος.
  • “Τι είναι αυτός ο ήχος;” – Ο σκύλος σας μπορεί να ουρλιάζει επειδή αντιδρά σε ένα ερέθισμα, όπως μια σειρήνα πυροσβεστικού ή ένα αυτοκίνητο.

Δυνατή φωνή / Κραυγή

Η κραυγή είναι δυνατή, αιχμηρή και μπορεί να είναι εκπληκτική. Εάν το σκυλί σας φωνάζει, θα μπορούσε να είναι για αρκετούς λόγους.

  • “Ωχ!” – Μπορεί να είναι ένδειξη ξαφνικού πόνου. Ο μικρός σας σύντροφος μπορεί να τσιμπήθηκε από μια μέλισσα, να τρυπήθηκε το πόδι του ή να κολλήσει κάπου η ουρά του.
  • «Αυτό με φοβόταν!» – Μια φωνή μπορεί επίσης να είναι ένας ήχος έκπληξης. Εάν ο σκύλος σας χτυπήσει κάτι ή τρομάξει στον ύπνο του, η απάντησή του μπορεί να είναι να φωνάξει.

Γρύλισμα

Το Γρύλισμα είναι ένας τρόπος για τα σκυλιά να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια ή τον ερεθισμό τους. Ωστόσο, μπορούν επίσης να γρυλίσουν στο παιχνίδι. Για να μάθετε τη διαφορά, παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματός τους.

  • “Παρακαλώ σταματήστε να το κάνετε αυτό.” – Ένα γρύλισμα είναι πρώτα απ ‘όλα μια προειδοποίηση. Εάν ένας σκύλος αισθάνεται άβολα ή άγχος, μπορεί να σας ενημερώσει γρυλίζοντας.
  • “Αυτό είναι διασκεδαστικό!” – Εάν παίζουν δύο σκυλιά, μπορεί να γρυλίσουν το ένα το άλλο ως μέρος του παιχνιδιού. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος. Εάν τα σκυλιά είναι χαλαρά και εύκαμπτα, ένα γρύλισμα σημαίνει ότι ο χρόνος παιχνιδιού είναι ακόμα ενεργός. Εάν τα γρυλίσματα αυξάνονται και τα σκυλιά μένουν άκαμπτα και κοιτάζουν το ένα το άλλο, ένα γρύλισμα σημαίνει “πίσω” και ότι είναι καιρός να τα διαχωρίσετε.

Κλαψούρισμα

Το κλαψούρισμα χρησιμοποιείται από σκύλους και κουτάβια ειδικά για να τραβήξει την προσοχή. Ακολουθούν μερικές μεταφράσεις για το τι λέει ο σκύλος σας όταν κλαίνε.

  • “Χρειάζομαι κάτι” – Είτε πρόκειται για επείγουσα βόλτα έξω, προσοχή ή φαγητό, το σκυλί σας συχνά κλαψουρίζει για να σας πει ότι χάνουν κάτι στη ζωή τους που μπορείτε να διορθώσετε.
  • «Είμαι αναστατωμένος» – Ο σκύλος σας μπορεί να κλαίει λόγω πόνου, στρες ή νεύρων. Φροντίστε πρώτα να ελέγξετε τον σκύλο σας για τραυματισμούς εάν φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος!» – Το σκυλί σας κλαίει με χαρά όταν επιστρέφετε στο σπίτι; Ο πλήρης ενθουσιασμός τους κατά την επιστροφή σας μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κραυγές.

Οι ήχοι που κάνουν τα σκυλιά μας μπορούν να μας πουν πολλά για το πώς σκέφτονται και αισθάνονται. Ακούγοντας τις φωνές τους και παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες με τους σκύλους μας. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, με άλλα λόγια.

Πηγή

 https://socializemypet.gr/