13 Νοεμβρίου 2020

Όταν οι επιστήμονες λένε την αλήθεια

Στο δελτίο των 18:00 στην ΕΤ1 στην κ. Χριστοφιλέα ήταν καλεσμένος ένας επιστήμονας που τιμάει το επάγγελμα του. Ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην Νάπολη της Ιταλίας, Κωνσταντίνος Σιέττος.

Ήταν Δεκέμβριος του 2014 όταν ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνος Σιέττος προέβλεψε με τη χρήση διάφορων μαθηματικών μοντέλων ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε θα σταματούσε τρεις μήνες αργότερα. Η πρόβλεψη δικαιώθηκε τότε από τα γεγονότα.

Σε παλιότερη συνέντευξη του για τη πανδημία έλεγε:

 «Με αυτή την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει. Υπάρχει ο κίνδυνος αλλεπάλληλων κυμάτων. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα μεταλλαχθεί ο ιός με αποτέλεσμα να προσβάλλονται περισσότερο οι νέοι. Πανδημίες θα έχουμε στο μέλλον».

Το ερώτημα υπό αυτές τις συνθήκες είναι εάν μπορούν τα μαθηματικά μοντέλα να λύσουν το πρόβλημα. «Η ίδια ερώτηση μού είχε τεθεί από έναν ξένο δημοσιογράφο με αφορμή τη μελέτη για τον Έμπολα» λέει ο Κωνσταντίνος Σιέττος. «Τα μαθηματικά μοντέλα μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά τηρουμένων πάντα των αναλογιών, το πρόβλημα και της φτωχής Αφρικής και της πλούσιας Ευρώπης είναι η υποχρηματοδότηση των δημόσιου συστήματος υγείας».

 Δείτε εδώ τη συνέντευξη μετά το 51:45 της εκπομπής.

https://www.ertflix.gr/ert1/eidiseis/11noe2020-18-00-deltio-eidiseon/

https://eforipediada.blogspot.com/