25 Σεπτεμβρίου 2020

Τζον Λένον: Η συγγνώμη του δολοφόνου του, 40 χρόνια μετά

Απορρίφθηκε για 11η φορά αίτημα του Μαρκ Τσάπμαν, του ανθρώπου που σκότωσε τον Τζον Λένον το 1980, για αποφυλάκιση. Τι είπε για την πράξη του.

Ανθή Κουτσουμπού

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγους μήνες από τη δολοφονία του Τζον Λένον και ο άνθρωπος που του στέρησε τη ζωή, ο Μαρκ Τσάπμαν ζήτησε συγγνώμη από τη χήρα του θρυλικού "σκαθαριού", Γιόκο Όνο.
Κατά τη διάρκεια ακρόασης για αποφυλάκισή του πριν μερικές εβδομάδες, ο Τσάπμαν είπε ότι σκότωσε τον 40χρονο ροκ σταρ για «δόξα» και ότι αξίζει τη θανατική ποινή, όπως αναφέρει το BBC. Πρόσθεσε ότι σκέφτεται την «απεχθή πράξη» του όλη την ώρα και δέχεται ότι μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Για την ιστορία, η αίτησή του για αποφυλάκιση, απορρίφθηκε για 11η φορά. Να θυμίσουμε ότι ο Τσάπμαν πυροβόλησε τον Λένον τέσσερις φορές έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μπροστά στα μάτια της Όνο το 1980.

"Θέλω απλώς να επαναλάβω ότι λυπάμαι για το έγκλημά μου. Δεν έχω καμία δικαιολογία. Ήταν για την δόξα. Νομίζω ότι είναι το χειρότερο έγκλημα που θα μπορούσε να κάνει ένας σε κάποιον που είναι αθώος.Ήταν υπερβολικά διάσημος. Δεν τον σκότωσα εξαιτίας του χαρακτήρα του. Ήταν είδωλο. Ήταν κάποιος που μίλησε για πράγματα για τα οποία μπορούμε τώρα να μιλήσουμε και είναι εξαιρετικός. Τον δολοφόνησα γιατί ήταν πολύ, πολύ, πολύ διάσημος και αυτός είναι ο μόνος λόγος και αναζητούσα πολύ, πολύ, πολύ να δοξάσω τον εαυτό μου, πολύ εγωιστικό. Θέλω να προσθέσω και να το τονίσω πολύ. Ήταν μια εξαιρετικά εγωιστική πράξη. Λυπάμαι για τον πόνο που της προκάλεσα. Το σκέφτομαι συνέχεια" δήλωσε ο Τσάπμαν.

Τα έγγραφα της τελευταίας ακρόασης, που έφερε στο φως το Press Association, δείχνουν ότι το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε την αποφυλάκισή του με το αιτιολογικό ότι "θα ήταν ασυμβίβαστη με την ευημερία της κοινωνίας".

Ο Τσάπμαν ήταν 25 ετών τη στιγμή του εγκλήματος. Τώρα είναι 65, παντρεμένος και η σύζυγός του ζει κοντά στην εγκατάσταση όπου βρίσκεται τα τελευταία 8 χρόνια.

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου που εξέτασε την αίτησή του, χαρακτηρίστηκε ως βαθιά θρησκευόμενος και «αφοσιωμένος Χριστιανός».

Είναι επίσης γραμματέας και αχθοφόρος σε κλειστό τμήμα της φυλακής, όπου τοποθετήθηκε για δική του ασφάλεια.