10 Αυγούστου 2020

10 σημάδια άγχους που συχνά παραβλέπουμε στα κατοικίδια μας

Όπως εμείς, έτσι και οι αγαπημένοι μας σκύλοι και γάτες βιώνουν έντονα αισθήματα άγχους και στρες.
Από τη στιγμή που τα τριχωτά φιλαράκια μας δεν μπορούν να μιλήσουν για να καταλάβουμε τι νιώθουν , εξαρτάται από εμάς να μάθουμε να ερμηνεύουμε τη γλώσσα του σώματος τους , καθώς και τις συμπεριφορές ενός αγχωμένου κατοικιδίου , ώστε να το ανακουφίσουμε.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 10 περίεργα σημάδια άγχους που αποτυπώνονται στη συμπεριφορά των κατοικιδίων μας και πρέπει να τα προσέξουμε:
1) Έντονη περιποίηση (γάτες)
Η ψυχαναγκαστική αυτή ενασχόληση του συντρόφου σου, γνωστή και ως ψυχογενής αλωπεκία, εμφανίζεται, όταν το κανονικό γλείψιμο της γούνας του γίνεται εμμονικό.
Συνήθως, η συμπεριφορά αυτή δε μας ανησυχεί, όπως θα έπρεπε, αφού στην ουσία είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους.
Το γλείψιμο απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν τη γάτα σου να ηρεμεί.
Συμπτώματα έντονου καλλωπισμού και ενασχόλησης με τη γούνα περιλαμβάνουν γλείψιμο , δάγκωμα , μάσημα , απώλεια τρίχας , πληγές στο δέρμα και εκζέματα.
Πριν διαγνωσθεί η ψυχογενής αλωπεκία , άλλες αιτίες έντονου γλειψίματος ( γενική φαγούρα στο σώμα , μία περιοχή πόνου στο σώμα, ψύλλοι, παράσιτα και νευρολογικά προβλήματα )πρέπει να αποκλεισθούν.
Όταν, λοιπόν, επισημάνουμε τα αίτια αυτής της εκτεταμένης περιποίησης, θα στρέψουμε τις προσπάθειες μας στη μείωση του στρες και στον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος διαβίωσης του κολλητού μας με ενδιαφέρουσες προσθήκες (ονυχοδρόμια, ράφια που θα κάθεται κοιτώντας με ασφάλεια τον έξω κόσμο κ.ά.).
2) «Το μάτι της φάλαινας» (σκύλοι)
Αφορά την πλαϊνή ματιά που μας ρίχνει το φιλαράκι μας, ενώ κρατάει το κεφάλι του ελαφρά γυρτό ή και ακίνητο εμπρός. Μας δηλώνει έτσι ότι κάτι συμβαίνει.
Αυτή η ακαμψία στη στάση σώματος και η πλαϊνή ματιά που μας συνοδεύει μπορεί να σχετίζεται με στρεσογόνους παράγοντες που το επηρεάζουν και καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε με ένα εκπαιδευτή θετικής συμπεριφοράς σκύλων.
Εν τω μεταξύ, όσο κάνει την πλαγιαστή ματιά ή δείχνει άλλα σημεία άγχους, χάιδευέ τον ευγενικά με μακριές και απαλές κινήσεις πάνω στο σώμα του, ώστε να τον ηρεμήσεις.
3) Κρυφτό (γάτες)
Αν η γάτα σου , που είναι συνήθως κοινωνική , κρύβεται ξαφνικά χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας , τότε είναι μάλλον αγχωμένη.
Από έντονους θορύβους ως και άγνωστους επισκέπτες στο σπίτι σου , η λίστα των στρεσογόνων πραγμάτων που επιδρούν στο φιλαράκι σου είναι ατελείωτη.
Για κάποιες είναι το βαλιτσάκι μεταφοράς (= κτηνίατρος), για άλλες είναι μία αυθαίρετη κίνηση σου, όπως για παράδειγμα, να τη σηκώσεις επάνω.
Άλλες νιώθουν άβολα με άλλα κατοικίδια του σπιτιού ή με χημικά αρώματα ( αρωματικά κεριά ) ή με τους κεραυνούς μίας καταιγίδας.
Θα ήταν προνοητικό εκ μέρους σου να έχεις εξασφαλίσει στον σύντροφο σου ένα ασφαλές μέρος αποχώρησης ,όταν νιώθει απειλή ή άγχος.
Κάθε γάτα είναι διαφορετική. Έτσι άλλες μπορεί να επιθυμούν έναν χώρο κάτω από το κρεββάτι , ενώ άλλες ένα υπερυψωμένο σημείο φυγής.
Απέφυγε μέρη με ηλεκτρική παρεμβολή όπως επιτοίχια Wi-Fi router κ.ά.
4) Έντονη πτώση τρίχας (σκύλος)
Αν ο κολλητός ξαφνικά μαδάει πολύ, μπορεί να είναι λόγω στρες.
Συνήθως εμφανίζονται ξηρές φολίδες στο δέρμα του, τις οποίες γρήγορα η κατάσταση φαγούρας μετασχηματίζει σε ιπτάμενες τρίχες παντού στο σπίτι σου.
Ένας σκύλος που βιώνει ένα οξύ επεισόδιο άγχους θα μαδάει περίπου για 3-4 ημέρες.
Αν διαρκέσει παραπάνω, κάτι άλλο συμβαίνει που εξελίσσεται σε χρόνιο στρες , επομένως πρέπει άμεσα να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου.
5) «Χάσαμε» την αμμολεκάνη (γάτες)
Μία απότομη αλλαγή στη συνήθη διαδικασία τουαλέτας της γάτας σου πρέπει να διερευνηθεί από τον κτηνίατρο σου , ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.
Αν αποκλεισθούν οι λόγοι υγείας , τότε θα υποθέσουμε ότι κάτι τρέχει με την αμμολεκάνη και την τοποθεσία της ή την άμμο υγιεινής που χρησιμοποιείς ή στρεσογόνες αλληλεπιδράσεις με άλλες γάτες του νοικοκυριού σου που έχουν εκτοπίσει το φιλαράκι σου από τις συνήθεις διαδικασίες υγιεινής του.
6) Χασμουρητό (σκύλοι)
Ενώ το χασμουρητό στους ανθρώπους προκαλείται εξ αιτίας της κούρασης ή της πλήξης που αισθάνονται, στους σκύλους είναι ένα σημάδι άγχους.
Μετά το γλείψιμο στη μύτη ή τα χείλη του, είναι το 2ο πιθανότερο σημάδι ένδειξης στρες σε ένα σκύλο.
7) Ανορεξία (γάτες)
Το πρώτο πράγμα που θα σκεφθείς ότι ευθύνεται ,όταν η γάτα σου δεν τρώει ,είναι μία αλλαγή περιβάλλοντος ή της ρουτίνας της.
Για τις γάτες η λέξη «αλλαγή» δεν προκαλεί ενθουσιασμό, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει άγχος που ίσως οδηγήσει στην έλλειψη διάθεσης για φαγητό.
Στρεσογόνοι παράγοντες για μία γάτα θεωρούνται:
• Ένα νέο μέλος στην οικογένεια (δίποδο ή τετράποδο)
• Πάρτυ ή πολλές επισκέψεις στο σπίτι
• Η ξαφνική απουσία ενός αγαπημένου μέλους της οικογενείας σου
• Άλλες γάτες της γειτονιάς που περνούν πολύ κοντά, ώστε να τις ακούει ή να τις μυρίζει
• Μία ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα σου που σε φέρνει διαφορετικές ώρες στο σπίτι ή λιγότερες από όσες σε είχε συνηθίσει
• Γηρατειά Επίσης , μην παραβλέπεις απλά πράγματα, όπως μία αλλαγή χώρου στα μπωλ φαγητού και νερού του ή μία μετακίνηση της αμμολεκάνης, που μπορεί να τον αγχώσουν.
Να είσαι υποψιασμένος , ώστε ,αν δεις ανορεξία στη γάτα σου και έχεις κάνει κάποιες από τις πιο πάνω αλλαγές, να επαναφέρεις την «παλαιά τάξη πραγμάτων» παρατηρώντας ταυτόχρονα τη συμπεριφορά της.
Εναλλακτικά, κράτα με συνέπεια τη «νέα τάξη πραγμάτων» δίνοντας κάποιες ημέρες περιθώριο στο φιλαράκι σου για να προσαρμοσθεί.
Οι γάτες πρέπει να τρώνε τουλάχιστον μία φορά ημερησίως, έτσι αν η δική σου δεν φάει τίποτα η υποσιτίζεται για 2 ημέρες και άνω, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο σου.
8) Αυτιά σε επίπεδη θέση ή ουρά κάτω από τα «σκέλια» (σκύλοι)
Τα αυτιά των ανθρώπων δεν αλλάζουν θέση , καθώς επίσης δεν διαθέτουμε και ουρές.
Για αυτό τον λόγο δεν προσέχουμε και τα αντίστοιχα μέρη του σώματος των συντρόφων μας , ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν ενδείξεις στρες.
Ωστόσο , όταν σηκώνουν όρθια και τραβάνε προς τα πίσω τα αυτιά τους , καθώς και όταν χώνουν την ουρά  ανάμεσα στα πίσω πόδια, αποτελούν, όπως και το χασμουρητό, μία ένδειξη άγχους.
9) Φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως (γάτες)
Είναι μία σύνθετη περίσταση που σχετίζεται με το άγχος.
Με άλλα λόγια , γάτες με φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως είναι στρεσαρισμένες, ενώ  αγχωμένες γάτες συμπεριφέρονται σαν άρρωστες και ίσως φθάσουν στην ασθένεια λόγω του στρες.
Η χορήγηση αντιβίωσης, εν μέρει , συνιστάται από τους κτηνιάτρους , ενώ η μείωση του άγχους και ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος διαβίωσης τους με διεγερτικές δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο θεραπείας τους.
Συνήθως , περιφρονούμε τον απίστευτα μεγάλο πληθυσμό οικόσιτων γάτων που βαριούνται εξαιρετικά , καθώς είναι κλεισμένες μέσα στα σπίτια μας.
Κάποια βήματα , για να βοηθήσεις τη γάτα σου που πάσχει από αυτό το σύνδρομο είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου στο σπίτι σου (σε μία ήρεμη και ασφαλή περιοχή για τον κολλητό σου) που θα το ενισχύσεις με ενδιαφέρουσες προσθήκες παιχνιδιού και χαλάρωσης.
10) Σήκωμα τριχώματος στη ράχη (σκύλοι)
Το περίεργο αυτό σύμπτωμα άγχους συνήθως εμφανίζεται στον κολλητό μας, όταν συμμετέχει σε κάποιο επεισόδιο τσακωμού με άλλο ομόφυλο του ή όταν πρόκειται να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για κάποιο ταξίδι.
Απελευθερώνεται στον οργανισμό του η ορμόνη επινεφρίνη που διεγείρει τους ραχιαίους μυς που με τη σειρά τους διεγείρουν την ανόρθωση του τριχώματος του.
Επίλογος
Συμπερασματικά, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αν και τα κατοικίδια είναι τα καλύτερα φιλαράκια μας, εντούτοις δεν είναι άνθρωποι.
Στους σκύλους αρέσει να γαβγίζουν, να μασάνε οτιδήποτε θέλουν και να τρυπώνουν στα σκουπίδια ψάχνοντας εκλεκτά εδέσματα.
Στις γάτες από την άλλη, αρέσει το νιαούρισμα, το ξύσιμο των νυχιών τους σε οποιαδήποτε επιφάνεια τις ελκύει ή να μας φέρνουν πτώματα μικρών ζώων, όπως ποντίκια ή πουλιά.
Αν δεν κατανοήσουμε τη συμπεριφορά τους μπαίνοντας στον κόσμο τους ή αν χρησιμοποιούμε μόνο τη λογική μας στην εξεύρεση λύσεων, θα τα απογοητεύσουμε και θα τα αγχώσουμε επίσης.
Πρέπει να ενισχύουμε θετικά τη συμπεριφορά τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση, κατανοώντας τις αντιδράσεις τους σε διάφορα θέματα που ίσως προκύψουν (π.χ. αν ο σκύλος μας δαγκώσει τις παντόφλες που έχουμε παρατήσει δίπλα στην εξώπορτα ή η γάτα μας ξύνει διαρκώς τα νύχια της πάνω στις απροστάτευτες γωνίες του σαλονιού μας).
Ας αποφύγουμε περιττές τιμωρίες για φυσιολογικές συμπεριφορές τους.
Τα φιλαράκια μας δε λειτουργούν από κακία ή πείσμα, αλλά από ότι τους φαίνεται φυσιολογικό ή ότι ενισχύεται από τη δική μας συμπεριφορά είτε είναι καλό είτε κακό.