13 Μαΐου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Περί τα μέσα Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου (Milan Fashion Week, Φεβ 18–24 2020) με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και από όπου προήλθαν και κάποια από τα πρώτα περιστατικά στην Ελλάδα. Επίσης στις 19 Φεβρουαρίου γίνεται στο Μιλάνο και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αταλάντα-Βαλένσια (όπου βρεθήκαν στο γήπεδο μεγάλος αριθμός Ιταλών από το Μπέργκαμο και Ισπανών. Ένας αγώνας βόλεϊ θεωρείται ότι μόλυνε σχεδόν το μισό πληθυσμό ενός Εσθονικού νησιού 33.000 κατοίκων το Σααρεμαα. Το ματς Αταλάντα- Βαλένσια θεωρείται κρίσιμο γεγονός. Όπως και μια διαδήλωση για την ημέρα των γυναικών στις 8 Μαρτίου στην Μαδρίτη. Εκτός αυτού να πούμε ότι στην Μαδρίτη υπάρχουν και πολλοί Κινέζοι τουλάχιστον δάσκαλοι αλλά και au-pair αφού τα Κινεζικά θεωρούνται γλώσσα της μόδας. Παιδιά.. η τέλεια οδός διασποράς! Αυτό δεν συζητιέται πολύ νομίζω. Όπως και το μέγεθος της Κινεζικής κοινότητας στην Ισπανία όπως και στην Ιταλία.

Ανάλυση
του Παναγιώτη Χατζηπλή

Σύντομο ιστορικό

Τα πρώτα περιστατικά κορονοϊου αναφέρονται στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ίσως και λίγο νωρίτερα, και από εκεί μεταδόθηκε. Κάποιοι λένε ότι εμφανίστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Κάποιοι πιθανολογούν ότι είχε περάσει και στην Καλιφόρνια όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών από Κίνα πιο πριν από τα καταγεγραμμένα περιστατικά, το φθινόπωρο του 2019 Κίνα και θεωρήθηκε γρίπη. Σε αυτό αποδίδουν τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει οι Καλιφορνέζοι και μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ένα είδος ανοσίας της αγέλης δηλαδή.
Πάντως ότι εμφανίστηκε στην Κίνα πρέπει να είναι γενικώς αποδεκτό και υπεράνω αμφισβητήσεων που κάποιοι ενδεχομένως θέλουν να αποφύγουν με τα δήθεν περί ρατσισμού τα οποία βέβαια είναι εκ του πονηρού. Όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί έχουν σχέση με την απόδοση ευθυνών και ζημιών που σε διεθνές επίπεδο όπως και σε εθνικό επίπεδο γίνονται σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον στον βαθμό που τηρούνται τα προσχήματα. Γιατί στην Ελλάδα δεν γίνεται ούτε αυτό στο επίπεδο της συλλογικής αποδοχής της παρεοκρατικής κομματοκρατικής διακυβέρνησης. Δεν θα αναφερθούμε εδώ με το πως προέκυψε ο κορονοΐός, δηλαδή τις θεωρίες περί εργαστηριακής κατασκευής στην Κίνα ή της ΗΠΑ ή από νυχτερίδες και άλλες άγρια ζώα που καταναλώνονται στην Κίνα. Όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση ακόμα. Ούτε για το αν είναι νέος ιός ή μετεξέλιξη κάποιου της οικογένειας SARS στην οποία ανήκει όπως και οι διάφορες εξάλλου μεταλλάξεις του στην πορεία. Αυτά είναι θέματα για ειδικούς. Εδώ θα ασχοληθούμε με το πώς εξαπλώθηκε και τι λάθη ενδεχομένως έγιναν στην αντιμετώπισή του.
Στην Ευρώπη τα πρώτα περιστατικά εμφανίστηκαν περί τα τέλη Ιανουαρίου 2019. Αυτό όσο αφορά τα καταγεγραμμένα, γιατί σιγά-σιγά φαίνεται ότι ίσως υπήρχαν και κάποια που ίσως δεν καταγράφηκαν. Όπως για παράδειγμα στα τέλη Δεκεμβρίου στην Γαλλία. Γενικά έχουν γίνει παράξενα πράγματα που σιγά-σιγά ανακαλύπτονται οπότε όλες αυτές οι σημειώσεις θα συμπληρωθούν στην συνέχεια.  Πάντως  το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό στην Ευρώπη αναφέρεται στην Γαλλία στις 25 Ιανουαρίου. Είναι ένας ηλικιωμένος Κινέζος που είχε έρθει από την Κίνα στις 15 Ιανουαρίου, μπήκε σε καραντίνα, νοσηλεύτηκε και τελικά κατέληξε στις 15 Φεβρουαρίου. Στα τέλη Ιανουαρίου η Γαλλία είχε κι άλλα περιστατικά. Αυτή την περίοδο η Κίνα και ειδικά η πόλη του Wuhan προσπαθεί να ελέγξει τον κορονοίο εν μέσω των προετοιμασιών για τις διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις 25 Ιανουαρίου, μια γιορτή με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου τίθενται αυστηροί περιορισμοί στο Wuhan  με την πόλη να μπαίνει σε καραντίνα και να απαγορεύεται η εξωτερική επικοινωνία όπως και οι διεθνείς πτήσεις. Για κάποιους πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών θα οργανωθούν πτήσεις επαναπατρισμού. και είναι ερώτημα πόσο καλά ελέγχθηκαν και αυτοί.  Από τις 31/1/20 οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σε όσους είχαν επισκεφτεί την Κίνα και θέτει τους πολίτες της, που δεν μπορεί να τους αρνηθεί την είσοδο φυσικά, σε 14 μέρες καραντίνα. Τα σύνορα/επικοινωνία τους με Κίνα είχαν κλείσει από 1/2/20 και η Ρωσία, Ιταλία, Αυστραλία.
Τα λέμε όλα αυτά γιατί φαίνεται ότι τελικά ο Ιανουάριος είναι ο κρίσιμος μήνας για το τι έγινε ή δεν έγινε στην Ευρώπη για την εξάπλωση του κορονοϊου και όχι ο Φεβρουάριος ή ο Μάρτιος. Απ’την στιγμή που κάποια περιστατικά δεν ελέγχθηκαν είτε λόγω ανεπάρκειας εξοπλισμού στα αεροδρόμια ή από εσκεμμένη αμέλεια και πίεση συμφερόντων για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός ή από τον φόβο να πυροδοτηθεί ξενοφοβία όπως έγραφαν κάποιες εφημερίδες ή από αυτοπεποίθηση για τα συστήματα πρόληψης της Ευρώπης ή από έλλειψη γνώσεως για τα πραγματικά δεδομένα της επιδημίας στην Κίνα ή από λόγους που αναφέρονται σε συνομωσιολογικά (για την ώρα) σενάρια η μετάδοση του κορονοϊού εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα.
Σημαντική θεωρείται εκ των υστέρων και η εμφάνιση ενός περιστατικού σε ένα Αυστριακό θέρετρο σκι. Οι διακοπές για σκί είναι μια δραστηριότητα πολύ δημοφιλής σε πολλούς Ευρωπαίους και διεθνώς στην «καλή κοινωνία». Η εν λόγω περιοχή, το Αυστριακό Τιρόλο, δέχεται κάθε χρόνο 500.000 τουρίστες και απέχει λίγες ώρες από Βαυαρία και Μιλάνο από όπου επίσης δέχεται επισκέπτες, περιοχές που πλήγηκαν ιδιαίτερα από την επιδημία. Το περιστατικό αποσιωπήθηκε. Τώρα έχουν αρχίσει να υποβάλλονται μηνύσεις στις αρχές για την αντιμετώπισή του όπως από 2.500 Γερμανούς τουρίστες. Η όλη συγκάλυψη αποκαλείται IschglGate από την πόλη που παρουσιάστηκε το περιστατικό, το Ischgl.
Κάποιοι πιθανολογούν ότι εκεί ίσως έλαβε χώρα και η πρώτη μόλυνση Βρετανού περί τα μέσα Ιανουαρίου 2020, αν και η πρώτη καταγραφή στην Βρετανία γίνεται στις 31 Ιανουαρίου και αρχίζει πλέον να εντοπίζεται εγχωρίως από τις 28 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση αν ο κορονοΐός πρέπει να πέρασε στην Ευρώπη τον Ιανουάριο (γιατί μετά οι πτήσεις από Wuhan είχαν σταματήσει), τότε ακολούθως λογικά επωάστηκε τοπικά και πλέον περί τα τέλη Φεβρουαρίου άρχισε να εξαπλώνεται. Τότε, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, άρχισαν να εμφανίζονται περιστατικά πιο μαζικά αλλά ακόμα οι χώρες της ΕΕ δεν έκαναν κάτι ούτε φυσικά η ΕΕ. Και έτσι ίσως τον Φεβρουάριο ίσως και τον Ιανουάριο μεταφέρθηκε και στις ΗΠΑ μέσω Ευρώπης που δεν υπήρχαν περιορισμοί. Για αυτό ίσως και ο Τραμπ κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έλεγξε τον ιό πριν κλείσει τα σύνορα στις 12 Μαρτίου.

Ρόλος Κινεζικών κοινοτήτων

Ίσως σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση παίξανε οι συγκεντρώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών και μονίμων κατοίκων Κινεζικής καταγωγής που είχαν επαφές ή που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα. Εξάλλου και στην Νέα Υόρκη υπάρχει μεγάλη Κινεζική κοινότητα αλλά και τουρισμός όπως και στην Ευρώπη άλλωστε που ενδεχομένως μετακινήθηκε μεταξύ των δύο ηπείρων. Οι μεγαλύτερες Κινεζικές κοινότητες στην Ευρώπη βρίσκονται στην Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Ολλανδία. Χώρες δηλαδή με μεγάλη εξάπλωση.
Σε πολλές από αυτές τις χώρες γίνανε εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, μια πραγματική ενδεχομένως υγειονομική βόμβα αν το σκεφτεί κανείς εκ των υστέρων. Για παράδειγμα στο Παρίσι,  ΛονδίνοΜαδρίτηΡότερνταμΆμστερνταμΜόναχο,   Ντίσελντορφ, Κολωνία και Ντούισμπουργκ (η περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχει εξάλλου αναπτύξει δεσμούς με Κίνα) ενώ στο Μιλάνο και Ρώμη οι εορτασμοί ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή. Την εξάπλωση σε Ιταλία και Γερμανία θα τις δούμε με πιο λεπτομέρεια παρακάτω.

Ρόλος Τουρισμού

Από την άλλη, όπως είπαμε, η Ευρώπη έχει πολύ τουρισμό αλλά και γενικά μεγάλη πυκνότητα αεροπορικής κίνησης στα αεροδρόμιά της. Όπως έχει εξάλλου και η Νέα Υόρκη. Πολύ περισσότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.  Φυσικό να υπάρχει κίνηση ανθρώπων από όλο τον κόσμο, χειμερινών τουριστών ή εργαζόμενων, και κάποιοι να ήταν φορείς.
Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης είναι στην Αγγλία όπου Heathrow και Gatwick διακινούν μαζί περί τα 120 εκατομμύρια επιβατών, το Παρίσι με τα Ορλυ και CDG με κοντά 110 εκατ., το Άμστερνταμ με 72 εκατ. η Φρανκφούρτη με 70 εκατ. (όπου τα κεντρικά της Fraport) και το Μόναχο με 48 εκατ., η Μαδρίτη με 60 και η Βαρκελώνη με 50 εκατ.  όσα περίπου και η Κωνσταντινούπολη. Πιο κάτω έρχονται τα Ιταλικά αεροδρόμια, της Ρώμης με 43 εκατ. και του Μιλάνου με 30 εκατ. Το Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος να κλείνει στα 25 εκατ. το 2019 στην πρώτη 30άδα όσο αφορά συνολική κίνηση με τα 18  περίπου από αυτά εξωτερικού (σε σύνολο τουριστών περίπου 30 εκατ).  Τα νούμερα αυτά είναι για συνολική κίνηση (εσωτερική και διεθνής) αλλά σίγουρα μεγάλο μέρος ήταν διεθνής (στην περίπτωση του αεροδρομίου Αθηνών  πολλές και από τις κινήσεις εσωτερικού πρέπει να αφορούν αλλοδαπούς). Επίσης αυτή είναι συνολική κίνηση καθ όλο το έτος. Σε σχέση μετα μεγάλα αεροδρόμια της Δυτικής Ευρώπης το αεροδρόμιο Αθηνών παρουσιάζει μεγαλύτερη εποχικότητα με την μεγαλύτερη κίνηση το καλοκαίρι που χρησιμοποιείται και η πτέρυγα charter (Satellite Terminal). Εξάλλου πολλά από αυτά τα αεροδρόμια όπως θα δούμε είχαν απευθείας συνδέσεις με Κίνα και ειδικότερα και με το Wuhan το οποίο είναι μεγάλο διαμετακομιστικό και παραγωγικό κέντρο της Κίνας.
Οι Ευρωπαϊκές πόλεις με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια και τον υψηλότερο τουρισμό ήταν πάλι περιοχές με μεγάλη εξάπλωση. Ίσως δεν θέλει και μεγάλη σοφία να υποθέσει κάποια σχέση κανείς. Όμως βλέποντας τον μεγάλο αριθμός των επιβατών και τουριστών μπορεί να καταλάβει και τα μεγάλα συμφέροντα και το διακύβευμα για τις οικονομίες τους. Είναι απόρροια αυτού του παραλογισμού ενός οικονομικού μοντέλου τουρισμού που βγάζει λεφτά διακινώντας εκατομμύρια κόσμου ανά την υφήλιο, δημιουργώντας ρύπανση και αναστάτωση στις κοινωνίες και προσφέροντας πέντε μέρες selfie και ταλαιπωρίας στον βωμό ενός ματαιόδοξου FOMO.
Άλλες παράμετροι που έχουν πιθανολογηθεί ότι συντείνουν στην εξάπλωση είναι οι κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) και αλληλεπίδραση με το DNA. Εξάλλου έχουν αναφερθεί και γονιδιακές μεταλλάξεις τρεις τουλάχιστον σε μελέτη του Cambridge μια στην Ευρώπη, μια Ασία, μια ΗΠΑ ενώ αναφέρονται και περισσότερες. Μέχρι έχει εμφανιστεί και μια υπόθεση ότι το εμβόλιο φυματίωσης μπορεί να παίζουν ρόλο, καθότι στις χώρες που ήταν υποχρεωτικό ήταν χαμηλότερη η εξάπλωση. Όλα είναι προς εξέταση. Αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει συσχέτιση δηλαδή χαμηλή εξάπλωση σε χώρες με εμβόλιο φυματίωσης (πχ Ανατολική Ευρώπη) αλλά όχι και σχέση (causation) αφού μπορεί η χαμηλή εξάπλωση να οφείλεται σε άλλους λόγους (πχ χαμηλή επικοινωνία με Κίνα)
Σίγουρα όμως η επαφή με φορέα μετρά. Όμως στα μέσα του Ιανουαρίου ο ΠΟΥ λέει ότι δεν υπάρχει μετάδοση από άτομο σε άτομο. Γιατί; Είναι προς εξέταση. Είναι πολύ κρίσιμο ερώτημα γιατί σχετίζεται με τις ευθύνες για το ποιος ήξερε ή δεν ήξερε ή δεν έκανε καλά την δουλειά του, μέχρι και συνομωσιολογικά σενάρια για το αν δημιουργήθηκε τεχνητά ο ιός ή αφέθηκε να εξαπλωθεί. Ερωτήματα που όσο δεν απαντώνται πειστικά θα υπάρχουν. Γιατί έχουν συμβεί και μερικά περίεργα.
Όπως το ότι η Ταϊβάν είχε πει από Δεκέμβρη ότι ίσως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Αγνοήθηκε. Γιατί; Το ίδιο και το Hong Kong στις 1/4/20 που είχε μιλήσει για επικίνδυνο ιό από το Wuhan ? Όπως και η Σιγκαπούρη. Στις 31.1.20 το site zerohedge αποκλείστηκε από το twitter γιατί μεταξύ άλλων είπε ότι τον κορονοϊο δημιούργησε Κινεζικό εργαστήριο. Αργότερα το υποστήριξε και Γάλλος Νομπελίστας ερευνητής  ενώ εκτός των Κινέζων το αντικρούουν και οι Ρώσοι.
Από την μεριά του κάποιοι Κινέζοι είπαν το έφερε ο Αμερικανικός Στρατός (τον Οκτώβριο του 2019) για να προσπαθήσουν να ανασκευάσουν μετά. Ενώ δεν αφήναν το Αμερικανικό CDC να μπει στην Κίνα στις 3/2/20.  Ένας διάσημος Αμερικανός ερευνητής, ο Ian Lipkin, λέει ότι οι Κινέζοι δεν δώσαν γονιδίωμα του κορονοϊου και γενικά δεν συνεργάστηκαν όπως το λένε και άλλοι ερευνητές.  Παράλληλα έχει αναφερθεί ότι πολλοί ερευνητές στην Κίνα ή αλλού έχουν περιέργως εξαφανιστεί ή πεθάνει.

Εξάπλωση στην Ιταλία

Στην Ιταλία τα πρώτα περιστατικά αναφέρθηκαν στις 29/1/20 από Κινέζους τουρίστες. Κατά τα δημοσιεύματα υπήρχε επαγρύπνηση όπως και αντιδράσεις στους περιορισμούς εισόδου από επιχειρηματίες του τουρισμού. Όσοι ανησυχούσαν τους κατηγορούσαν για ρατσισμό. Τι ειρωνεία αλήθεια. Τώρα που εξαπλώθηκε ο κορονοϊος και στην Ιταλία η Κίνα δεν επιτρέπει στους υπηκόους της να γυρίσουν πίσω για να μην υπάρξει μόλυνση!
Είδαμε ότι τα Ιταλικά αεροδρόμια είχαν αναλογικά λιγότερους επιβάτες σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Ιταλία υπήρχε απευθείας πτήση Μιλάνου και Ρώμης με Wuhan όπως και μεγάλη κοινότητα στην Λομβαρδία σε εργοστάσια πολυτελών δερμάτινων προϊόντων. Δηλαδή μετά την επιστροφή από το νέο έτος;
Περί τα μέσα Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου (Milan Fashion Week, Φεβ 18–24 2020) με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και από όπου προήλθαν και κάποια από τα πρώτα περιστατικά στην Ελλάδα. Επίσης στις 19 Φεβρουαρίου γίνεται στο Μιλάνο και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αταλάντα-Βαλένσια (όπου βρεθήκαν στο γήπεδο μεγάλος αριθμός Ιταλών από το Μπέργκαμο και Ισπανών. Ένας αγώνας βόλεϊ θεωρείται ότι μόλυνε σχεδόν το μισό πληθυσμό ενός Εσθονικού νησιού 33.000 κατοίκων το Σααρεμαα.
Το ματς Αταλάντα- Βαλένσια θεωρείται κρίσιμο γεγονός. Όπως και μια διαδήλωση για την ημέρα των γυναικών στις 8 Μαρτίου στην Μαδρίτη. Εκτός αυτού να πούμε ότι στην Μαδρίτη υπάρχουν και πολλοί Κινέζοι τουλάχιστον δάσκαλοι αλλά και au-pair αφού τα Κινεζικά θεωρούνται γλώσσα της μόδας. Παιδιά.. η τέλεια οδός διασποράς! Αυτό δεν συζητιέται πολύ νομίζω. Όπως και το μέγεθος της Κινεζικής κοινότητας στην Ισπανία όπως και στην Ιταλία.
Περί τις 20 Φεβρουαρίου υπήρχαν 12.500 περιστατικά στην Ιταλία και 830 θάνατοι και 1.030 ήταν σε ΜΕΘ.  Αλλά δεν ελήφθησαν δραστικά μέτρα, κάτι το οποίο ίσως επιτάχυνε την εξάπλωση. Τελικά η απαγόρευση κυκλοφορίας έρχεται στις 12 Μαρτίου!!! ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Εξάπλωση στην Γερμανία

Τα πρώτα περιστατικά στην Γερμανία εμφανίζονται στις 28/1/20 στην Βαυαρία από άτομα που είχαν επαφή με έναν ασθενή που είχε ταξιδέψει στην Κίνα. Όπως έχει αναφερθεί όμως πολύ πιο πριν κάποιοι Βαυαροί πήγαν στο Τιρόλο για σκι όπως είδαμε και μάλιστα τώρα κάποιοι υποβάλλουν και μήνυση για συγκάλυψη (Ischglgate)
Όταν επιβάλλεται καραντίνα στο Wuhan στο αεροπλάνο που επαναπατρίζει Γερμανούς την 1.2.20, του αρνείται να προσγειωθεί στην Ρωσία. Ίσως υπήρχαν φόβοι για κορονοϊο.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο ελέγχθηκε κατά την άφιξη στην Γερμανία και αν βρέθηκε κάτι. Η Lufthansa πάντως είχε ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Κίνα στις 29/1/20

Τρένο Duisburg –Wuhan

Μεταξύ Γερμανίας και Κίνας και ειδικά Duisburg-Wuhan υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση για μεταφορά προϊόντων που αποτελεί τον χερσαίο δρόμο του Μεταξίου. Αυτή σταμάτησε στις 28 Ιανουαρίου 2020, λογικά λόγω των περιορισμών στο Wuhan, και ξαναξεκίνησε στις 28 Μαρτίου. Αυτή η σύνδεση είναι πολύ σημαντική για την οικονομία των δύο χωρών λογικά καθώς έχει μεγάλη κίνηση μεταφέροντας εμπορεύματα μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Είναι ανταγωνιστική της θαλάσσιας μεταφοράς μέσω του Πειραιά ή της σύνδεσης μέσω Ροντερνταμ αν και πιο μακριά. Πλέον η σύνδεση Duisburg-Wuhan έχει φτάσει να διαρκεί 10-12 μέρες από περίπου 20 στο παρελθόν (λόγω συνόρων και διαφορετικών συστημάτων)  Το 2019 έγιναν 408 σιδηροδρομικά δρομολόγια από τα οποία 195 ξεκίνησαν από Κίνα και 213 από Ευρώπη
Το Ντουισμπουργκ έχει αναπτύξει μεγάλη επαφή με την Κίνα τα τελευταία χρόνια ώστε να αποκαλείται και China City από κάποιους!   Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η Κινεζική κοινότητα του που όμως πρέπει να είναι σχετικά μικρή περίπου στα χίλια άτομα και οι Κινεζικές επιχειρήσεις εκεί όπως π.χ. μαγαζιά, που αναφέρονται σε περίπου 90. Το Ντουισμπουργκ έχει επίσης το μεγαλύτερο ποτάμιο λιμάνι της Ευρώπης. Άρα είναι μια κομβική τοποθεσία ενώ η γενικότερη περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Τι θέλουμε να πούμε: ίσως θα πρέπει να ερευνηθεί κατά πόσο συνέτεινε η γραμμή αυτή στην μετάδοση. Από εργαζόμενους στην σύνδεση ή ακόμα και από εμπορεύματα αν επιζεί ο κορονοϊος σε επιφάνειες για τέτοιο διάστημα.
Κι ερχόμαστε στον Φεβρουάριο όταν στις 23 Φεβρουαρίου ακυρώνονται, τα καρναβάλια σε Ολλανδία-Γερμανία λόγω καιρού! Είναι αυτή όμως η πραγματική αιτία; Να σημειώσουμε ότι στην Ολλανδία που υπάρχει αρκετή επικοινωνία με Γερμανία υπάρχει και ένας σημαντικός πληθυσμός Κινέζων ενώ το διαμετακομιστικό κέντρο του Ρότερνταμ είχε και φθηνή απευθείας αεροπορική σύνδεση με Wuhan (από 320€) ή οποία διακόπηκε όταν μπήκαν περιορισμοί από την Κίνα
Πάντως φαίνεται ότι κάποια καρναβάλια γίναν όπως αυτό το Heinsberg που αποδείχτηκε και πυρήνας εξάπλωσης. Περισσότερα περιστατικά αρχίζουν να καταγράφονται από τις 26/2/20 στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Τουλάχιστον 6 περιστατικά συμπεριλαμβανομένων 2 στο νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Λογικά η μετάδοση είχε γίνει πιο πριν. Ήδη από τις 27/2/20 είχαν μπει σε καραντίνα εκατοντάδες άτομα αφού ένα από τα ζευγάρια που αρρώστησε είχαν πάει στο καρναβάλι της Κολωνίας (στις 25 Φεβρουαρίου) το οποίο φαίνεται δεν είχε και αυτό ακυρωθεί
Παρόλα αυτά και εδώ παρατηρείται ολιγωρία, αν και βέβαια η χώρα πραγματοποιεί περισσότερα τεστ και έχει τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη άρα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Πράγματι τελικά αναλογικά έχει και λιγότερους νεκρούς. Τα σχολεία στην Γερμανία κλείσανε στις 13 Μαρτίου, μετά την Ελλάδα και τα σύνορα με την Γαλλία, Αυστρία και Ελβετία κλείνουν στην 16 Μαρτίου ενώ με Πολωνία και Τσεχία τα είχαν ήδη κλείσει οι χώρες αυτές. Παρέμειναν ανοιχτά τα σύνορα με Ολλανδία και Βέλγιο.
Τελικά είναι τυχαίο το ότι μια πόλη κοντά στο Ντουισμπουργκ και το Ντίσελντορφ, το Heinsberg θεωρείται επίκεντρο εξάπλωσης; Μάλιστα διενεργείται και επιδημιολογική μελέτη ανοσίας για αυτόν τον λόγο.  Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανική περιοχή της Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλίας (Ντίσελντορφ) έχει τα περισσότερα περιστατικά στην Γερμανία μαζί με Βαυαρία (Μόναχο) και την επίσης βιομηχανική περιοχή της Βάδης-Βυτεμβέργης (Στουτγάρδη).

Ρόλος Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελλών δεν υπάρχει ουσιαστικά πουθενά (εκτός από τα τουιτ και τις γνωστές καμπάνιες δημοσιότητας των Βρυξελλών).  Δεν επιβάλλει μέτρα περιορισμού, δεν παρέχει βοήθεια. Δεν συντονίζει. Όταν επιβάλλει κλείσιμο συνόρων ο Τραμπ αφού την κατηγορεί ότι απέτυχε να φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊου από την Κίνα διαμαρτύρεται  για να ακολουθήσει και αυτή. Τώρα βγάζει ένα videoclip που προσπαθεί να ιδιοποιηθεί κινήσεις των μελών της (τις λίγες θετικές αποσιωπώντας τις πολλές αρνητικές και γενικά την ανυπαρξία από αρχές Φεβρουαρίου ως μέσα  Μαρτίου)!
Την ίδια περίοδο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η επικρατούσα πολιτική παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ισχυρή Γερμανική παρουσία (αν όχι πρωτοκαθεδρία), ζητούσε από τα μέλη του να μην παρθούν μέτρα κλεισίματος συνόρων. Ίσως και για αυτό το λόγο καθυστέρησε ο Ορμπάν να τα επιβάλλει στον οποίο πάλι επιτέθηκαν τα άλλα μέλη του EPP μεταξύ και η Ελλάδα για απολυταρχία (η Ελλάδα που κυβερνάται εν μέσω κορονοϊου με ΠΝΠ, οπότε ίσως είχε το δίκιο του ο Ορμπάν να τους σαρκάζεται όλους..)
Ενώ η ταλιμπάν της πολυπολιτισμικότητας και υπεύθυνη για μετανάστευσης Yilva Johansson που είναι ανύπαρκτη στην κρίση ως υπεύθυνη για τα εσωτερικά θέματα, το μόνο που τουιτάρει είναι για τους παράνομους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, για την ανάγκη μεταφοράς στην ενδοχώρα εν μέσω κορονοϊου και αντιδρά στην απόφαση της Ελληνική κυβέρνηση να παγώσει τις αιτήσεις ασύλου και να κάνει pushback στον Εβρο και τα νησιά (κάτι που ήδη κάνει η Ισπανία και έχει δικαιωθεί από το ΕΔΔ). Στις 23 Μαρτίου τουίταρε ότι ο εθνικισμός δεν είναι λύση και όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί ενώ αργότερα η Ούρσουλα τουίταρε ότι χρειάζεται συνεργασία για τον νέο κόσμο που έρχεται! (New World). Σταθερά η ΕΕ, δηλαδή οι διορισμός επιτροπές πολυπολιτισμικών γραφειοκρατών των Βρυξελλών φαντάζουν αποκομμένες από την πραγματικότητα.
Μιλάνε για περισσότερη Ευρώπη όπως για παγκόσμια διακυβέρνηση μιλάει ο Gordon Brown  η Σακελλαροπούλου, ο Γιώργος Α Παπανδρέου.  Ας μην πούμε ότι κινδυνολογούνε και διάφορες προσωπικότητες όπως ο Κίσινγκερ οι χρηματιστές (όπως Ακμαν που θησαυρίζει με σορτάρισμα) και φυσικά ο Γκειτς ο κήρυκας των εμβολίων. Όμως η παγκόσμια διακυβέρνηση, το παγκόσμιο εμβόλιο εκτός από τεχνικά εξωπραγματικό είναι ίσως και μη αποτελεσματικό ακόμα και αν η ΕΕ δούλευε σωστά. Ενώ δεν έχει καν έναν σημαντικό προϋπολογισμό ούτε και της δίνουν για τον σκοπό αυτό τα πλούσια κράτη κατά την συζήτηση για κορωνομνημόνια. Αλλά ακόμα και αν είχε έναν σημαντικό προϋπολογισμό είναι αβέβαιο για ποιου το όφελος θα λειτουργούσε…
Η καθολικές πρακτικές όπως και η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να φαίνονται κάτι εύκολο και λογικό αλλά στην πράξη είναι δύσκολο, αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό. Είναι λάθος πρακτικά γιατί όπως λέει ο Ταλεμπ η μεγαλύτερη επικοινωνία αυξάνει τις πιθανότητα black swan. Η επιμεροποίηση αν και επίπονη την περιορίζει. Φαίνεται και στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις και συνέπειες ανά πολιτεία.  Αλλιώς αντιδρά η Νέα Υόρκη αλλιώς το Οχάιο. Κι έτσι είναι το σωστό.

Ανακεφαλαιοποίηση

Συμπερασματικά λοιπόν όσο αφορά την εξάπλωση τους κορονοϊου στην Ευρώπη:
  • Τα πρώτα περιστατικά στην Ευρώπη εμφανίζονται τον Ιανουάριο όταν ενδεχομένως έρχονται τουρίστες από Κίνα επ’ ευκαιρία των διακοπών του Κινεζικό νέο έτος ή επιστρέφουν από εκεί. Κάποιοι ελέγχονται, κάποια ίσως όχι, κάποια αγνοούνται και συγκαλύπτονται. Όσα ήρθαν, αν ήρθαν, ακολούθως επωάζουν. Περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται πια τον Φεβρουάριο.
  • Ο ΠΟΥ δεν έχει ενημερώσει σωστά τον Ιανουάριο για τον κίνδυνο μετάδοσης ούτε για τα πραγματικά δεδομένα ενώ η ΕΕ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιδρούν όπως πχ οι ΗΠΑ για να σταματήσουν πτήσεις από Κίνα. Ίσως δεν ξέρουν ίσως δυσπιστούν και αντιδρούν συμφέροντα στον τουρισμό και πολιτικά. Μια άλλη θεωρία συνομωσίας ότι συμπράττουν στην μετάδοσης για πολιτικούς λόγους.
  • Όταν πια υπήρχαν περιστατικά στις χώρες της ΕΕ και ενώ θα’πρεπε να μπούνε καραντίνες το κάνουν περί τα τέλη Μαρτίου αφότου παίρνει μέτρα ο Τραμπ για το οποίο διαμαρτύρεται η ΕΕ! Ας πούμε ότι εδώ γίνεται από αυτοπεποίθηση αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και σε αμέλεια.
  • Όπως φαίνεται και στο γράφημα οι χώρες ΕΕ θέτουν καραντίνες περίπου τον ίδιο καιρό. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ άρα και την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αντέδρασαν πιο γρήγορα οι μεγάλες χώρες. Είναι κάτι βέβαια που επιβάρυνε αυτές άμεσα όσο αφορά απώλειες αλλά και τις άλλες χώρες όσο αφορά την ύφεση που θα προκαλέσει η κρίση που θα ακολουθήσει και ειδικά στον τουρισμό.
  • H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ή Ευρωπαϊκή συνεργασία δεν υπάρχει πουθενά αν δεν σαμποτάρει η μια χώρα την άλλη ως προς την δέσμευση προμηθειών..
  • Μικρότερες χώρες και ειδικά οι χώρες της Αν. Ευρώπης, ειδικά το Visegrad 4 που δεν είχαν και τόση η επαφή και είναι πιο «επαναστάτες» πήραν μέτρα πιο γρήγορα και δεν είχαν εξάπλωση.
Μετά από όλα αυτά δεν είναι παράξενο ότι αρχίζει να υπάρχει θέμα για ευθύνες. Εκτός από τις μηνύσεις Γερμανών ιδιωτών για το Ischglgate για μηνύσεις κατά της Κίνας έχουν κάνει και οι Γερμανοί αν και το κράτος έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΠΟΥ εναντίον του Τραμπ που έκοψε την χρηματοδότησης ενώ έχει στρατηγική εμπορική συνεργασία με Κίνα όπως φαίνεται. Από την άλλη ιδιώτες στις ΗΠΑ υποβάλλουν μηνύσεις μια από αυτές στην Νέα Υόρκη κατά του ΠΟΥ για ολιγωρία  όπως και εναντίον της Κίνας. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ ενώ υπάρχουν εμπορικές διενέξεις ο οποίος έχει πει ότι αν υπάρχει συγκάλυψη από την Κίνα θα υπάρξει πρόβλημα.
Το θέμα της εξάπλωσης είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα γιατί ίσως οι χώρες αυτές: Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία όπως και η ΕΕ και ο ΠΟΥ ίσως να ευθύνονται για την εξάπλωση στην Ευρώπη και άρα την καταστροφή της οικονομία που θα χτυπήσει την Ελλάδα μέσω του τουρισμού αλλά και των ανθρωπινών απωλειών αν και εκεί φαίνεται η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα. Όμως ανθρώπινες απώλειες μπορεί να υπάρξουν και από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει όπως θα δούμε παρακάτω. Παράλληλα θα υπάρξουν διεκδικήσεις και από συμβάσεις (πχ 14 Αεροδρόμια) που θα δούμε ξεχωριστά. Θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτούς που ενδεχομένως προκάλεσαν ή δεν σταμάτησαν την επιδημία. Ίσως να μην χαρακτηριστεί ως κάποια φυσική καταστροφή (κατά την φρασεολογία των συμβολαίων) αλλά τεχνητή.
Παναγιώτης Χατζηπλής