9 Απριλίου 2020

Ποιοι πλουτίζουν όταν εσείς αγοράζετε αντισηπτικά.

Για χρόνια, το αντισηπτικό χεριών δεν έφερε κέρδη στις εταιρείες που θέλησαν να το διαθέσουν στην μαζική αγορά. Όμως, συνέχισαν την προσπάθειά τους αυτή. Στην αρχή της νέας χιλιετίας, το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ το συνιστούσε για την καταπολέμηση των ιών και των βακτηριδίων.
Το 2003, η επιδημία SARS (ένας άλλος κορωνοϊός) εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και οι πωλήσεις σε αντισηπτικά χεριών εκτοξεύθηκαν.

Με το ξέσπασμα του Covid-19, τα αποθέματα των καταστημάτων, σε αντισηπτικά χεριών, δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στην ζήτηση που έχει δημιουργηθεί, και αρκετοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν συνταγές για το πώς να φτιάξουν το δικό τους.

Η ιστορία

Τα απολυμαντικά χεριών υπάρχουν από το 1966 όταν μια φοιτήτρια της νοσηλευτικής, η Λούπε Χερνάντεζ που ζούσε στην Καλιφόρνια πατεντάρισε το πρώτο απολυμαντικό χεριών διαπιστώνοντας πως η υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος στα δημοφιλή πλέον τζελ είναι το κλειδί για να απομακρύνουμε από τα χέρια μας κάποιους ιούς και βακτήρια όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα πλύνουμε με νερό και σαπούνι. Τα σκευάσματα αυτά όμως έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή το 2009 με το ξέσπασμα του Η1Ν1 οπότε το τζελ έπαψε να χρησιμοποιείται κυρίως σε νοσοκομεία, κλινικές κλπ και βρήκε το δρόμο του για τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του ιστορικού Ιδρύματος Smithsonian Joyce Bedi δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η Χερνάντεζ έφερε κάποιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για το απολυμαντικό χειρός με το όνομα αυτό τη δεκαετία του 1960.

Υπάρχει επίσης το Sterillium, το οποίο ισχυρίζεται η γερμανική εταιρεία Hartmann ότι ήταν «το πρώτο εμπορικό απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα» όταν μπήκε στα ευρωπαϊκά ράφια το 1965. Είναι κατασκευασμένο με γλυκερίνη και 75% αλκοόλ.

Ωστόσο άλλοι θεωρούν τους Γκόλντι και Τζέρι Λίπμαν πρωτοπόρους, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία Gojo και το πρώτο τους προϊόν είναι ένα καθαριστικό για τα χέρια χωρίς νερό, εμπνευσμένο από την παρακολούθηση εργασιών σε εργοστάσιο ελαστικών, που εργάτες καθάριζαν τα χέρια τους με βενζόλιο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, η Gojo συνέχισε να πωλεί τα προϊόντα της ως βιομηχανικά καθαριστικά. Στη συνέχεια, το 1988, η εταιρεία εφηύρε το τζελ Purell, το οποίο αποτελείται από 70% αιθυλική αλκοόλη μαζί με προπυλενογλυκόλη. Ενώ η Purell είναι τώρα ο καλύτερος πωλητής χεριών στον κόσμο, χρειάστηκε αρκετός χρόνος για τα καταστήματα να προμηθευτούν το προϊόν καθώς οι περισσότεροι πελάτες δεν το ζητούσαν. Ως εκ τούτου, η Gojo δεν είχε λανσάρει το Purell στην καταναλωτική αγορά μέχρι το 1997.

Την ίδια χρονιά, η Vi-Jon Industries παίρνει το προβάδισμα από την Gojo, εισάγοντας το GermX, το οποίο είναι τώρα το δεύτερο αντισηπτικό χεριών στην Αμερική, μετά την Purell, σύμφωνα με την Nielsen.

A bottle of Purell hand sanitizer sits next to campaign canvass packets at a field office for Democratic 2020 U.S. presidential candidate and U.S. Senator Elizabeth Warren (D-MA) in Graniteville, South Carolina, U.S., February 28, 2020. REUTERS/Brian Snyder

Δεν έκαναν «αίσθηση» στην αρχή

Παρά την είσοδο της Purell και της GermX στην καταναλωτική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι πωλήσεις αντισηπτικών ξεκίνησαν το 2000, όταν το CDC αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγιεινή των χεριών, συνιστώντας τη χρήση απολυμαντικού χεριών.

Η οικογένεια πίσω από το Purell που «ξεπουλάει» στις ΗΠΑ

Τα ηνία της επιχείρησης Gojo παραμένουν στην οικογένεια. Πλέον, όμως στο τιμόνι βρίσκεται η Μαρσέλα Κάνφερ Ρόλνικ, από τον Μάιο του 2018.

Σήμερα, η Gojo κατέχει περί το 25% μερίδιο στην αμερικανική αγορά, όσον αφορά στα απολυμαντικά χεριών και το 2018 κατέγραψε έσοδα πάνω από 370 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το IBISWorld. Ενώ το Forbes αναφέρει πως το 100% ανήκει στην οικογένεια Κάνφερ και εκτιμά πως η αξία της εταιρείας ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια.