5 Απριλίου 2020

Τα πιο συχνά λάθη στο πλύσιμο χεριών και πώς θα τα αποφύγουμε

Το πλύσιμο των χεριών είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία καθώς, όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, μας βοηθά να αποφεύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις, κρατώντας μακριά μας βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας παρέχει προστασία όχι μόνο από τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος αλλά και από τον πολύ επικίνδυνο κορονοιό.
Κατά τη διαδικασία πλυσίματος των χεριών, όμως, παρατηρούνται κάποια λάθη, στα οποία είμαστε συχνά επιρρεπείς. Καλό θα είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα συνηθέστερα λάθη μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συχνά λάθη κατά το πλύσιμο των χεριών

Πλένετε τα χέρια σας μόνο μετά την τουαλέτα

Είναι χρήσιμο να πλένετε τακτικά τα χέρια σας καθώς κάθε επιφάνεια κοινής χρήσης που αγγίζετε όπως, για παράδειγμα, τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων ή τα πόμολα μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης, λόγω του μεγάλου χρόνου επιβίωσης των βακτηρίων στις συγκεκριμένες επιφάνειες.

Ειδικά σε περιόδους που η γρίπη παρουσιάζει έξαρση, πρέπει να δείχνετε ακόμη μεγαλύτερη σχολαστικότητα στο πλύσιμο των χεριών σας και όταν δεν έχετε πρόσβαση σε βρύση να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό που είναι τουλάχιστον κατά 60% αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση των μικροβίων.

Πλένετε τα χέρια σας πρόχειρα και βιαστικά

Για να καθαρίζετε αποτελέσματα τα χέρια σας, χρειάζεται να τα πλένετε επί 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και νερό. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan, το 95% των ατόμων δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για το πλύσιμο των χεριών τους και, συνεπώς, δεν καταφέρνουν να εξουδετερώσουν όλα τα μικρόβια. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα μικρόβια εντοπίζονται κυρίως στο δέρμα κάτω από τα δάχτυλα και στα νύχια. Ο αφρός του σαπουνιού θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε επιτυχώς μικρόβια, λίπη και βρωμιά.

Έχετε τη λανθασμένη άποψη ότι θα σωθείτε από το καυτό νερό

Πιθανόν να έχετε ακούσει πως το καυτό νερό είναι ιδανικό για την εξόντωση των μικροβίων αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στους 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία βρασμού. Συνεπώς, μπορεί να είστε εξίσου αποτελεσματικοί χρησιμοποιώντας κρύο ή χλιαρό νερό, που είναι και πιο φιλικό ως προς την επιδερμίδα σας.

Δεν προτιμάτε το σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών σας

Ένα αλκοολούχο απολυμαντικό έχει σημαντική δράση κατά πολλών τύπων μικροβίων αλλά δεν σας παρέχει ολοκληρωτική κάλυψη. Η καλύτερη ασπίδα προστασίας σας έναντι στους ιούς και τα βακτήρια αποδεικνύεται το νερό και το σαπούνι. Εφόσον επιλέξετε το σαπούνι, μην παραλείπετε να το ξεπλύνετε με το νερό πριν από τη χρήση του, αν και σύμφωνα με μελέτες είναι εξαιρετικά απίθανο να επιβιώσουν σε αυτό οι παθογόνοι οργανισμού και να μεταφερθούν στα χέρια σας.

Δεν δίνετε προσοχή στο στέγνωμα

Εάν πλύνετε τα χέρια σας και μετά δεν αφιερώσετε τον απαιτούμενο χρόνο στο στέγνωμά τους, τότε η υγρασία θα προκαλέσει αναπαραγωγή των μικροβίων σε κάθε επιφάνεια με την οποία θα έρχεστε σε επαφή. Προτιμήστε τις χάρτινες πετσέτες για το στέγνωμα των χεριών σας, καθώς σύμφωνα με μελέτες αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή από τον στεγνωτήρα.