6 Δεκεμβρίου 2019

Πτήση πάνω από τον «τσιμεντένιο γίγαντα» στους πρόποδες της Πάρνηθας. Πως έγιναν ερείπια οι εγκαταστάσεις έρευνας και τεχνολογίας του στρατού (βίντεο drone)

Το ερειπωμένο κτίριο βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας. Εκεί κάποτε στεγαζόταν το κέντρο έρευνας τεχνολογιών του Ελληνικού Στρατού. 

Είκοσι χρόνια πριν στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και ώρα 14:57 ολόκληρη η Αθήνα σείστηκε συνθέμελα. Όσα κτίρια είχαν ανεγερθεί πλημμελώς κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές. Ένα από αυτά ήταν του στρατού με αποτέλεσμα να εκκενωθεί και να μπει σε αχρηστία. 


Το κτίριο που κάποτε στέγαζε το Κ.Ε.Τ.Ε.Σ βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο που προκάλεσε τον σεισμό του 1999 

Το 1985 η στρατιωτική υπηρεσία του ΚΕΕΘΑ μεταστεγάστηκε τότε στις νέες εγκαταστάσεις στη περιοχή της Αμυγδαλέζας του δήμου Αχαρνών. Το 1992 με απόφαση του ΥΕΘΑ υπήχθη στη διεύθυνση έρευνας και πληροφορικής του γενικού επιτελείου στρατού αλλάζοντας το όνομα του σε «Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στρατού». 

Ο Εγκέλαδος τάραξε τόσο πολύ τα θεμέλια του κτιρίου όπου έκοψε σχεδόν όλες τις κολόνες στήριξης του με αποτέλεσμα να κριθεί ασύμφορη οικονομικά η υποστύλωση του. Όλο το ευαίσθητο και απόρρητο υλικό που υπήρχε στο εσωτερικό του μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο. 

Η περιήγηση στο εσωτερικό είναι αποκαρδιωτική. Οι ρωγμές στις κολόνες και οι ετοιμόρροποι τοίχοι φανερώνουν ότι το κτίριο οριακά άντεξε και δεν ισοπεδώθηκε. 

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας UpStories πάνω από το ερειπωμένο κτήριο του Κ.Ε.Τ.Ε.Σ στους πρόποδες της Πάρνηθας ...