6 Δεκεμβρίου 2019

Ο οργισμένος data-καταναλωτής

Τι είδους ελεύθερη αγορά είναι αυτή που, μόλις παρενέβη δημοσίως ο Πρωθυπουργός και μόλις υπήρξε παραίνεση (!) από τον Πιερρακάκη, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται να διπλασιάσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με τα ίδια χρήματα για τους καταναλωτές;

Όταν κάποιοι παλαιολιθικοί φωνάζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στα χέρια του κράτους (και της ΓΕΝΟΠ παρεμπιπτόντως), τι τους απαντάμε όλοι εμείς οι οπαδοί της ανοικτής αγοράς και του αντικρατισμού; «Κοιτάξτε την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Κοιτάξτε πως πρόκοψε με ιδιώτες ο άλλοτε κρατικός ΟΤΕ». 
Κι όταν ο Χατζηδάκης λέει ότι μέσα στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ είναι η αλλαγή της εμπορικής της πολιτικής, ποιο σχέδιο ετοιμάζεται να εφαρμόσει; Τα πακέτα πολλαπλών επιλογών της κινητής τηλεφωνίας. Σωστά; 

Σωστά, πλην τώρα μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα είμαι μια χώρα με πανάκριβες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Internet. Είμαστε πρώτοι (!) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες αυτές, ξοδεύοντας το 3,2% του ΑΕΠ σε τέτοιες υπηρεσίες, όταν όλη η ΕΕ είναι μεσοσταθμικά στο 1,8% του ΑΕΠ. Στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και Internet πληρώνουμε το 4,4% της ετήσιας καταναλωτικής μας δαπάνης, όταν ο μέσος όρος την ΕΕ είναι μόλις 2,3%. Κι αν απολαμβάναμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καημός δεν θα ‘ταν, όμως είμαστε 92οι στο Internet παγκοσμίως και 33οι στην ταχύτητα μετάδοσης της κινητής. 

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Ότι όλα όσα μας έλεγαν περί ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού είναι φούμαρα. Εδώ έχουμε καταφανώς να κάνουμε με εναρμονισμένες πρακτικές των εταιρειών, που έχουν συμφωνήσει να μας γδέρνουν από κοινού. Ο μόνος καταφανής λόγος για ψηλότερους λογαριασμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο ΦΠΑ 24%, όμως αυτά που πληρώνουμε εμείς είναι 100 και 200 φορές παραπάνω από τους συμπολίτες μας Ευρωπαίους. 

Και εν πάση περιπτώσει, τι είδους ελεύθερη αγορά είναι αυτή που, μόλις παρενέβη δημοσίως ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΕΠΕ και μόλις υπήρξε παραίνεση (!) από τον Πιερρακάκη, οι εταιρείες της ετοιμάζονται να διπλασιάσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με τα ίδια χρήματα για τους καταναλωτές, όπως μας βεβαιώνουν τα ρεπορτάζ; Στις αυτορρυθμιζόμενες και υγιείς αγορές δεν χωράνε ούτε πρωθυπουργικές παρεμβάσεις, ούτε υπουργικές παραινέσεις. Αυτά είναι αποτελεσματικά σε ελεγχόμενες αγορές που έχουν υπερκέρδη. Όλα τα υπόλοιπα είναι για ιθαγενείς. 

Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει; Κάνει κανέναν έλεγχο; Υποβοηθά τους έλληνες καταναλωτές από εναρμονισμένες πρακτικές ή αγρόν αγοράζει και ζεύγη βοών πέντε, με τα κορόιδα να ξεπαραδιάζονται; Και, πολιτικά κοιτάζοντας το θέμα, θέλετε να βάλετε και την ΔΕΗ σ’ αυτό το συστηματάκι; Αν είναι να μας κλέβουν ιδιώτες, ας μας κλέβει καλύτερα το κράτος. Αν είναι να πληρώνουμε πανάκριβες υπηρεσίες για να τα κάνουν κότερα οι μεγαλομέτοχοι, ας τα κάνουν καλύτερα παχυλούς μισθούς για τους διοικητές-κομματάρχες και τους συνδικαλιστάδες. 

Να μην μας κλέβουν καθόλου, γίνεται; Να δουλέψει κάτι καλά σ’ αυτή την χώρα γίνεται;