6 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis αμείφθηκε με 9,7 εκ. $ το 2018, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της με 11,8 εκ. $ – σημειώνοντας πως ο προκάτοχος του, ο κ. Vasella, στα πλέον κερδοφόρα επτά έτη της εταιρείας, εισέπραξε 400 εκ. $! Εύλογα βέβαια, σε έναν κλάδο που ποσοστά κέρδους της τάξης του 30% θεωρούνται ως ελάχιστο ποσόν επιβίωσης. Εν προκειμένω, δεν είναι να εντυπωσιάζεται κανείς από τους χρηματισμούς γιατρών κλπ. που ακούγονται – αφού τα κέρδη είναι πάρα πολλά.

Ενώ στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του τεραστίου σκανδάλου των φαρμάκων, με την κατηγορία ενός κόμματος για σκευωρία (μεταξύ άλλων με τη βοήθεια ενός μάρτυρα που έχει ο ίδιος αποδεχθεί πως διατηρούσε πάνω από 1.000.000 € μετρητά, ενώ εκδιώχθηκε από την εταιρεία του λόγω «ατασθαλιών», άλλαζε κάθε δύο εβδομάδες πολυτελέστατα αυτοκίνητα, επικοινωνούσε με υπουργούς μέσω της γραμματέας του που μετέφερε μεγάλους φακέλους με «χαρτιά» σε άλλες γραμματείς αντί να τα στέλνει με currier  κοκ.), στον υπόλοιπο πλανήτη η φαρμακοβιομηχανία ερευνάται από τους πάντες – όχι μόνο για τα γνωστά πλέον σκάνδαλα της αλλά, επί πλέον, για τις σκανδαλώδεις «συνήθειες» της.
Βέβαια, ένα κόμμα που κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια την Ελλάδα και δεν μπόρεσε να βρει ούτε μία απόδειξη, σε μία δημόσια φαρμακευτική δαπάνη χωρίς τα νοσοκομεία που ενώ εκτοξεύθηκε στα 5,2 δις € μειώθηκε από την Τρόικα στο 1,9 δις € (γράφημα), είναι άξιο της μοίρας του – αν και η χρησιμοποίηση αμφιλεγόμενων μαρτύρων εναντίον του δίνει την εντύπωση συναλλαγής της κυβέρνησης μαζί τους, χωρίς φυσικά να μπορούμε να αποδείξουμε κάτι τέτοιο.
Σε διεθνές τώρα επίπεδο, οι φαρμακευτικές πολυεθνικές δικαιολογούν τις υπερβολικά ακριβές τιμές των φαρμάκων τους με τα δήθεν υψηλά τους κόστη – αν και για μία εταιρεία όπως η Novartis, με τζίρο 50,7 δις ελβετικά φράγκα το 2018 και με καθαρά κέρδη μετά φόρων 12,3 δις (πηγή), η εντυπωσιακή κερδοφορία είναι δεδομένη. Με ένα ακόμη παράδειγμα, η εξαγορά της βιοτεχνολογικής εταιρείας «Medicines» (η οποία διαθέτει μέχρι σήμερα ένα μόνο φάρμακο, το INCLISIARAN που μειώνει τη χοληστερίνη, χωρίς να έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά), έναντι 9,7 δις $ από την Novartis, τεκμηριώνει τα απίστευτα ποσά που διακινούνται στον τομέα των φαρμάκων.
Πόσο μάλλον όταν η «Medicines» δεν έχει πουλήσει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα, «παράγοντας» μόνο ζημίες – οι οποίες έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2019 είχαν συσσωρευτεί στα 1,63 δις $. Τόσα ακριβώς επένδυσαν οι μέτοχοι της εταιρείας έως σήμερα – ενώ τώρα η Novartis τους πληρώνει για κάθε ένα επενδυμένο δολάριο έξι!
Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός είναι αναμφίβολα οι υψηλοί μισθοί των managers τέτοιων start-ups επιχειρήσεων – όπως του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της «Medicines», ο οποίος αμείβεται με 8,7 εκ. $ ετησίως, ενώ ο γενικός διευθυντής καινοτομίας με 8,8 εκ. $. Με την πώληση της εταιρείας βέβαια θα εισπράξουν ακόμη 40 εκ. $ από τα πακέτα μετοχών που κατέχουν – ενώ ο βασικός μέτοχος της «Medicines», ηλικίας 49 ετών, έχει καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 δις $ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτά που θα κερδίσει από την πώληση της στη Novartis.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis αμείφθηκε με 9,7 εκ. $ το 2018, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της με 11,8 εκ. $ – σημειώνοντας πως ο προκάτοχος του, ο κ. Vasella, στα πλέον κερδοφόρα επτά έτη της εταιρείας, εισέπραξε 400 εκ. $! Εύλογα βέβαια σε έναν κλάδο που ποσοστά κέρδους της τάξης του 30% θεωρούνται ως ελάχιστο ποσόν επιβίωσης. Εν προκειμένω, δεν είναι να εντυπωσιάζεται κανείς από τους χρηματισμούς γιατρών κλπ. που ακούγονται – αφού τα κέρδη είναι πάρα πολλά.
Φυσικά ο λογαριασμός πληρώνεται από τους καταναλωτές των φαρμάκων, οι οποίοι τα έχουν ανάγκη λόγω κυρίως των μη υγιών συνθηκών ζωής τους – όπως στο παράδειγμα της χοληστερίνης όπου ο ηγέτης της αγοράς, το LIPTOR της Pfizer, έχει μέχρι σήμερα τζίρο 164 δις $ μόνο από το συγκεκριμένο φάρμακο, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 5 δις $ επί πλέον. Οφείλουμε εδώ να γνωρίζουμε πως ολόκληρη η βιομηχανία φαρμάκων δεν ασχολείται καθόλου με την αιτία των ασθενειών, αλλά μόνο με τα συμπτώματα τους – αφού ο στόχος της δεν είναι να θεραπεύσει τους ασθενείς, αλλά να καταναλώνουν τα φάρμακα της και να κερδίζει.
Στα πλαίσια αυτά είναι ασφαλώς εν γνώσει της πως τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες που χρειάζονται νέα φάρμακα, ότι ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα εναντίον των εκάστοτε φαρμάκων οπότε έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να βρεθούν καινούργια, για την ίδια κάθε φορά ασθένεια κοκ. Όπως αναφέραμε όμως, ο σκοπός δεν είναι η θεραπεία, αλλά ο τζίρος και τα κέρδη – όπως στο παράδειγμα των νέων φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης, η θεραπεία με τα οποία κοστίζει 6.000 $ το χρόνο στις Η.Π.Α. ή δώδεκα φορές περισσότερο από το LIPTOR.

Σε αυτήν ακριβώς την αγορά θέλει να διεισδύσει σήμερα η Novartis και για αυτόν ακριβώς το λόγο εξαγόρασε τη «Medicines» – ενώ επειδή το INCLISIARAN θα χορηγείται μόνο δύο φορές ετήσια, όταν το LIPTOR ανά δύο εβδομάδες για να έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, θα κοστίζει πολύ περισσότερο από 6.000$. Η λύση βέβαια για τους ασθενείς είναι στην ουσία απλή: ο σωστός τρόπος διαβίωσης, έτσι ώστε ο οργανισμός να παράγει μόνος του αυτά που χρειάζεται για να διατηρείται χαμηλή η χοληστερίνη – οπότε να μην προκαλούνται καρδιακές ή κυκλοφοριακές παθήσεις (πηγή). Εν τούτοις, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, καθιστώντας τις φαρμακοβιομηχανίες πάμπλουτες – ενώ το να αναρωτιόμαστε εάν τα σκάνδαλα στο χώρο είναι πραγματικά ή όχι, είναι σαν να αμφιβάλουμε για το χρώμα του ουρανού.