16 Σεπτεμβρίου 2019

Έτσι θα αναγνωρίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα (VIDEO)

Η Αστυνομία εξηγεί τους τρόπους στην κάμερα του TyposThes

Του Μιχαήλ Λιάπη

Απλούς καθημερινούς τρόπους για να ξεχωρίσουν οι πολίτες τα πλαστά χαρτονομίσματα που τυχόν πέσουν στα χέρια τους εξήγησε στην κάμερα του TyposThes, η Αστυνόμος Α’, Ευανθία Σιδηροπούλου, εμπειρογνώμονας -εξεταστής χαρτονομισμάτων, αξιογράφων και εγγράφων, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.
Συγκεκριμένα η Αστυνόμος Α’ που είναι ειδική στον τομέα αυτό, έδειξε τρεις απλούς τρόπους ώστε οι πολίτες να είναι «ψιλιασμένοι» για τυχόν πλαστά χαρτονομίσματα που περιέλθουν στην κατοχή τους.

Η ψηλάφηση

Αναλυτικά η Αστυνόμος έδειξε τον τρόπο της ψηλάφησης, ώστε να μπορούν οι πολίτες ακόμα και οι τυφλοί, να αναγνωρίζουν τα «εξογκώματα» που βρίσκονται στα χαρτονομίσματα.

Το υδατογράφημα με την Ευρώπη

Ένας άλλος τρόπος για να αναγνωρίσει κανείς τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι το υδατογράφημα που βρίσκεται στο εσωτερικό του νομίσματος και έχει την μορφή της Ευρώπης.

Το ιριδίζον μελάνι

Τέλος, ένας επιπλέον τρόπος για να αντιληφθεί ο κόσμος εάν το χαρτονόμισμα που έχει στα χέρια του είναι πλαστό, είναι το ιριδίζον μελάνι που υπάρχει στην αναγραφόμενη αξία του εκάστοτε χαρτονομίσματος.

Δείτε το βίντεο του TyposThes.