18 Σεπτεμβρίου 2019

Η Δανία αγόρασε τους τελευταίους ελέφαντες τσίρκου της χώρας για να τους φροντίσει

Η κυβέρνηση της Δανίας αγόρασε πριν από λίγες μέρες τους ελέφαντες του τελευταίου τσίρκου της χώρας ώστε να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους γαλήνια και σε ασφαλές περιβάλλον. Η κυβέρνηση συγκεκριμένα έδωσε 1.6 εκατομμύρια δολάρια για τους ελέφαντες λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή νόμου που να απαγορεύσει τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκo.
Οι ελέφαντες, Ramboline, Lara, Djunga, και Jenny αγοράστηκαν από δύο διαφορετικά τσίρκο. Αν και η χώρα δεν έχει άμεσα σχέδια για το πού θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, η Ένωση Προστασίας Ζώων της Δανίας θα αναλάβει την φροντίδα των πλασμάτων μέχρι να μπορέσει να βρεθεί ένα ασφαλές και κατάλληλο σπίτι γι’ αυτά.

Η αγορά έρχεται λίγο καιρό αφού η Βρετανική κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που απαγορεύσει τη χρήση άγριων ζώων στις παραστάσεις τσίρκου (από τον Μάιο). Ένα άλλο τσίρκο στη Γερμανία έγινε viral όταν αποφάσισε τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει ολογράμματα ζώων στις παραστάσεις τους.

Οι ΗΠΑ επίσης βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην απαγόρευση χρήσης των ζώων από τα τσίρκο, καθώς το New Jersey και η Χαβάη ήταν οι πρώτες πολιτείες που απαγόρευσαν τη χρήση της απάνθρωπης αυτής πρακτικής από τον Δεκέμβρη. Τα νέα μέτρα απαγορεύουν όλα τα είδη άγριας ζωής συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων, των τίγρεων, των λιονταριών, των ελεφάντων και όλων των πρωτευόντων θηλαστικών από οποιαδήποτε παράσταση είτε τσίρκου, είτε τουριστική.

Πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις μισές περίπου στην Ευρώπη, έχουν είτε απαγορεύσει είτε περιορίσει αισθητά τη χρήση των άγριων ζώων για λόγους ψυχαγωγίας σε όλα τα είδη events, ακόμα και σε ζωολογικούς κήπους.

Ο Jan Creamer, πρόεδρος των Animal Defenders International, υποστηρίζει ότι το κοινό όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για παραστάσεις που χρησιμοποιούν άλλα μέσα διασκέδασης και ψυχαγωγίας και όχι ζώα. Στο μέλλον ελπίζουμε όλα αυτά τα ζώα να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια και παρακολούθηση στο φυσικό τους περιβάλλον, εκεί δηλαδή που είναι το σπίτι τους, εκεί που ανήκουν.