Επιχειρηματίες, μεγαλομέτοχοι και εισοδηματίες με προσωπικά χρέη εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ
Όλη η αποκαλούμενη «καλή κοινωνία», η οποία τάσσεται υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας βρίσκεται στις λίστες των οφειλετών της εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.
Στη λίστα των νομικών προσώπων βρίσκουμε εταιρείες οι οποίες πτώχευσαν αλλά όχι και οι μέτοχοί τους, ενώ στη λίστα των φυσικών προσώπων υπάρχει πλήθος μετόχων εταιρειών, με προσωπικά χρέη, εκατοντάδων χιλιάδων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διεκδικεί μεν η Εφορία, αλλά προφανώς οι ίδιοι έχουν φροντίσει και έχουν τακτοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μην κατασχέσει το Δημόσιο ή ο ΕΦΚΑ.
Στις σχετικές λίστες οφειλετών υπάρχουν πτωχευμένες εταιρείες σούπερ μάρκετ, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικών ειδών, βιομηχανικές, πετρελαϊκές, ξενοδοχειακές, ασφαλιστικές, συνεταιριστικές, εμπορικές, κατασκευαστικές, αλευροβιομηχανίες κ.λπ.
Στην πρώτη θέση των οφειλετών φιγουράρει η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή, με χρέος-ρεκόρ ύψους 10,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέος 1,84 δις. ευρώ, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών COMMEX EE με χρέος ύψους 1,39 δισ. ευρώ κ.λπ.
Επίσης στις πρώτες θέσεις των οφειλετών είναι η ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με χρέος 503 εκατ. ευρώ, και η ΠΑΕ ΑΕΚ με χρέος 319,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά υπάρχουν περισσότερες από 25 ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ και οι συγκεκριμένοι οφειλέτες διώκονται ποινικά. Παράλληλα οι μεγαλοοφειλέτες ελέγχονται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Η πλήρης λίστα με τις επιχειρήσεις που χρωστάνε στο δημόσιο είναι εδώ, ενώ η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα είναι εδώ.
Η πρώτη 20άδα των οφειλετών
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι στις λίστες υπάρχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά νομικό πρόσωπο/οντότητα που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet).
Επίσης αναγράφονται και τα στοιχεία των επιχειρήσεων με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ανά νομικό πρόσωπο/οντότητα που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).
Ακόμη η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι τα στοιχεία της κατάστασης αντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής τις 28/06/2019. Οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 28/06/2018, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 28/06/2019. Οι οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α., αφορούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2018 και προγενέστερα.
Η άντληση των στοιχείων για τις οφειλές προς το Δημόσιο, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICISnet όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις Δ.Ο.Υ.,Ελεγκτικά Κέντρα/Τελωνεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική ΠΟΛ.1158/2017.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICISnet από τις Δ.Ο.Υ.,Ελεγκτικά Κέντρα/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η άντληση των στοιχείων για τις οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κ.Ε.Α.Ο. όπως αυτό ενημερώνεται και συντηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών/μη μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α. και τις περιφερειακές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο., σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική ΠΟΛ.1158/2017.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση της βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κ.Ε.Α.Ο. από τις προαναφερθείσες αρμόδιες υπηρεσίες κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.