Η ιστορία ανθρώπου και σκύλου είναι μοναδική στον πλανήτη. Αν υπήρχε κάποιος παρατηρητής του πλανήτη μας, από άλλο πλανήτη, θα τον κέντριζε αυτή η συμβίωση και το πως ένα είδος εμπλέκεται στη ζωή του άλλου. Ανάμεσα στους σκύλους και τους ανθρώπους υπάρχει μια ειδική χημεία, που οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στα βάθη του χρόνου. Ο άνθρωπος και ο σκύλος, αυτά τα δύο όντα, συμβιώνουν στον κόσμο πραγματικά για χιλιετίες, εδώ και περίπου 30 χιλιάδες χρόνια. Οι σκύλοι εξελίχθηκαν από τους λύκους πριν από περίπου 20 με 40 χιλιάδες χρόνια. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν στην αρχή απολιθώματα που μοιάζουν με λύκο αλλά λίγο διαφορετικά -πιθανώς σ’ αυτό το σημείο εμφανίζεται ο σκύλος- και στη συνέχεια τα απολιθώματα τείνουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερο μαζί με απολιθώματα ανθρώπων. Έτσι ξεκίνησε μια ξεχωριστή σχέση συντροφιάς χιλιετιών στον πλανήτη.
Δεν υπάρχει στον πλανήτη άλλη τόσο ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ δύο όντων. Οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει κοινότητες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε όποια γωνιά της γης βρίσκονται άνθρωποι ο σκύλος είναι μαζί. Η παρόμοια κοινωνική προέκταση της φύσης των δυο διαφορετικών αυτών πλασμάτων, λειτούργησε στο να αλληλοεπιδράσει και να ενσωματωθεί ο σκύλος στην οικογένεια του ανθρώπου. Η συντροφικότητα είναι στη φύση των σκύλων, πράγμα που εξηγεί και το ρόλο τους στη ζωές των ανθρώπων. Ως κοινωνικά ζώα, επιθυμούν την αρμονική ενσωμάτωση στην ομάδα, ενώ έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν συναισθηματικά τους άλλους σκύλους. Η εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου σκύλου είναι όμως αξιοσημείωτη. Οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί σαν είδος σε αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο. Επίσης εξελίχθηκαν με διαφορετικές μορφοποιήσεις με βάση τις εκφάνσεις των ανθρώπινων κοινωνιών στις οποίες συμμετείχαν. Στην πορεία, η εξέλιξη έχει συνδέσει συναισθηματικά το σκύλο με τον άνθρωπο, ενώ έχει δώσει στους σκύλους την ικανότητα να κατανοούν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι σκύλοι είναι εξελικτικά προσαρμοσμένοι στον ανθρώπινο κόσμο και στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων.
Χιλιάδες χρόνια συνεξέλιξης δημιούργησαν μια ιδιαίτερη χημεία και σύνδεση ανάμεσα στα δύο όντα. Υπάρχει συναισθηματική σχέση και συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων, γεγονός φανερό μετά από περίπου 30 χιλιάδες χρόνια συμβίωσης, αλλά και πράγμα που έχει μελετηθεί και αποδειχτεί και επιστημονικά. Οι σκύλοι εκπέμπουν συντροφικότητα, αφοσίωση και αγάπη που αναπτύσσονται στη σχέση τους προς τον άνθρωπο, μια σχέση που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών.
Η επί χιλιετίες συνύπαρξη έχει αναπτύξει δεσμό επικοινωνίας. Ο σκύλος έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει δύο διαφορετικές πηγές αισθητηριακών πληροφοριών. Είναι πλάσμα, όπως και ο άνθρωπος, με τη μοναδική ικανότητα να παρατηρεί. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίζουν το λεξιλόγιο και τον τόνο του ανθρώπινου λόγου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να τα επεξεργαστούν και βάσει των λέξεων αλλά και του τρόπου που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Οι σκύλοι όπως και οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου για να κατανοήσουν το λεξιλόγιο και το ύφος και στη συνέχεια να συνδυάσουν τις πληροφορίες ώστε να βγάλουν νόημα. Οι σκύλοι παράλληλα είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος του ανθρώπου, διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος και ανταποκρίνονται ανάλογα. Έρευνες δείχνουν επίσης πως οι σκύλοι μπορούν να διαβάσουν και να καταλάβουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Αντίστοιχα οι σκύλοι επικοινωνούν με τους ανθρώπους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, επικοινωνούν μέσα από ένα ιδιαίτερο πλέγμα κινήσεων, ήχων και βλεμμάτων, έχουν δικό τους τρόπο να εκφράσουν συναισθήματα, ανάγκες, επιθυμίες και να αλληλοεπιδράσουν με τους ανθρώπους, έχουν δικό τους τρόπο να ζητάνε συγγνώμη. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι σκύλοι που περνούν περισσότερο χρόνο με έναν άνθρωπο έχουν ακόμα καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση αφοσίωσης και επικοινωνίας σκύλου και ανθρώπου είναι μοναδική.
Από τη μακρά εξελικτική συμπόρευση των δύο ειδών, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, έχει προκύψει από έρευνες, ότι οι σκύλοι με τους ανθρώπους που συμβιώνουν επί χρόνια αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται όσον αφορά στην προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση. Οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των ανθρώπων και μπορεί κατά συνέπεια να νοιώσουν ανάλογα αναπροσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους. Παρατηρούνται ομοιότητες στην προσωπικότητα του σκύλου και του ανθρώπου, ενώ υπάρχει επιρροή, όσον αφορά στην ποιότητα της σχέσης του με τον άνθρωπο που συμβιώνει, στην προσωπικότητα του σκύλου. Οι σκύλοι έχουν τη δική τους προσωπικότητα, που εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Βιώνουν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο με μας.
Διαφορετικές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει τη συμβολή της συμβίωσης με σκύλους για τους ανθρώπους στη σωματική και την ψυχική υγεία, παράγοντες που είναι σε αλληλεπίδραση για ευεξία και μια καλύτερη ζωή.
Οι άνθρωποι που συμβιώνουν με σκύλους παρουσιάζουν καλύτερη εξέλιξη στην υγεία τους. Η συμβίωση με ένα σκύλο μπορεί να ωφελήσει την υγεία του ανθρώπου με πολλούς τρόπους. Σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς, ενώ ακόμα είναι κινητήρας περισσότερης δραστηριότητας στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που ζουν ή μεγαλώνουν με σκύλους έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες. Η συμβίωση του ανθρώπου με το σκύλο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά του και ιδιαίτερα ακόμα περισσότερο συμβαίνει αυτό στα παιδιά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο, ενεργοποιούν από νωρίς το ανοσοποιητικό τους, αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Η συμβίωση με το σκύλο μπορεί να κάνει το παιδί υγιέστερο.
Σημαντική συμβολή έχουν επίσης οι σκύλοι βοηθοί που προσαρμόζονται σε διάφορες καταστάσεις, δυσκολίες και παθήσεις που παρουσιάζονται στη ζωή του ανθρώπου, όπως για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τύφλωση αλλά και ένα εύρος άλλων περιπτώσεων.
Παράλληλα η συνύπαρξη του ανθρώπου με το σκύλο επιδρά θετικά στην ψυχική του υγεία. Έρευνες δείχνουν διαρκώς ότι οι σκύλοι παρέχουν ψυχολογικά οφέλη στον άνθρωπο, η συμβίωση αυτή μειώνει και καταπολεμά ψυχικά προβλήματα των ανθρώπων, όπως έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και το αίσθημα μοναξιάς. Αυτό που έχουν παρατηρήσει οι ερευνητές σε διαφορετικά περιβάλλοντα είναι ότι οι σκύλοι παρέχουν ευεξία. Οι άνθρωποι με σκύλο αισθάνθηκαν λιγότερο άγχος, διανοητική σύγχυση και ένταση. Η παρουσία σκύλων μείωσε τον πόνο, τον εκνευρισμό και το στρες καθώς και άλλα συμπτώματα. Η επαφή με τον σκύλο προκαλεί μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης που επιδρά στο ανθρώπινο άγχος.
Οι σκύλοι, όχι μόνο μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τη γλώσσα του σώματος του ανθρώπου, αλλά και όταν αλληλοεπιδρούν με τον άνθρωπο, τα σώματα και των δύο εκκρίνουν οξυτοκίνη, την ορμόνη κοινώς συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, την έκφραση της αγάπης και της προστατευτικότητας. Ένα εργαστηριακό εύρημα που είναι σταθερό είναι ότι όταν αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι με τους σκύλους, τα επίπεδα οξυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης», αυξάνονται τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους. Η αλληλεπίδραση δηλαδή του ανθρώπου με το σκύλο και η αγάπη που δίνει απλόχερα, αυξάνει την ποσότητα της οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που προκαλεί ευεξία. Η εκτόξευση της οξυτοκίνης αποκαλύπτει την αγάπη του σκύλου στον άνθρωπο, αλλά και την αγάπη του ανθρώπου στον σκύλο, η αγάπη είναι αμοιβαία. Αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι η χημική ουσία του εγκεφάλου παίζει ρόλο στην αλληλεπίδραση μεταξύ στοργής και δεκτικότητας στα δύο είδη. Η οξυτοκίνη βοηθά τον εγκέφαλο να καταχωρήσει κοινωνικές έννοιες, όπως την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και τη συλλογικότητα, ως μνήμες κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η φροντίδα ενός σκύλου προσφέρει χαρά και αναπτύσσει το αίσθημα της συντροφικότητας. Πάρα πολλοί άνθρωποι βρίσκουν σε αυτά τα πλάσματα τη συντροφικότητα. Δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να βγει από τον εαυτό του προς μια άλλη οντότητα, ενώ και τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο, εκπαιδεύονται στο να διαβάζουν τα διάφορα συναισθήματα του άλλου και να δείχνουν κατανόηση. Στα παιδιά και στους ενήλικες, η συμβίωση με σκύλο ενεργοποιεί και τρέφει ανθρώπινα αισθήματα προσφοράς και δοτικότητας, βγάζει τον άνθρωπο από την ατομικότητά του και τον κάνει πιο συλλογικό και πιο αλληλέγγυο.
Μελέτες έδειξαν ότι η αγάπη για τα ζώα, όπως το σκύλο, έχει επίσης άμεση σχέση με την ανάγκη του ανθρώπου να έρθει πιο κοντά στο φυσικό κόσμο, να επανασυνδεθεί με τον κόσμο της φύσης, το γεννήτορά του. Η ανθρώπινη φύση επιζητάει τον εναρμονισμό με το φυσικό μας περιβάλλον, όντας κομμάτι του.
Ο σκύλος είναι μια συνοδοιπόρα οντότητα. Άνθρωποι και σκύλοι είναι σύντροφοι και αυτό είναι θέμα βαθύτερο και γονιδιακό, μοιράζονται μια βαθιά βιολογική σχέση. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά ιδιαίτερα γι’ αυτά τα φοβερά πλάσματα, που έχουν μπει τόσο στη ζωή μας και εμείς στη δική τους. Μια μοναδική συνύπαρξη, μοίρασμα ζωών στον πλανήτη μεταξύ δύο όντων, σχέση του είδους μας με ένα άλλο είδος. Εμείς ως άνθρωποι δεν έχουμε παρά να εκτιμάμε, να απολαμβάνουμε και να συνδράμουμε σε αυτή τη συνοδοιπορία που προσέφερε η φύση. Δεν έχουμε παρά να τιμήσουμε αυτή τη φιλία χιλιετιών.