6 Ιουλίου 2019

Λογιστές εναντίον Στουρνάρα για το «πραξικόπημα των ισολογισμών»

Σύγχυση προκάλεσε χθες σε λογιστές, φοροτεχνικούς, αλλά και σε στελέχη του υπουργείου Οικονομίας ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προανήγγελλε τη δημιουργία Κεντρικού Γραφείου Ισολογισμών στην κεντρική τράπεζα, το οποίο θα τροφοδοτείται ηλεκτρονικά με στοιχεία από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ έκανε επίκληση της Πράξης Διοικητή 2682/03.06.2019 η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας (εισηγμένης ή μη), της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, της ετερόρρυθμης κατά μετοχές εταιρείας και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας και συντάσσουν (κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014) τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους, υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσής τους, να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία, στη μορφή που περιγράφεται στην Πράξη Διοικητή, ώστε να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη επεξεργασία τους».
Σύμφωνα με την ίδια Πράξη Διοικητή, η πρώτη υποβολή των στοιχείων θα αφορά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρικών χρήσεων 2016, 2017 και 2018 και θα γίνει εντός του Νοεμβρίου 2019.
Αλλά η εν λόγω Πράξη Διοικητή δεν καθορίζει μόνο την υποχρέωση των ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ και ΙΚΕ να στέλνουν τα οικονομικά τους στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά προβλέπει πως εάν δεν το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ. Υποστηρίζει δε, πως η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί το δικαίωμα να επανέρχεται και να ζητεί πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία και διευκρινίσεις για τα στοιχεία που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.
«Σε περίπτωση ελλιπούς, εσφαλμένης ή εκπρόθεσμης υποβολής των ως άνω στοιχείων εκ μέρους των υπόχρεων επιχειρήσεων, εφαρμόζονται οι περί κυρώσεων σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (άρθρα 2 και 55Γ, όπως ισχύουν)», σημειώνεται σχετικά στην Πράξη Διοικητή. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως μια απλή ΙΚΕ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο 293.470 ευρώ εάν δεν στείλει τα στοιχεία της στην Τράπεζα της Ελλάδος και το πρόστιμο θα μπορεί σε περίπτωση υποτροπής να φθάσει τα 586.940 ευρώ!
Με τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος σήμανε συναγερμός σε λογιστές και φοροτεχνικούς και έσπασαν τα τηλέφωνα από μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) προς ΓΕΜΗ και υπουργεία. Και η κινητοποίηση αυτή έβγαλε αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με λογιστικές πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος βιάσθηκε να κάνει τη σχετική αναγγελία και να εκδώσει τη σχετική Πράξη Διοικητή. Όπως αναφέρουν οι λογιστές, για να είναι σε θέση η ΤτΕ να αξιώνει την υποχρεωτική κοινοποίηση των οικονομικών καταστάσεων εκ μέρους των εταιρειών θα πρέπει είτε να αλλάξει ο νόμος, είτε να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση που να της επιτρέπει να λαμβάνει τα στοιχεία αυτά από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών ενημέρωσαν τους φοροτεχνικούς πως δεν έχει συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Λογιστής με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, μίλησε για «πραξικοπηματική» ενέργεια που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το «κενό εξουσίας» λόγω εκλογών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Πράξη Διοικητή έχει εκδοθεί από τις 3 Ιουνίου κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ήταν άγνωστη στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, έχουμε αναγκαστεί ουκ ολίγες φορές να αποστέλλουμε τα ίδια στοιχεία σε διαφορετικές υπηρεσίες, ενώ η πληροφορία είναι ήδη διαθέσιμη σε υπηρεσία του κράτους. Θεωρώντας ότι η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την διασύνδεση και την ενημέρωση των πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της και επιπλέον κρίνοντας αθέμιτη την επιβολή κυρώσεων για την μη εμπρόθεσμη επανυποβολή των ως άνω στοιχείων από τις επιχειρήσεις αιτούμαστε την άμεση διασύνδεση των δεδομένων του ΓΕΜΗ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος και την υποχρέωση της υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων των επιχειρήσεων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο».
Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφύγει ακόμη και στα δικαστήρια εφόσον καταλογιστούν πρόστιμα σε φοροτεχνικούς για τη μη κοινοποίηση ισολογισμών στο νεοσύστατο Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της ΤτΕ.