3 Ιουνίου 2019

«Ασυλία» στα τραπεζικά στελέχη μέσω του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ότι θα ασκείται πλέον δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών όχι αυτεπαγγέλτως -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά μόνο κατόπιν συναίνεσης του παθόντος (στην προκειμένη περίπτωση της τράπεζας), περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο Ποινικό Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Με τη σχετική διάταξη παρέχεται (μερική) νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, τα οποία θα μπορούν πλέον να βάζουν πιο εύκολα την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων κ.λπ., με αποτέλεσμα να προχωρεί η σχετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη των τραπεζών θα διώκονται πλέον μόνον κατ’ έγκληση (μήνυση) και ειδικότερα με τη σχετική συναίνεση του παθόντος (δηλαδή της τράπεζας, η οποία θα έχει υποστεί τη ζημία από τις πράξεις του στελέχους της). Καταργείται, δηλαδή, η αυτεπάγγελτη άσκηση δίωξης για αυτές τις περιπτώσεις.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλο τον ιδιωτικό τομέα (και υποθέσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικές αποφάσεις). Αντίθετα, αυτεπάγγελτη θα είναι η δίωξη κατά λειτουργών του Δημοσίου, αφού οι πράξεις τους αφορούν άμεσα το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κώδικες έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και πλέον αναμένεται το επόμενο βήμα, που είναι η εισαγωγή τους στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς σε αυτό το θέμα έχει φανεί από τα κόμματα ότι υπάρχει συναίνεση. Η πλειονότητα άλλωστε του νομικού κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στη σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.