18 Μαΐου 2019

Ράλι ελληνικών ομολόγων, οι αγορές αγνόησαν τον Στουρνάρα

Σε ρυθμούς μίνι ράλι τρέχουν σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται, μετά από μια περίοδο πιέσεων που προκλήθηκαν λόγω του προβληματισμού για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις  του νέου πακέτου φοροελαφρύνσεων-παροχών.

Οι αγορές αγνόησαν τις  έμμεσες «βολές» του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα κατά των κυβερνητικών επιλογών και τους ισχυρισμούς του ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές.
Αντίθετα φαίνεται να αποδέχονται την άποψη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, που εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις και η πορεία της οικονομίας δημιουργούν περιθώρια για αυτή την πολιτική στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, που θα ενισχύσει και την αναπτυξιακή δυναμική, τονώνοντας την εγχώρια ζήτηση.
Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 11 μονάδες βάσης  και διαμορφώνεται σε 2,27%, από 2,38% χθες και 2,47%  την προηγούμενη εβδομάδα.
Του 10ετούς πέφτει χαμηλότερα από το 3,48% (στο 3,476% αυτή την ώρα), υποχωρώντας κατά 8,2 μονάδες βάσης.

 Ενισχύονται επίσης τα ιταλικά ομόλογα, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μετά τις διοαβεβαιώσεις του συγκυβερνώντος Κόμματος Πέντε Αστέρων ότι δεν θα επιτρέψει αύξηση του ελλείμματος.