7 Μαρτίου 2019

Καλαμάτα: Δύο άτομα καταδικάστηκαν για κακοποίηση ζώων

Ένοχοι για κακοποίηση ζώου και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας δύο Μεσσήνιοι σε ξεχωριστές υποθέσεις. Η μία περίπτωση αφορούσε κακοποίηση σκύλου κατ’ εξακολούθηση και η δεύτερη κακοποίηση εκ προθέσεως, που στοίχισε τη ζωή σκύλου.
Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικασθεί πρωτόδικα και χθες εκδικάστηκαν οι εφέσεις τους.
Χωρίς φαΐ και νερό

Στην πρώτη περίπτωση Καλαματιανός είχε καταγγελθεί από το Φιλοζωικό για τις συνθήκες διαβίωσης ενός σκύλου σε χώρο του. Όπως σημειώθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, είχαν διαπιστώσει ότι το σκυλί που κατείχε ο κατηγορούμενος έμενε μέρες χωρίς νερό και φαγητό, ενώ σε δεύτερη επίσκεψη μελών του Φιλοζωικού στο χώρο είχαν δει άλλο ένα σκυλί.

Ωστόσο, όταν τελικά έκαναν την καταγγελία εντόπισαν μόνο ένα και διαπίστωσαν ότι δεν του παρείχε συνθήκες ευζωίας. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για κακοποίηση ζώου κατ’ εξακολούθηση και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή.

Το πάτησε με το αυτοκίνητο

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε περιστατικό που είχε συμβεί στις 5 Δεκεμβρίου 2013, έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα Μεσσηνίας. Κατηγορούμενος ήταν ένας αγρότης, ο οποίος είχε μηνυθεί από τον ιδιοκτήτη σκύλου ότι με πρόθεση χτύπησε δύο φορές με το αμάξι το σκύλο του και τον σκότωσε.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία, τονίζοντας πως ήταν ένα τυχαίο περιστατικό: ο σκύλος έφυγε από την επίβλεψη του αφεντικού του, πετάχτηκε στο δρόμο και ο ίδιος ούτε καν είδε τι χτύπησε, απλώς αντιλήφθηκε ότι κάτι χτύπησε και σταμάτησε το όχημά του. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι κινήθηκε και δεύτερη φορά χτυπώντας το σκυλί.

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου από την άλλη πλευρά κατηγορηματικά κατέθεσε στο δικαστήριο ότι με πρόθεση ο κατηγορούμενος πάτησε δύο φορές το σκύλο του.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επικαλέσθηκε τη μαρτυρία του ιδιοκτήτη του ζώου ότι δύο φορές με το αγροτικό του αυτοκίνητο ο κατηγορούμενος χτύπησε το σκύλο και πως η πρόθεσή του προκύπτει από ακριβώς αυτή του την ενέργεια.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για κακοποίηση ζώου εκ προθέσεως και αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, μείωσε την ποινή σε φυλάκιση ενός έτους με 3ετή αναστολή. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.