26 Μαρτίου 2019

Έτσι θα σκότωναν τον Καραμανλή, έτσι δολοφόνησαν τον Κώστα Τσαλικίδη.

Στις 19 Απριλίου η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Κ. Καραμανλή

Φως σε μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η οποία στο επίκεντρό της είχε την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καλείται να ρίξει η ελληνική Δικαιοσύνη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλησαν κλήσεις σε βασικούς μάρτυρες και στις 19 Απριλίου 2019 αναμένεται να αρχίσει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη για την υπόθεση «Πυθία».
Κεντρικό πρόσωπο και στις τρεις υποθέσεις, βάσει των δικογραφιών, είναι ο… εξαφανισμένος Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William Basil, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε αρχικά το δίκτυο των υποκλοπών σε βάρος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του μισού υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του και εν συνεχεία ενεπλάκη και στην υπόθεση της δολοφονίας του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, υπαλλήλου της Vodafone! 

Σύμφωνα με το πόρισμα του επίκουρου ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Φούκα, στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005 ο William Basil, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγός του, όπως προέκυψε, είχε αγοράσει τα καρτοκινητά «σκιές» από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών τής τότε κυβέρνησης. 

Από την άρση απορρήτου μίας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy» (Αμερικανική Πρεσβεία). Σε βάρος του Αμερικανού πράκτορα (όπως και κατά αγνώστων) έχουν ήδη ασκηθεί βαριές κατηγορίες για κατασκοπία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

Πίεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, γνωστό ως «Σχέδιο Πυθία», μπήκε σε εφαρμογή ως προσπάθειας άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
«Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και της οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς, ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών» ανέφερε το πόρισμα, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, με μνεία στις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South Stream. Ωστόσο, αυτό δεν αφορούσε μόνο τη σχέση του με τη Ρωσία, αλλά μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που ανησυχούσαν τις ΗΠΑ, όπως, για παράδειγμα, η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, το βέτο στην ΠΓΔΜ για να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, λόγω του ονόματος της χώρας, η κυπριακή διαμάχη κ.ά.

Η «ενέδρα» του 2008 στη Νέα Μάκρη

Στο πόρισμα Φούκα (που ολοκληρώθηκε το 2016) γίνεται αναφορά και στην εμπλοκή της Νέας Μάκρης. Τι έγινε εκεί; Σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου του 2008, στην περιοχή της Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φαναριών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, κατά τις απογευματινές ώρες έλαβε χώρα «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30 δευτερολέπτων.

Η εμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ του κλιμακίου της ομάδας εργασίας της FSB (ομάδα Ρώσων πρακτόρων που προσπαθούσε να προστατεύσει τον Καραμανλή) και ατόμων που ανήκαν στις ομάδες παρακολούθησης του πρώην πρωθυπουργού. Τα άτομα του κλιμακίου της ομάδας εργασίας ήταν τέσσερα, ενώ τα άτομα του άλλου «χώρου» ήταν δύο άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από τον χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα χρώματος κίτρινου, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το βαν που χρησιμοποιούσαν εγκαταλείφθηκε στον χώρο της εμπλοκής.

Μέσα στο όχημα βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείται κατά τη μετακίνηση του Κώστα Καραμανλή από την κατοικία του στο γραφείο του, τα οχήματα που τον συνόδευαν, οι μηχανές ασφαλείας καθώς και:

• Χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης.
• Κιάλια νυχτερινής παρατήρησης.
• Εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα τοκάρεφ και καλάσνικοφ.
• Υλικά καμουφλάζ (καινούργια, αχρησιμοποίητα), υλικά μακιγιάζ, όπως μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες, που δεν έφεραν κάποιο διακριτικό, καθώς και γυναικεία ρούχα.
• Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας.
• Τηλεχειριστήριο.
• Τρόφιμα (ξηρά τροφή και σοκολάτες).
• Σκηνές.

Να σημειώσουμε ότι ο πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής είχε αποκαλύψει στη «δημοκρατία» μία άγνωστη πρόβα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή στις 19 Μαρτίου του 2009, με έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από το κτίριο της ΚΕΔ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

William Basil: Καταγωγή από την Κάρπαθο, καριέρα στη CIA



Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William G. Basil, ένας καστανόξανθος γοητευτικός άνδρας, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν από κοντά, που σήμερα είναι γύρω στα 70, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλειάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο. 

Επειτα από ένα σύντομο ταξίδι στο νησί για τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένεια επέστρεψε για οριστική μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο. Ο Basil αποφοίτησε από το σχολείο της αμερικανικής κοινότητας στην Αθήνα το 1969 και επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA ως ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους.

Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα βρέθηκε στη θέση του γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Φέρεται ότι είναι ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και έως το 2012.