21 Μαρτίου 2019

Με τα €4εκ του κουμπάρου για έναν ραδιοφωνικό σταθμό οι “πολύ αριστεροί” κάνουν και τούμπες ντυμένοι τσεκούρια

Yianna Kouvaraki

Στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι η
απλή σύγκρουση δύο πολιτικών δυνάμεων, αλλά με τη «σύγκρουση δύο διαφορετικών ιδεολογιών, δύο κόσμων».
Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 - Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία
Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία, δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες.

ΓΙΑΤΙ Άραγε;;;;;

Ερμηνευτική δήλωση άρθρο 86

Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, σύμφωνα με την οποία στη ρύθμιση του άρθρου αυτού υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων. Τέτοιο αδίκημα είναι η δωροδοκία, αφού φυσικά δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να λαμβάνει δώρα.

Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη»

Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην ψηφοφορία στη Βουλή 179 βουλευτές, μεταξύ των οποίων κανένας βουλευτής της ΝΔ. Αυτά είναι τα γεγονότα, και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει
που σημαίνει ότι στην επόμενη ψηφοφορία για να προστεθεί στο Σύνταγμα η ερμηνευτική αυτή δήλωση θα πρέπει να πάρει 180 θετικές ψήφους.

Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας. Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του, προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της ΝΔ.

Τρανταχτό παράδειγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης σε σχέση με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του.

Συμπέρασμα όταν ψηφίζουμε σκεφτόμαστε ότι η ΝΔ με πονηρό τρόπο αποφεύγοντας τις ευθύνες που έχουν στελέχη της για δωροδοκία καταψηφίσε την διάταξη που ενώ ισχύει για όλους εμάς τους πολιτες εξαιρεί τους βουλευτές της γιατί φοβάται τις τυχόν ποινες