6 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΡΤ-NOVARTIS-Αυτοί υποδεικνύονται ως «δορυφόροι» μαζί με τον Μανιαδάκη σε έγγραφο του FBI [ΒΙΝΤΕΟ]

Ήταν έγγραφο του FBI που ουσιαστικά έλεγε ποιοι είναι «δορυφόροι» γύρω από την υπόθεση Νοβάρτις και ότι έπρεπε να ελεγχθούν. Το έγγραφο αυτό έχει διαρρεύσει στον ηλεκτρονικό τύπο, ανέφερε ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Δημήτρης Τερζής, στην εκπομπή Δεύτερη Ματιά, της ΕΡΤ 1, με την Κατερίνα Ακριβοπούλου και τον Σωτήρη Καψώχα.
Στην Εφ.Συν ασχολείστε με την υπόθεση Μανιαδάκη, εδώ και ένα χρόνο περίπου;

Παραπάνω από ένα χρόνο. Με τον κ. Μανιαδάκη αρχίσαμε να ασχολούμαστε από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν είχε ήδη βγει το σκάνδαλο και είχε κάνει μια τοποθέτηση ο κ. Μανιαδάκης και είχε πει ότι δεν έχει καμία σχέση με επιτροπές, με τιμολόγηση φαρμάκου και γενικά δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλόγιζαν τότε.
Εμείς είχαμε δημοσιεύσει 13 mail, τα οποία είχε ανταλλάξει ο κ. Μανιαδάκης ως άτυπος σύμβουλος του τότε υπ. Υγείας, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον κ. Γεωργιάδη και εκεί αποδεικνυόταν περίτρανα ότι ο κ. Μανιαδάκης και άποψη είχε για τα φάρμακα και λόγο είχε για τα φάρμακα και είχε γνώση για το τι συμβαίνει στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.
Χαρακτηριστικά να πω ένα συγκεκριμένο mail στις 20 Ιανουαρίου του 2014, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στον κ. Γεωργιάδη από τον κ. Μανιαδάκη στο οποίο γράφει: «Βασιλεία (σ.σ. η γραμματέας Μανιαδάκη) αυτήν εδώ να την υπογράψει ο υπουργός πριν φύγουμε σήμερα»
Τι ήταν αυτό; Ήταν το σχέδιο που είχε αποστείλει εκείνη την ημέρα η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων Υγείας και αφορούσε τις διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων και το οποίο μπήκε σε ΦΕΚ την επόμενη ημέρα. Συνεπώς ο κ. Μανιαδάκης γνώριζε και τι συμβαίνει και τι γίνεται με τα φάρμακα και σίγουρα είχε και άποψη λόγω της θέσης του.
Βέβαια αυτό, όπως και ο ίδιος είπε στη χθεσινή συνέντευξή του, δεν το αρνείται…Εξάλλου ο ίδιος προσφέρθηκε να είναι μάρτυρας. Αυτό δεν εξηγεί γιατί προσφέρθηκε αφού δεν είχε κάτι να πει!

Αυτό σίγουρα είναι ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, όπως και νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα,γιατί έσπευσε να μπει σε καθεστώς προστασίας από την στιγμή που δεν ήξερε και δεν άκουσε, και αφού δεν ήξερε ούτε ονόματα…
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την τελευταία του απάντηση χθες το βράδυ, στο ερώτημα, αν υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις. Παραδέχθηκε ότι και υπερκοστολογήσεις γίνονταν και μάλιστα είπε ότι στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ίδιος τα παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη βουλή και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, απάντησε έμμεσα και όχι ευθέως και είπε ότι υπάρχει ευθύνη σε όσους τα εισηγήθηκαν όλα αυτά και ευθύνη σε όσους τα υπέγραψαν. Βέβαια παρέλειψε να πει ότι όλα αυτά τα υπογράφουν υπουργοί.
Επίσης ο κ. Μανιαδάκης ξέχασε να πει εχθές ότι στις καταθέσεις του έχει κατονομάσει υπουργούς.
Υπάρχουν τρία πρόσωπα που έχει κατονομάσει…

Ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς για τα πολιτικά πρόσωπα και δεν πιέστηκε, η δουλειά των εισαγγελέων είναι να ρωτάνε.
Μια εβδομάδα πριν γίνει η συνάντηση του κ. Μανιαδάκη με τους εισαγγελείς, που όπως λέει τον πίεσαν, ήταν στην Ελβετία και συγκεκριμένα στη Ζυρίχη. Σε μια άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους που κάνουν έρευνα για την Νοβάρτις, ρωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης και αν φοβάται διώξεις εις βάρος του λόγω του ρόλου του στην ιστορία,η απάντησή του ήταν να γελάσει, ούτε καν το αρνήθηκε. Ήταν πάρα πολύ άνετος.
Από τις 20 Δεκέμβρη που έγινε αυτό μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που είχαμε τα γεγονότα στο αεροδρόμιο, άλλαξαν πολλά. Αποκαλύφθηκε και σήμερα από το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου έχουν και αντίλογο και μάλλον δεν έγιναν έτσι τα πράγματα…
Έχουν αντίφαση αν μη τι άλλο…

Ο κ. Μανιαδάκης είναι σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα εδώ και ένα χρόνο. Αν κάποιος εισαγγελέας ήθελε να τον πιέσει στον βαθμό και τον χαρακτήρα που ο ίδιος επικαλείται, δεν νομίζω ότι θα τον άφηναν έναν χρόνο άνετο να κυκλοφορεί. Γιατί τα ονόματα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα είναι επίσης γνωστά εδώ και έναν χρόνο, δεν τα μάθαμε σήμερα. Θεωρώ ότι αν ήταν να του ασκηθεί πίεση θα έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή.
Επίσης, αν αυτό έγινε στις 26 και 27 Δεκεμβρίου, όπως λέει ο ίδιος, μια τέτοια σκανδαλώδη συμπεριφορά των εισαγγελέων θα έπρεπε ο ίδιος να την καταγγείλει την επόμενη στιγμή. Όταν κάποιος απειλείται και πιέζεται δεν περιμένει να περάσουν ημέρες και όταν είναι έτοιμος να φύγει για το εξωτερικό και του απαγορεύεται η έξοδος, ξαφνικά θυμάται ότι πριν μια εβδομάδα πιέστηκε… έχει πάρα πολλά κενά ο κ. Μανιαδάκης που προκαλούν και την κοινή λογική.
Επειδή έχεις εντρυφήσει στο θέμα, τα μέχρι τώρα συμπεράσματά σου ποια είναι, τι νομίζεις και τι γνωρίζεις;

Ο κ. Μανιαδάκης, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν στο πλευρό των υπουργών υγείας, ο οποίος είχε άμεση επαφή με τον επικεφαλής των θεσμών για την Υγεία, τον κ. Καρόνε, πράγμα που έχει παραδεχτεί ο ίδιος, δεν λέω κάτι μυστικό, ένας άνθρωπος που ήταν δίπλα στους πολιτικούς και μέσα σ΄αυτό το διάστημα είδαμε ανατιμήσεις φαρμάκων, είδαμε το σκάνδαλο στα φάρμακα. Τουλάχιστον το ρεπορτάζ αναδεικνύει ότι τις ανατιμήσεις στα φάρμακα τις εισηγούνταν κάποιοι και κάποιοι τις υπέγραφαν. Αυτοί οι κάποιοι ήταν υπουργοί. Τώρα είναι θέμα της δικαιοσύνης να πει ποιοι υπουργοί υπέγραφαν τις ανατιμήσεις στα φάρμακα.
Αυτά τα 13 Mail είναι εις γνώση των αρχών και είναι υλικό της δικογραφίας; Είναι και ένα από τα στοιχεία που οδηγούν σε εφόδους, σε ελέγχους και σε ανοίγματα λογαριασμών, από ότι είδα στο ρεπορτάζ….

Βεβαίως και είναι εις γνώση των αρχών. Αποκδεικνύουν πραγματικά τη σχέση του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος εμφανιζόταν ως ένας απλός άτυπος σύμβουλος ενώ είχε γνώση του αντικειμένου, άποψη και συμβούλευε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τον Αύγουστο του 2013 μεχρι τον Ιουνιο του 2014 ήταν τα συγκεκριμένα mail, η πορεία του κ. Μανιαδάκη ήταν και πριν και μετά από αυτή την περίοδο.
Ταυτόχρονα, δεν είναι παράνομο αλλά πρέπει να βάλουμε ένα μεγάλο ζήτημα και ένα μεγάλο ερωτηματικό στο αν είναι ηθικό, την ίδια ώρα ο κ. Μανιαδάκης ως μέλος της ΕΣΔΥ είχε αναλάβει επί πληρωμή μελέτες για λογαριασμό εταιρειών όπου κάποιες αφορούσαν προώθηση προϊόντων τους στην Ελλάδα. Είναι νόμιμο, αλλά δεν ξέρω αν είναι ηθικό.
Στα Mail μεταξύ άλλων είναι η αποζημίωση νέων φαρμάκων, το Παρατηρητήριο τιμών, διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων και όλη η φαρμακευτική πολιτική.

Είναι τεράστιο το πλέγμα. Ο κ. Μανιαδάκης δεν μπόρεσε να διαψεύσει τα mail αυτά, διέψευσε μόνο την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση τον Γενάρη του 2017. Εμείς αυτά τα mail τα δημοσιεύσαμε τον Φεβρουάριο του 2017. Εννοείται ότι δεν υπήρξε καμία διάψευση, γιατί φαίνονται πεντακάθαρα και το όνομά του και η ηλεκτρονική του διεύθυνση.
Η μόνη αντίδραση στην εφημερίδα ήταν από τον κ. Γεωργιάδη η οποία ήταν λιγότερο επί της ουσίας και περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και εκεί παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι άτυπος σύμβουλός του, μεταξύ άλλων συμβούλων. Τότε εμείς τον καλέσαμε να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι σύμβουλοί του που διαμορφώνουν την πολιτική υγείας και φυσικά δεν απάντησε ποτέ. Διάψευση των mail, επίσης, δεν υπήρξε ποτέ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να τα διαψεύσει γιατί ήταν υπηρεσιακά mail και είχαν διακινηθεί μέσα στο υπουργείο Υγείας
Το σχόλιό σου για τα όσα είπε ο κ. Σαράκης εχθές εδώ στην εκπομπή.

Ο κ. Σαράκης άφησε και αιχμές για τον ρόλο της δικαιοσύνης σε κάποιο σημείο. Εχθές ο κ. Μανιαδάκης, επίσης δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί έγινε προστατευόμενος μάρτυρας. Προστατευόμενος μάρτυρας γίνεται κάποιος όταν έχει πραγματικά να συνεισφέρει και ελέγχεται και ο ίδιος. Ο ρόλος του ως προστατευόμενου μάρτυρα εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα. Όχι γιατί δεν είχε να δώσει κι άλλα, αλλά γιατί ενδεχομένως επέλεξε να μην δώσει περισσότερα στοιχεία. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που ήταν μέσα στο υπουργείο υγείας, δίπλα στους υπουργούς και στους θεσμούς, γνωρίζει πως διαμορφώνονταν οι τιμές από τη στιγμή που υπάρχει και σκάνδαλο και το αναγνωρίζει ο ίδιος.
Είναι επιλογή του το τι έκανε και συνεπώς υπάρχει ένα ερωτηματικό και για το πως κινείται και η δικαιοσύνη επάνω σε αυτό το πλαίσιο.
Αυτό που αναρωτιόμαστε όλοι, εάν η αποτροπή της απόδρασης Μανιαδάκη..

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπήκαν στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη, παρότι σήμερα δεν βρέθηκε τίποτα και έτσι επιβεβαιώνεται ότι έφευγε από την Ελλάδα. Την πρώτη φορά είχε κατασχεθεί ο υπολογιστής του και έγγραφα και ότι ήταν να βρεθεί εκεί είχε βρεθεί από την πρώτη έρευνα. Σήμερα ήταν τυπική η διαδικασία.
Γνωρίζεις αν βρέθηκαν χρήματα στο λογαριασμό του;

Aυτό που γνωρίζω και χθες ξέχασε να το αναφέρει είναι ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα πριν από ένα χρόνο είχαν βρει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αρκετές ατασθαλίες και κλήθηκε να πληρώσει γύρω στις 300.000 ή 500.000 ευρώ. Δεν το θυμάμαι καλά το ποσόν. Και αυτό έγινε για να κλείσει τις εκκρεμότητές του γιατί του βρήκαν χρήματα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Συνεπώς δεν ήταν άσχετος, υπάρχει ένα παρελθόν με τις αρχές, άσχετα αν είναι αντικείμενο συμβιβασμού με τις αρχές
Τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχολείστε με τον συγκεκριμένο, ποιο ήταν το στοιχείο που σας έκανε να ψάξετε περισσότερο την υπόθεση Μανιαδάκη;

Οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στην υγεία είναι λίγοι και είναι πέριξ του υπουργού και του υφυπουργού υγείας.Επίσης το ότι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας είναι στελέχη τα οποία λειτουργούν βοηθητικά στο να χαραχτεί η πολιτική υγείας είναι γνωστό. Επομένως είναι λίγα τα πρόσωπα που μπορούν να ενέχονται στην πολιτική φαρμάκου.
Συν τοις άλλοις όμως, εγώ είχα πέσει τυχαία σε μια δήλωση που είχε κάνει ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βουδούρης, αν θυμάμαι καλά, ο οποίος είπε μια ατάκα το 2011 και ήταν παρών και ο κ. Μανιαδάκης, και είπε ότι την πολιτική Υγείας της χώρας, την σχεδιάζει ανενόχλητος εδώ και χρόνια ο Μανιαδάκης. Αυτή η δήλωση υπάρχει από το 2011 ή 2012. Αυτή η δήλωση ήταν το καμπανάκι.
Πως πιστεύεις ότι θα πάει αυτή η υπόθεση;

Αν αξιοποιηθούν τα στοιχεία των Αμερικανών και τα όσα έχουν πει οι μάρτυρες εκεί, πρόκειται για στελέχη της Νοβάρτις που έχουν βρεί καταφύγιο στην Αμερική, θα έχουμε τρομερές αποκαλύψεις.
Υπενθυμίζω ότι το όνομα του κ. Μανιαδάκη είχε βγει για πρώτη φορά από το FBI και είχε διαρρεύσει από έγγραφο πέρυσι μαζί με το όνομα του κ. Στουρνάρα, της συζύγου του κ. Στουρνάρα, του κ. Φρουζή. Ήταν έγγραφο του FBI που ουσιαστικά έλεγε ότι αυτοί είναι δορυφόροι γύρω από την υπόθεση Νοβάρτις και ότι έπρεπε να ελεγχθούν. Το έγγραφο αυτό έχει διαρρεύσει στον ηλεκτρονικό τύπο.