2 Ιανουαρίου 2019

Επικίνδυνη η χρήση GPS κατά την οδήγηση

Το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (GPS) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια ως μέσο που θα μας οδηγήσει σωστά στον προορισμό μας. Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που πριν ξεκινήσουμε, ρυθμίζουμε το GPS να μας κατευθύνει χωρίς να ελέγξουμε από πριν την πιθανή διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Εκτεταμένη είναι η χρήση των χαρτών που διαθέτουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, σε αντικατάσταση των συσκευών που λειτουργούν αποκλειστικά ως πλοηγοί.

Έρευνες όμως αποδεικνύουν πως η χρήση των GPS προκαλεί απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού. Σε δείγμα οδηγών που χρησιμοποιούσαν τον πλοηγό παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι έπαιρναν τα μάτια του από το δρόμο για πάνω από 10 δευτερόλεπτα ενώ κινούνταν με ταχύτητα τουλάχιστον 60 χλμ/ώρα. Ταυτόχρονα δεν ήταν λίγοι αυτοί, οι οποίοι δεν τοποθέτησαν τη συσκευή πλοήγησης στην ειδική θήκη αλλά επέλεξαν να την κρατούν με το ένα χέρι ενώ με το άλλο κρατούσαν το τιμόνι, γεγονός που συνεπάγεται επικίνδυνη οδήγηση.

Το βέλτιστο κατά τη χρήση των GPS λοιπόν, θα είναι να έχουμε κοιτάξει από πριν την προτεινόμενη διαδρομή ώστε να γνωρίζουμε προς τα που θα πρέπει να κινηθούμε, να φροντίσουμε το GPS να είναι τοποθετημένο στην ειδικά σχεδιασμένη θήκη και να έχουμε επιλέξει τη φωνητική λειτουργία του, να ακούμε δηλαδή τις οδηγίες χωρίς να κοιτάμε την οθόνη της συσκευής.

Οδηγούμε προσεκτικά, οδηγούμε με ασφάλεια!