17 Ιανουαρίου 2019

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ζούσε καθημερινά την κόλαση με ξυλοδαρμούς, καψώνια και εξευτελισμούς

Σοκάρουν τα φρικτά βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί κατά του Βαγγέλη Γιακουμάκη από συµµαθητές του σύμφωνα με το κατηγορητήριο που σχηµατίστηκε για την πολύκροτη υπόθεση.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου, µε κατηγορούµενους 9 νεαρούς, ηλικίας από 21 έως 25 χρόνων σήµερα, οι οποίοι παραπέµφθηκαν να δικαστούν στο Μονοµελές Π ληµµελειοδικείο Ιωαννίνων, δι’ απευθείας κλήσεως, για το αδίκηµα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση».

Στο κατηγορητήριο που παρουσίασε το «Εθνος» καταγράφονται συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουµάκη που σηµειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Σε αλλεπάλληλα, αναίτια, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, σε καψώνια και προσβολές, εντός και εκτός της Σχολής, φέρεται ότι υπέβαλε το θύµα µια παρέα συµµαθητών του, κάνοντάς του τον βίο αβίωτο.

Χαρακτηριστικά είναι κάποια από τα περιστατικά που περιγράφονται παρακάτω: Μετά τα µεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδροµο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούµενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασµα το οποίο πέρασε στον λαιµό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω τον µετέφερε σε δωµάτιο και µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.

Σε άλλο σκηνικό, ο ίδιος κατηγορούµενος, µε τη συνδροµή άλλων τριών συγκατηγορουµένων του, αφού έπιασε µε τη βία τον 20χρονο, «βάζοντάς τον έτσι στο δωµάτιό του, τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».

Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορουµένους φέρονται ότι τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων.

Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους τέσσερις συγκατηγορούµενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία.

Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται ότι κλείδωσαν µε τη βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα, µέχρι να τον απελευθερώσουν.

Ο άτυχος νέος, αδυνατώντας να αντέξει τα περιστατικά εκφοβισµού και βίας που δεχόταν, εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και σχεδόν έναν µήνα αργότερα (15 Μαρτίου) βρέθηκε νεκρός, σε απόµερο σηµείο, 800 µετρά µακριά από τη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων.

Τελικά, τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων καταδίκασε τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκοµικής Σχολής σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη των εστιών της Σχολής και τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήταν κατηγορούµενος για «ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».

Η άλλη δικογραφία αφορά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» σε βάρος άγνωστου δράστη που µέχρι στιγµής δεν έχει αποκαλυφθεί, παρά τις έρευνες του ανακριτή Ιωαννίνων Μιχάλη Σαµαρά.