11 Ιανουαρίου 2019

Το Λος Αντζελες ειδοποιεί τους κατοίκους στα κινητά τους πριν γίνει σεισμός

Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ και άνω, οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση στην οθόνη τους

Την πρώτη εφαρμογή για κινητά, που προειδοποιεί για επικείμενο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ και άνω, λάνσαρε την Πέμπτη ο δήμος του Λος Αντζελες, στη νότια Καλιφόρνια. 

Οι χρήστες λαμβάνουν μία ειδοποίηση στην οθόνη τους ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό. Η τεχνολογία είναι δοκιμαστική και προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να ειδοποιεί το σύστημα νωρίτερα. Ομως, όπως εξηγούν οι ειδικοί στον Guardian, ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορούν να σώσουν ζωές, καθώς οι πολίτες ενδεχομένως να προλάβουν να απομακρυνθούν από επικίνδυνα σημεία, όπως σκάλες, ασανσέρ και βαριά αντικείμενα, να μπουν κάτω από γερά τραπέζια, να βγουν στο ύπαιθρο ή να σταματήσουν το αυτοκίνητό τους στην άκρη του δρόμου. 

Η εφαρμογή ονομάζεται ShakeAlert LA και διατίθεται για κινητά Android και iPhone. Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι δημόσιες υπηρεσίες στην ιδιαίτερα σεισμογενή Δυτική Ακτή των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα προηγμένο σύστημα προειδοποίησης σεισμών, που λειτουργεί με αισθητήρες. Το σύστημα, στο οποίο βασίζεται η εφαρμογή, είναι δοκιμαστικό, καθώς η πρόβλεψη των σεισμών εξακολουθεί να είναι ένα από τα… Αγια Δισκοπότηρα της επιστήμης. 

Ενα από τα προβλήματα της εφαρμογής είναι ότι μερικές φορές, το μήνυμα μπορεί να καθυστερήσει πολύτιμα δευτερόλεπτα να φτάσει στον χρήστη. «Οπως καταλαβαίνετε, στόχος της ειδοποίησης είναι να φτάσει ο κόσμος σε ένα ασφαλές σημείο πριν αρχίσει η δόνηση και όχι μετά», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Αλεν, διευθυντής του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Μπέρκλεϊ, στη βόρεια Καλιφόρνια. 

«Αν έχεις μερικά δευτερόλεπτα, μπορείς να απομακρυνθείς από μία βαριά βιβλιοθήκη, από επικίνδυνα υλικά, να μπεις κάτω από ένα γερό τραπέζι, να γλυτώσεις από τραυματισμό». Το πείραμα του Λος Αντζελες θα παρακολουθείται στενά από πολλές σεισμογενείς πόλεις, όπως το κοντινό του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα άκρως επικίνδυνα ρήγματα του Αγίου Ανδρέα και του Χέιγουορντ. Αντίστοιχο πρόγραμμα με SMS δεν λειτούργησε σωστά πριν τρία χρόνια, όμως τώρα η τεχνολογία έχει σαφώς βελτιωθεί. 

Στο Σαν Φρανσίσκο, προς το παρόν, ειδοποιήσεις αποστέλλονται μόνο σε σχολεία και στην Πυροσβεστική. «Περισσότερες πόλεις θα ζητήσουν εφαρμογές σαν αυτήν και πρέπει να την τελειοποιήσουμε πριν χτυπήσει ο μεγάλος σεισμός», προσθέτει ο Αλεν.