2 Δεκεμβρίου 2018

Μητροπόλεις -Λονδίνο: Πώς και γιατί δημιουργήθηκε (βίντεο)

Ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και ιστορικού περιεχομένου της ΕΡΤ. Μια σειρά γεγονότων που επαναπροσδιορίζουν το πώς βλέπουμε τις πόλεις γύρω μας. 

Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Νέα Ορλεάνη – έξι από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου.
Καθεμιά εμφανίζει εμβληματικές εικόνες, συναισθήματα, γεύσεις, χαρακτήρες– μοναδικές εμπειρίες. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ-ορόσημο αναδεικνύει τους προορισμούς αυτούς όσο ποτέ άλλοτε –με απίστευτες εικόνες που μας πάνε πίσω στο χρόνο, σε σημαντικές στιγμές που διαμόρφωσαν την πόλη του σήμερα.

Με μοντέρνο τρόπο αναπαράστασης και χαρισματικούς ντόπιους με ενεργό ρόλο και γνώσεις, οι θεατές μαθαίνουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πώς και γιατί κάθε πόλη δημιουργήθηκε, πώς έχουν διαμορφωθεί τα σύνορα του κόσμου, για δυναμικές επαναστάσεις, τοπία που έχουν αλλάξει δραματικά και τα οποία προσδιορίζουν τον συγκεκριμένο τρόπο που όλοι ζούμε σήμερα.

Εξερευνούμε τις λιχουδιές των πόλεων και μαθαίνουμε γιατί αυτές οι μητροπόλεις είναι τόσο αξιαγάπητες σήμερα. Αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται στην καρδιά αυτών των τόπων, ξεκλειδώνουμε την απάντηση στο ερώτημα: Πώς οικοδομήσαμε τις μεγαλύτερες πόλεις μας και πώς αυτές έδρασαν σε αυτό που είμαστε;


Το Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα στον κόσμο. Μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν, το Λονδίνο ήταν το κέντρο μιας τεράστιας αυτοκρατορίας που εκτεινόταν από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά και από την Ινδία μέχρι τη Νότιο Αφρική.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, συνίσταται να εκμεταλλευτείτε το ευρύ και επαρκές δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς ή να κάνετε ένα γύρο με τα χαρακτηριστικά διώροφα τουριστικά λεωφορεία.

Η μεγάλη αρτηρία του Whitehall, στην οποία βρίσκονται υπουργεία και άλλα δημόσια κτίρια, στη συνοικία Westminster, κομψές κατοικίες κι εμπορικά κέντρα όπως το Knights-bridge και το Belgravia, πλατείες που σφύζουν από ζωή όπως η Piccadilly Circus και η Trafalgar Square και μεγάλα πάρκα, φυσικά στο πιο τυπικό αγγλικό ύφος, προσδίδουν πολύμορφο χαρακτήρα στο ανατολικό τμήμα του κέντρου του Λονδίνου.

Westminster: το Westminster Abbey, υπέροχη εκκλησία γοτθικού ρυθμού, τόπος στέψης και ταφής των Άγγλων ηγεμόνων (να μην γίνει σύγχυση με το Westminster Cathedral, καθολική εκκλησία του 19ου αι.), Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με την έδρα του κοινοβουλίου ( House of Parliament ), το νεογοτθικό κτίριο στις όχθες του Τάμεση, το μόνο τμήμα που έμεινε από την αρχική μεσαιωνική κατασκευή είναι το Westminster Hall και δίπλα του βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού, ο λεγόμενος Big Ben (1858), και η Westminster Bridge στον Τάμεση.

Βίντεο από: George Ioannidis