10 Δεκεμβρίου 2018

Οι ολιγαρχικές ελίτ και οι υδρογονάνθρακες που περιμένουν

Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου 7 δισ κάτοικοι. Το 2050 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 11 δισ. Οι υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο) προβλέπεται να είναι παγκοσμίως η μεταβατική μαζική πηγή ενέργειας μέχρι την πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η 100% αξιοποίηση των ΑΠΕ, λόγω, κυρίως, τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών, δεν αναμένεται μέχρι το 2050.

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει παγκοσμίως την προσαρμογή όλων των εμπλεκόμενων μερών (stakeholders) και στους 5 πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: κοινωνία, οικονομία, γεωπολιτική, περιβάλλον, τεχνολογία. Η Ελλάδα διαθέτει τρία ιδιαίτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά:
  • Μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.
  • Τεράστιες πηγές ΑΠΕ (αέρα, ηλιοφάνεια, κύματα).
  • Ίσως, ικανά αποθέματα κρίσιμων/στρατηγικών ορυκτών τα οποία πιθανώς είναι απαραίτητα για την παραγωγή της τεχνολογίας των ΑΠΕ. Αν δεν τα ψάξουμε δεν θα τα ανακαλύψουμε. Το παίγνιο σήμερα για τα κρίσιμα/στρατηγικά ορυκτά παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλο.
Η Ελλάδα, μέχρι το 2050, θα πρέπει να αξιοποιήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτει με ταυτόχρονη επένδυση στις ΑΠΕ. Η αξιοποίησή τους θα ωφελήσει τη χώρα τόσο στο ασφαλιστικό της πρόβλημα, όσο και στο δημογραφικό της, αλλά και στο αμυντικό μέσω της διάθεσης οικονομικών πόρων σε ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας. Η αξιοποίηση τόσο των υδρογανθράκων όσο και των ΑΠΕ απαιτεί την 100% πάταξη της διαφθοράς, η οποία αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα.

Game changer

Ας είναι σίγουροι οι υπερασπιστές των ΑΠΕ ότι η διαφθορά δεν θα πλήξει μόνο τις πιθανές μελλοντικές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες αλλά και τις μελλοντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Η υπερδεκαετής εντρυφούμενη διαφθορά θα γυρίσει μπούμερανγκ στις μελλοντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Το υφιστάμενο, εδώ και πάνω από 70 χρόνια, αριστεροδεξιό πολιτικό ολιγαρχικό καθεστώς, εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών που θα προκύψουν από τις ανακαλύψεις των ελληνικών υδρογοναθράκων, θα πληγεί σοβαρά.

Η αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, αποτελεί ήδη game changer για την αριστεροδεξιά ολιγαρχική ελίτ. Ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο, τόσο οι αριστεροί όσο και οι δεξιοί εκπρόσωποι αυτών των ελίτ, πολεμούν την αξιοποίησή τους: πολεμούν τη μεταβατική πηγή ενέργειας, μέχρι την 100% αξιοποίηση των ΑΠΕ, η οποία θα εξαφανίσει την εβδομηκονταετή εξουσία αυτής της ελίτ.

Αυτή η αριστεροδεξιά ελίτ, όταν αντιληφθεί ότι και οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν πιθανό κίνδυνο για την επιβίωσή της, θα τις πολεμήσει μελλοντικά. Ας μην έχουν καμία αμφιβολία οι σημερινοί υποστηρικτές των ΑΠΕ (και σημερινοί πολέμιοι των υδρογονανθράκων). Οι σύγχρονοι αριστεροδεξιοί «Μέδικοι» δεν επιθυμούν καμία ελπίδα ανάπτυξης για την Ελλάδα καθώς αυτή αποτελεί κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική επιβίωσή τους. Η αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την εξαφάνιση των Ελλήνων αριστερών και δεξιών «Μεδίκων».

Στην Ελλάδα, πλούτισαν και έχτισαν οικονομικές και πολιτικές καριέρες αρκετοί αριστεροί και δεξιοί εκπρόσωποι της ελίτ επικαλούμενοι πάντα το «συμφέρον» του ελληνικού λαού.
Η αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο, το επόμενο βήμα, για την επιβίωση των επόμενων Ελλήνων: των παιδιών μας. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα δισέγγονά μας και τα τρισέγγονά μας έχουν το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να ζήσουν σε ένα υγιές οικονομικό, φυσικό, γεωπολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Ας μην τους το στερήσουμε.