14 Νοεμβρίου 2018

Πως να έχεις πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες στην Ελλάδα ιστοσελίδες (Αλλαγή DNS)


Ο συγκεκριμένος οδηγός έρχεται μετά από τις δικές σας προτροπές, αφού πολλοί ζητήσατε να παρουσιάσουμε μία πιο γενική λύση για να παρακάμψουμε τους περιορισμούς που έθεσε η Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δηλαδή την απαγόρευση της επίσκεψης σε ορισμένες ιστοσελίδες. Έτσι μετά την ρύθμισηεντός του Firefox, μετά την χρήση του ενσωματωμένου VPN του Opera και μετά την παρουσίαση του δωρεάν VPN για Google Chrome, είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε πως θα αλλάξετε DNS στον υπολογιστή σας.

Τι είναι ο DNS Server;

Πριν περάσουμε όμως στο πως μπορείτε να κάνετε αυτό, οφείλουμε να εξηγήσουμε τι κάνει ο DNS Server. Μία πολύ γρήγορη και κατανοητή εξήγηση είναι πως πρόκειται για "καταλόγους" που μεταφράζουν το URL μίας ιστοσελίδας, σε διευθύνσεις IP. Για παράδειγμα, όταν εμείς πληκτρολογούμε www.facebook.com, ο DNS κάνει την αντιστοίχηση του "www.facebook.com" με την IP διεύθυνση 31.13.91.36. Συνήθως κάθε πάροχος ίντερνετ χρησιμοποιεί αυτόματα έναν συγκεκριμένο DNS Server και εδώ εφαρμόστηκε το μέτρο που τους επέβαλε η Επιτροπή. Δηλαδή όταν εμείς πληκτρολογήσουμε την διεύθυνση μίας μπλοκαρισμένης ιστοσελίδας, αντί ο DNS Server που χρησιμοποιεί ο πάροχος μας, να μας επιστρέψει την πραγματική της διεύθυνση IP, επιστρέφει αυτή της ιστοσελίδας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.


Τι ακριβώς θα κάνουμε εμείς;

Αυτό που θα κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε, εντελώς νόμιμα, τον υπολογιστή μας να χρησιμοποιεί  τον DNS Server που θα του πούμε εμείς και όχι αυτόν που συνδέεται αυτόματα. Υπάρχουν αρκετοί DNS Servers διαθέσιμοι, με πιο γνωστούς αυτούς της Cloudflare, της Google, το OpenDNS της Cisco κ.α.


Οδηγός Αλλαγής DNS Server

Για να αρχίσει η διαδικασία της αλλαγής, σε Windows 10, πρέπει να ανοίξετε τις ρυθμίσεις δικτύου και διαδικτύου, κάνοντας δεξί κλικ στο σχετικό εικονίδιο που βρίσκεται στο αριστερό κάτω άκρο της επιφάνειας εργασίας.




Έπειτα ανοίγετε τις ρυθμίσεις του προσαρμογέα δικτύου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.




Αφού εντοπίσετε τον προσαρμογέα, θα χρειαστεί να ανοίξετε τις ιδιότητές του, κάνοντας δεξί κλικ πάνω του, και έπειτα να επιλέξετε Properties (Ιδιότητες) όπως δείχνει και το πράσινο βέλος.



Απέχουμε λίγα μόλις βήματα από την ολοκλήρωση της αλλαγής. Τώρα πρέπει να εντοπίσετε την επιλογή "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)", να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε το "Use the following DNS server addresses". Εδώ θα εισάγετε τις δύο IPv4 διευθύνσεις του DNS Server τις επιλογής σας. (Την διεύθυνση που πρέπει να εισάγετε θα την βρείτε λίγο πιο κάτω)




Παρομοίως θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε την αντίστοιχη διαδικασία για την επιλογή "Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6)". Αφού ολοκληρώσετε



Για Cloudlare 1.1.1.1 DNS :
(IPv4)
Preferred: 1.1.1.1
Alternate: 1.0.0.1
(IPv6)
Preferred: 2606:4700:4700::1111
Alternate2606:4700:4700::1001

Για Google Public DNS :
(IPv4)
Preferred: 8.8.8.8
Alternate: 8.8.4.4
(IPv6)
Preferred: 2001:4860:4860::8888
Alternate: 2001:4860:4860::8844

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι DNS Servers, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτόν της επιλογή σας. Αν δείτε ότι έχει μειωθεί η ταχύτητά σας ή αντιμετωπίσετε θέμα με κάποιο online παιχνίδι, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιον άλλο. Μετά την αλλαγή καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε ένα restart στον υπολογιστή σας, ή και στο modem σας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε κάθε υπολογιστή σας, ή διαφορετικά να αλλάξετε  DNS Server απευθείας στο Modem σας.

Σημαντικό: Η αλλαγή του DNS Server είναι μία απολύτως νόμιμη διαδικασία. Βέβαια το τι θα κάνετε από εκεί και πέρα, αφορά την νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.