19 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς οι εφοπλιστές «βούλιαξαν» τις επενδύσεις (πίνακας)

Η μαγική εικόνα της μείωσης των επενδύσεων στο 2ο τρίμηνο του 2018 και το επικοινωνιακό «φάουλ» του υπουργείου Οικονομικών

Οι επιχειρηματικές κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στο τελευταίο 15μηνο συνθέτουν τη μαγική εικόνα της μείωσης των επενδύσεων στο β’ τρίμηνο του 2018 και συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία δεν ισχύει, όπως αποκάλυψε το ΕΝΑ, αλλά και ο ΣΕΒ, που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση.

Χωρίς τον συνυπολογισμό των αγορών (εισαγωγών) πλοίων οι επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση και μάλιστα σημαντική, εξέλιξη που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πραγματική οικονομία.
Η υπόθεση, ωστόσο, αναδεικνύει και ένα επικοινωνιακό «φάουλ» του υπουργείου Οικονομικών. Στις 3 Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ του β’ τριμήνου του 2018, τα οποία έδειχναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%, αλλά με πτώση των επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) κατά 5,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017.
Ενώ η πτώση οφείλεται στις επενδύσεις (αγορές) σε πλοία, το ΥΠΟΙΚ δεν έσπευσε να το διευκρινίσει και πέρασε η εικόνα ότι το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά οι επενδύσεις μειώνονται! Τη διευκρίνιση αυτή την έκανε την επόμενη μέρα και όχι με αναλυτικό τρόπο, ενώ η πιο αναλυτική παρουσίαση ήρθε από τον ΣΕΒ στις 6 Σεπτεμβρίου, από το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του  Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), που εκδόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και από την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Η παρέμβαση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις

Η επισήμανση του ΣΕΒ η οποία «πνίγηκε» μέσα στις 115 προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, που περιείχε το ίδιο δελτίο είναι η ακόλουθη:
«Οι επενδύσεις ανακάμπτουν με υπερδιπλάσιους, μάλιστα, ρυθμούς (+11,9% χωρίς πλοία), σε σχέση με το 2017, και δεν μειώνονται κατά -5% όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2018, χωρίς προσαρμογές για τα πλοία. Μάλιστα προσθέτει ότι «όλες οι κατηγορίες επενδύσεων αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, να αυξάνονται κατά 19% περίπου στο α’ εξάμηνο του 2018».

Αναλυτικότερα ο ΣΕΒ διευκρινίζει ότι: «η πτώση των επενδύσεων σε πάγια οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών πλοίων σε σύγκριση με το 2017. Ειδικότερα, οι εισαγωγές πλοίων ανήλθαν σε 239 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο και σε 634 εκατ. ευρώ συνολικά το 1ο εξάμηνο του 2018, έναντι 915 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο και 2.364 εκατ. ευρώ συνολικά το 1ο εξάμηνο του 2017.
Η εξέλιξη αυτή επηρέασε το ύψος των συνολικών επενδύσεων σε πάγια, οι οποίες εμφανίζουν πτώση -7,9% κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, όπως επίσης και των εισαγωγών, οι οποίες εμφανίζουν οριακή άνοδο (+0,5%) κατά το ίδιο διάστημα.
Αν δεν υπολογιστεί η αξία των εισαγωγών πλοίων, εκτιμάται ότι, οι επενδύσεις σε πάγια ανακάμπτουν κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, δηλαδή κατά 11,9%, έναντι 4,9% στο σύνολο του 2017. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στην ανάλυση των επενδύσεων κατά κατηγορία, με τις επενδύσεις σε κατοικίες να σημειώνουν άνοδο κατά +5,1% το 2ο τρίμηνο και +7,9% κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, σε λοιπές κατασκευές κατά +6,9% και +5,8% αντίστοιχα και σε μηχανολογικό εξοπλισμό κατά +19,3% και +19,1% αντίστοιχα.
AEP-SEV