2 Σεπτεμβρίου 2018

Η παικτάρα ο "Μανού"!

Σχολιάζει ο Σωτήρης Γεωργίου την απόσυρση Τζινόμπιλι
Πάει και αυτός...Σε απόσυρση...Η παικτάρα ο "Μανού" λοιπόν αποσύρεται σχεδόν στα 41 του! Έχοντας γράψει μια τεράστια ιστορία και έχοντας γίνει ίνδαλμα δικαίως στην Αργεντινή και πρότυπο για τους νέους αθλητές και όχι μόνο μπασκετμπολίστες. Ο Μανού Τζινόμπιλι γεννημένος το 77, έγραψε μια μεγάλη ιστορίααν και δεν ξεκίνησε με τέτοιες προοπτικές. Ένας γκαρντ 1.98μ ύψος, πολύ δυνατό και σκληρό παιδί, σκληρός στην άμυνα και μονοκόμματος αρχικά στην επίθεση.
Ο Αργεντινός περιφερειακός μάλιστα είχε απασχολήσει και τον Ολυμπιακό με πολλά να ακούγονται για τη μη συμφωνία τότε. Μιλάμε για ένα παίκτη που στα 41 του είχε στο ΝΒΑ με μια ομάδα πρωταθλητισμού όπως το Σαν Αντόνιο, 9π μ.ο !! Και 3ας και 2ρ. Τρομερά πράματα δηλαδή.Ο Τζινόμπιλι είναι από τους πιο αγαπητούς παίκτες στον κόσμο παντού καθώς αγαπούσε την Εθνική της πατρίδας του,ήταν μαχητής και έπαιζε ωραίο μπάσκετ. Το κλασικό Αργεντίνικο έχοντας όμως προσθέσει ο ίδιος και την άμυνα.Το πάθος του και η αγάπη του για το Εθνόσημο που τον έκανε να παίζει και στα 40 του στην Εθνική Αργεντινής τον έκανε πραγματικό ίνδαλμα παγκοσμίως και χειροκροτήθηκε θερμά και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.
Ο Μανού Τζινόμπιλι έγινε ντραφτ το 1999 στα 22 του από το Σαν Αντόνιο στο Νο57 σε μια εποχή που δύσκολα μη Αμερικανός περνούσε τις πόρτες του ΝΒΑ. Είχε παίξει στα 21 του ένα χρόνο στην Ιταλική Καλάμπρια. Και εκεί συνέχισε ένα χρόνο ακόμα.Το 2000-01 υπογράφει στην Κίντερ Μπολόνια. Εκεί είχε ακουστεί και το όνομά του για τον Ολυμπιακό με προπονητή τότε τον Ζούρο. Οι φήμες λένε ότι είχε σχεδόν υπογράψει αλλά χάλασε τελικά η δουλειά επειδή προτίμησε τους Ιταλούς που έβαλαν χαμηλότερο μπάι άουτ για το ΝΒΑ. Άλλες πηγές λένε ότι απασχόλησε τον Ολυμπιακό αλλά χάλασε το deal επειδή οι "ερυθρόλευκοι" δεν καίγονταν για την απόκτησή του μιας και δεν εκτιμούσαν ότι αξίζει πολλά λεφτά. Κανείς δεν ξέρει επακριβώς ασφαλώς την πλήρη αλήθεια. Όπως και να έχει ο Μανού πήγε στην Κίντερ στις χρυσές της εποχές και είχε με το καλημέρα 16π. Έμεινε δύο χρόνια και το 2002-03 πήγε στο ΝΒΑ με 1εκ μόλις στους Σπερς που με το καλημέρα τραυματίστηκε στον αστράγαλο. Πρόλαβε όμως 69 ματς με 8π. Τον επόμενο χρόνο πάλι με 1,5εκ είχε 12π και καθιερώθηκε. Έτσι στην 3η του σεζόν στο ΝΒΑ είχε συμβόλαιο 6,5εκ και έγινε βασικότατο στέλεχος των Σπερς με 16π,5ρ,4ας σε εποχές που τέτοια νούμερα δεν έκαναν Ευρωπαίοι και Λατίνοι.
Ο Μανού Τζινόμπιλι αν και τον ήθελαν πολλές ομάδες,δεν άφησε ποτέ τους Σπερς και δεν τον άφησε ποτέ από κοντά του και ο Γκρεγκ Πόποβιτς ο προπονητής του Σαν Αντόνιο που είχε πάντα μέσα στην καρδιά του τον Αργεντινό. Έφτασε και στους 18π μ.ο στους Σπερς με συμβόλαια ακόμα και 15εκ. Γενικά πρέπει να πήρε σχεδόν 120εκ από το ΝΒΑ χωρίς διαφημιστικά έσοδα και ήταν από τους μακροβιότερους παίκτες σε μια ομάδα στο πρωτάθλημα αυτό. Ο Μανού όμως ποτέ δεν άφησε την Εθνική Αργεντινής ακόμα και όταν είχε τραυματισμούς ή κόπωση. Ποτέ δεν δέχθηκε από την ομάδα του παρέμβαση να μη πάει στην Εθνική του ομάδα. Και πάντα ήταν εκεί στα μεγάλα ραντεβού των "γκαούτος" όντας υπόδειγμα αθλητή που τιμά την πατρίδα ακόμα και στα 40 του(!) και εκατομμυριούχος. Υπόκλιση μόνο γι αυτό στον Μανού και ας χάσαμε την ευκαιρία το 2000 να τον δούμε στα δικά μας γήπεδα...